Tricolorul este o marfa rara

luni, 23 iunie 2003, 23:00
2 MIN
 Tricolorul este o marfa rara

Daca Pristanda, politistul lui Caragiale, ar fi fost un cetatean al Focsaniului, i-ar fi fost usor sa dea socoteala in fata sefului cind ar fi venit vorba de steaguri. Aceasta pentru ca in localitatea de pe Milcov drapelul Romaniei este o marfa rara.
Cineva hotarit sa fluture drapelul national pentru a sarbatori victoria echipei nationale de fotbal sau pentru a-l pune in poarta, la geam sau la balcon, trebuie sa caute mult si bine. Comerciantii nu prea se ingramadesc sa achizitioneze steguletele din hirtie si pinza sau drapelele pe care le vedem atirnate la diferite institutii. Ei prefera marfa ce se vinde si ii ajuta sa ruleze banii cit mai repede. Librariile centrale, care ar trebui sa fie cele mai bine aprovizionate, nu ofera nici stegulete, nici steaguri, nici drapele de matase, iar cele situate mai la periferie nu au mai avut asa ceva de ani de zile. Cine s-ar incumeta sa numere steagurile din Focsani s-ar trezi cu tolba aproape goala. „Dragoste cu sila nu se face. Eu as vrea sa-mi cumpar doua-trei steaguri pentru a le pune in poarta si la fereastra. Multi sint indiferenti la aceasta situatie, insa se inseala. Toate popoarele puternice si-au iubit tara si simbolurile ei. Drapelul tarii inseamna istorie si sacrificiu. Desi comunismul a fost o aberatie, pe vremea lui Ceausescu librariile gemeau de steaguri. Analfabetii insa habar nu au de asta. Si sint cam multi pe la noi din pacate”, ne-a marturisit Mihai Dragu, profesor de istorie iesit la pensie.
„Dai cu pusca” dupa drapelul tarii
Oferta de stegulete din hirtie si pinza, steaguri sau drapele de matase, este foarte saraca. Focsaneanul inarmat cu rabdare si perseverenta va gasi in Piata Moldovei un magazin al societatii Metex care vinde drapele de 1,85 pe 0,83 metri din matase la un pret de aproape 300 mii lei. Tot in piata, SC Com Gis SRL comercializeaza steaguri de doua ori mai mici la 129 si 135 mii lei, dar si steme la 147 mii lei. Al treilea ofertant este Universal Impex SRL care vinde un drapel romanesc de matase cu 210 mii lei si pentru ca aderarea la UE este la moda, un steag albastru cu stele albe este de trei ori mai scump.
„Nici ca la Cluj, dar nici ca la noi”
Nicu Pascuci este pensionar si locuieste in Focsani. Are o casa frumoasa si isi doreste o viata linistita. Crede ca in Focsani exista indiferenta fata de cultivarea sentimentului national si oamenii sint prea obositi pentru a-si da seama de aceasta. „Am vrut sa-mi cumpar doua steaguri pentru a le pune in poarta si pentru a avea ce stringe in mina de ziua nationala, sau cind o cistiga Romania la fotbal in fata Danemarcei. Am stat de vorba si cu altii despre asta si mi-au spus acelasi lucru. Ati vazut cum e la Cluj ? La fiecare stilp cite un steag. Gheorghe Funar exagereaza. Nici ca la Cluj, dar nici ca la noi. Citi bani ar trebui Primariei pentru asa ceva? Nu exista interes pentru asa ceva”, a spus batrinul. (Cezar CHITROCEANU)

Comentarii