Sindicalistii din invatamint nu renunta la 6% din PIB

sâmbătă, 27 martie 2004, 00:00
2 MIN
 Sindicalistii din invatamint nu renunta la 6% din PIB

Sindicalistii din invatamint nu au renuntat la ideea acordarii unui procent de 6% din PIB pentru finantarea sistemului educational si marirea salariilor profesorilor. Liderii cadrelor didactice solicita aceste fonduri, indeosebi din cotele de TVA, incepind cu 1 ianuarie 2005, iar din 2007 procentul solicitat creste la 7% din PIB. De asemenea, dascalii cer si imbunatatirea bazei materiale si dotarea scolilor cu materiale didactice performante.
Profesorii vrinceni au lasat deoparte, cel putin pentru moment, protestele de strada si au inaintat o initiativa legislativa de modificare a Legii invatamintului. Actiunea, declansata in cursul acestei luni de Federatia Sindicatelor Libere din Invatamint, va necesita stringerea a cel putin 100.000 de semnaturi, din care minim 5000 din Vrancea. „Am vrut sa demonstram ca putem face lucrurile si pe cale legala, nu numai cu iesitul in strada. Initiativa presupune ca semnaturile sa provina din cel putin un sfert din judetele tarii, iar ca un judet sa fie luat in calcul trebuie ca aici sa se inregistreze minim 5000 de semnaturi. Noi am convocat, pe 2 aprilie, Consiliul judetean al FSLI, pentru a comunica cum se desfasoara stringerea de semnaturi. Avem termen pina in prima saptamina din luna mai”, a precizat Constantin Grigore, liderul vrincean al Federatiei Sindicatelor Libere din Invatamint.
Doleantele sindicalistilor sint legate in primul rind de salariile mici din sistemul de invatamint, dar si de dotarile insuficiente din scoli. Ei incearca sa combata indeosebi migratia profesorilor si imbatrinirea personalului didactic. „Sistematic, salariile personalului din invatamint s-au situat sub nivelul salariului minim pe economie. Salariile nemotivante au determinat migrarea spre alte sectoare de activitate a personalului didactic cu certe calitati pedagogice si cu rezultate deosebite la concursurile si olimpiadele scolare nationale si internationale, dar si lipsa de interes a tinerilor care opteaza pentru cariere mai atractive din punct de vedere material decit cea de dascal. Astfel, s-a ajuns la imbatrinirea personalului din invatamint si la existenta unui mare numar de personal necalificat in sistem”, se arata in expunerea de motive a initiativei legislative. Cadrele didactice vrincene sint dispuse la o serie de discutii cu autoritatile judetele, pentru sprijinirea acestei initiative legislative. Sindicalistii doresc sa dezbata in special conditia debutantilor din sistem. „Am primit numeroase semnale din partea cadrelor didactice, in special tinere sau cu vechime mica in sistem, care se pling ca salarizarea din invatamint nu asigura minima decenta a nivelului de trai. La propunerea lor, o sa incercam sa solicitam o intilnire cu reprezentantii administratiei publice judetene, pentru un dialog pe tema «Statutul socio – profesional al tinarului cadru didactic»”, a mai declarat profesorul Constantin Grigore. (Camelia STANILA)

Comentarii