Sindicalistii din invatamint s-au plins de coruptia din scoli

sâmbătă, 18 decembrie 2004, 00:00
3 MIN
 Sindicalistii din invatamint s-au plins de coruptia din scoli

Liderii dascalilor vrinceni, intruniti ieri in Consiliul Judetean al Sindicatului din Invatamint, au avut ocazia de a-si spune pasurile chiar lui Aurel Cornea, presedintele FSLI. Intilnirea a abordat atit problemele legate de salarizarea cadrelor didactice si a personalului nedidactic din invatamint, precum si strategiile sindicatului pentru urmatoarea perioada. Profesorul Aurel Cornea a afirmat, in primul rind, ca lupta pentru salarii decente in invatamint continua, avind in vedere ca drepturile obtinute in acest an nu sint satisfacatoare. Acesta a precizat ca FSLI va continua discutiile cu viitorul guvern, ca pina in 2007, momentul aderarii Romaniei la Uniunea Europeana, salariile profesorilor sa fie dublate. De asemenea, Aurel Cornea a prezentat stadiul negocierilor de pina acum, potrivit carora s-a ajuns la o marire de 15% pentru personalul nedidactic, de exemplu. Potrivit discutiilor purtate pina acum cu guvernantii, aceasta categorie din invatamint ar putea sa primeasca un spor de fidelitate de 7% si un spor de munca in conditii specifice de pina la 10%, insa cele doua procente nu au fost acceptate inca de Ministerul Finantelor. Acesta a propus in schimb o externalizare a anumitor servicii. Cadrelor didactice li s-a promis, din 2005, si acordarea a 50 de euro pentru achizitionarea de carti. „Negocierile cu vechiul guvern prevedeau acest lucru ca o certitudine, insa cum acest lucru nu s-a finalizat printr-un acord, s-ar putea sa o luam de la capat cu negocierile”, a afirmat Aurel Cornea.
Liderul FSLI i-a asigurat insa pe dascalii vrinceni ca, pina in 2007, salariile se vor mari, pornind de la actualele venituri ale profesorilor. „Am discutat si daca in 2004 ne-am atins obiectivele. Din punct de vedere salarial, lucrurile nu au ajuns la nivelul dorit. Am obtinut o majorare de 5% in mai, apoi in octombrie una de aproximativ 22%, insa acestea sint nesatisfacatoare, datorita standardului scazut de salarizare din sistemul de invatamint. Noi vom solicita in continuare dublarea salariilor, etapizat, pina in 2007. Negocierile nu vor fi usoare, in nici o formula guvernamentala, asa ca va trebui sa luptam cu forte proprii”, a concluzionat liderul FSLI. Acesta a abordat si problema monitorizarii Ministerului Educatiei si a actionarii in instanta a inspectoratelor scolare, precizind ca in momentul de fata sint deschise trei asemenea actiuni. Unul din procesele intentate MEC vizeaza chiar nerespectarea clauzelor din contractul colectiv de munca, iar un altul neasigurarea serviciilor medicale profesorilor. Aurel Cornea se asteapta sa cistige foarte usor aceasta ultima actiune in instanta, avind in vedere si marturiile cadrelor didactice care au fost obligate sa scoata bani din buzunar pentru a-si plati analizele medicale la inceput de an scolar.
Profesorii se pling de coruptia din scoli
Liderii de sindicat din scolile vrincene au abordat si citeva probleme mai sensibile, cu care se confrunta in activitatea la catedra. Acestia au discutat despre naveta, neprimirea lichidarii pe luna noiembrie, dar si despre coruptia din scoli sau calitatea nesatisfacatoare a procesului de invatamint. „Sindicatul nu ar trebui sa se preocupe si de calitatea procesului de invatamint? Cum ramine cu evaluarile noastre, a cadrelor didactice, cu manualele, coruptia din scoli, incorectitudinea evaluarilor elevilor, care termina liceul cu medii de 9 si 10? Cum ramine cu promovarile in functie pe criterii politice? Sint elevi care termina liceul si au inca probleme cu tabla inmultirii, pentru ca butoneaza calculatorul, unii inca fac greseli de ortografie, ceea ce este inadmisibil! Invatamintul de masa a ajuns sub orice critica”, a atentionat profesoara Margareta Modrea, lider de sindicat la Colegiul National „Al. I. Cuza”. Aurel Cornea a recunoscut ca aceasta este una din principalele probleme ale sistemului de invatamint care ar trebui rezolvata. „Sindicatul este principalul interesat de formarea fortei de munca. Pe linga alte drepturi legate de salarizare, tot ce inseamna calitate in invatamint trebuie sa fie o prioritate, pentru ca aceste lucruri ni se reproseaza. Nu mai merge mult asa, sa cerem bani, sa cerem drepturi, fara sa dam calitate. Trebuie sa terminam cu coruptia din invatamint”, a mentionat si liderul FSLI. In acelasi timp, acesta a recunoscut, fara a da insa exemple, ca si in Vrancea directorii de scoala sint numiti dupa coloratura politica.
La finalul atitor discutii serioase, liderii de sindicat au beneficiat si de o surpriza, din partea Clubului Copiilor din Adjud. Acestia au prezentat un spectacol de colinde, pentru a mai descreti putin fruntile dascalilor. (Camelia STANILA)

Comentarii