Teapa de 300 de milioane

vineri, 03 decembrie 1999, 00:00
3 MIN
 Teapa de 300 de milioane

Patronii firmei World Trade Contact din Cluj au luat "o teapa" de 310 milioane de lei acceptind la plata trei bilete la ordin care la scadenta au fost refuzate de banca din lipsa de disponibil in cont.
Patronii SC World Trade Contact se considera inselati de catre directorii firmei Ardis, Eugen Pruteanu si Dan Mirica, intrucit – sustin patronii clujeni – cei doi stiau ca nu au bani in cont.
Potrivit reprezentantilor SC World Trade Contact, cele doua societati au incheiat un contract de vinzare-cumparare in luna martie 1999 prin care firma din Cluj-Napoca s-a obligat sa livreze tipografiei Ardis 32 tone hirtie tipar offset. In contract s-a stipulat ca plata se efectueaza la 30 de zile de la data facturarii marfii de catre firma clujeana, cu bilet la ordin scadent la 30 de zile.
"Surpriza" a fost ca nici unul din cele trei bilete la ordin emise de SC Ardis nu au putut fi onorate de banca la scadenta (luna aprilie) intrucit contul bancar al SC Ardis era gol.
Firma World Trade Contact cere acum firmei Ardis sa-i plateasca si penalizarile prevazute prin contract, respectiv 1% din contravaloarea marfii pentru fiecare zi de intirziere fata de data scadentei fiecarui bilet la ordin. Suma totala a penalizarilor cerute de firma clujeana depaseste o jumatate de miliard de lei.
Ce spune conducerea firmei Ardis
Contactat de reporterii "Monitorului", fostul director comercial al firmei Ardis, Dan Mirica, ne-a declarat: "Cunosc situatia intrucit am fost director comercial, pina cind s-a renuntat la activitatea de tipografie, care nu mai era eficienta. Eu stiu despre o suma datorata, insa de 274 milioane de lei. Ardis are intr-adevar niste probleme, acum aflindu-se in reorganizare. Cit priveste penalizarile pe care World Trade sustine ca i le datoram consider ca numai justitia se poate pronunta. Despre plingerea penala nu am cunostinta".
La rindul sau, directorul firmei Ardis, Eugen Pruteanu, recunoaste ca in relatiile comerciale dintre cele doua societati "se inregistreaza intr-adevar unele intirzieri la plati". "Regretabil, sumele prezentate sint rezultatul unor calcule eronate, fiind de dorit ca revendicarea acestora sa fie precedata de un punctaj realizat de catre reprezentantii ambelor societati. Ne exprimam rezerve privind constatarea unor penalitati prin intermediul unui articol de ziar, in ceea ce priveste plingerile penale preferam sa permitem organelor in drept sa le solutioneze si asteptam raminerea definitiva a unei hotariri judecatoresti pentru a putea intr-adevar invoca sau nu savirsirea vreunei infractiuni".
Firma Ardis are "un cazier" bancar bogat
Desi cei doi reprezentanti ai firmei Ardis sustin ca este vorba doar despre simple intirzieri la plata, Centrala Incidentelor de Plati (CIP) din cadrul Bancii Nationale a Romaniei confirma faptul ca SC Ardis nu este la primul incident de acest gen.
Astfel, in perioada 31 decembrie 1998 – 1 iulie 1999, SC Ardis a fost inregistrata in baza de date CIP cu 12 incidente de plata cu bilete la ordin, majoritatea acestora fiind refuzate la plata din lipsa totala de disponibil.
In plus, SC Ardis are la activ si mai multe incidente de plata cu cecuri emise in perioada de interdictie bancara. S.C. Ardis se afla in interdictie bancara de a emite cecuri, altele decit cecuri numerar pe perioada 10 februarie 1999-26 octombrie 2000. (Sandica FILOTE)

Comentarii