Viscolul a „ingropat” Vrancea

luni, 07 februarie 2005, 00:00
5 MIN
 Viscolul a „ingropat” Vrancea

Timp de trei zile, multe comune ale judetului nostru au fost practic izolate din cauza viscolului. Vintul care a suflat cu peste 90 de kilometri la ora a blocat zeci de drumuri judetene. Localitatile limitrofe au fost practic izolate. Circulatia a fost mult ingreunata si pe drumurile nationale care traverseaza judetul. La urgentele medicale s-a intervenit cu ajutorul frezelor. O femeie din Sihlea a nascut acasa, cu ajutorul asistentei de la dispensar, deoarece ambulanta nu a ajuns la timp. Politia i-a oprit pe soferii care au plecat la drum in ciuda viscolului. Au fost lasati sa plece numai cei care au avut diverse urgente, insa pe riscul lor. Viscolul s-a terminat, insa meteorologii anunta temperaturi extrem de scazute.
Sapte drumuri judetene mai erau inca blocate ieri dimineata, la trei zile de la inceperea viscolului. Este vorba de drumurile judetene Maicanesti – Ciorasti, Martinesti – Bogza, Mihalceni – Balesti, Tataranu – Maicanesti, Ciuslea – Doaga, Bizighesti – Batinesti, Suraia – Botirlau. Practic, comunele care sint situate pe aceste drumuri judetene sint izolate. Pe drumurile nationale si pe drumul european E 85 se circula in conditii de iarna. Politistii din cadrul Serviciului Politiei Rutiere au patrulat permanent pentru a-i ajuta pe soferii care intimpina probleme, dar si pentru fluidizarea traficului. „Pina la ameliorarea conditiilor meteo, ii rugam pe soferi sa limiteze deplasarile in judet, dar si in afara. Daca plecarea nu poate fi aminata este bine sa se informeze despre starea drumurilor. Autovehiculele trebuie echipate cu lanturi antiderapante, sa aiba o lopata, un sac cu nisip si sa se asigure ca sistemul de dezaburire este in stare buna de functionare”, a declarat subcomisarul Alexandru Cara, din cadrul Serviciului Politiei Rutiere. Persoanele care intimpina probleme in trafic pot suna la numarul de telefon 207.005 pus la dispozitie de IPJ. Reprezentantii Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta spun ca in cursul zilei de ieri s-a lucrat cu un numar de 40 de utilaje si 89 de persoane pentru deblocarea celor sapte drumuri judetene inchise. Aseara, vintul continua sa bata cu viteze foarte mari, ceea ce a facut ca sectoarele de drum din afara localitatilor sa fie acoperite cu dune de zapada. De asemenea, vizibilitatea in aceste zone este redusa.
O femeie din Sihlea a nascut acasa
O femeie din comuna Sihlea, Mariana Coman, a nascut simbata dimineata in propria locuinta, pentru ca ambulanta nu a putut ajunge la ea. Tinara a adus pe lume un baietel de 2,1 kilograme, asistata de o asistenta si de verisoara ei. Simbata dimineata femeii i s-a facut rau si a dat telefon asistentei din localitate, care, la rindul ei, a solicitat Serviciul de Ambulanta. Din cauza vremii neprielnice, masina nu a putut ajunge la Sihlea, desi era insotita de un utilaj de dezapezire. Asistenta a venit la Mariana Coman acasa, unde, impreuna cu o alta femeie, au ajutat-o pe tinara sa nasca. Dupa chinurile ce insotesc fiecare nastere, la ora 9.05 a venit pe lume cel de-al treilea copil al familiei Coman, un baietel sanatos de peste doua kilograme. Cele doua femei s-au ocupat de ingrijirea pruncului timp de aproape o ora, pina cind a venit ambulanta plecata la drum de cinci ore. „In noaptea aceea, sotul meu era la serviciu si m-am descurcat singura. Am sunat la asistenta din sat, care a venit la mine sa ma supravegheze. Daca salvarea nu a venit, a trebuit sa nasc cu ea. Sint la a treia nastere, dar asta a fost cea mai usoara. Cind am nascut la spital, a fost mai greu, au fost complicatii si a durat foarte mult. Am avut o nastere usoara si acest lucru se datoreaza asistentei care a avut putere si m-a incurajat si pe mine. Am un baietel frumos, care seamana leit cu tatal lui”, ne-a marturisit proaspata mamica, Mariana Coman.
Medicii de familie, obligati sa-si supravegheze bolnavii
Tocmai pentru a preintimpina astfel de probleme deosebite, autoritatile sanitate au recomandat o serie de masuri pentru asigurarea asistentei medicale de urgenta, in special in zonele rurale greu accesibile. In acest sens, Directia de Sanatate Publica le-a recomandat medicilor de familie sa reevalueze starea de sanatate a femeilor gravide pe care le au in evidenta, dar si a bolnavilor cronici si a celor care fac dializa. Pentru femeile care au probleme si cele care se apropie de data nasterii este recomandata masura internarii in spital. In acelasi timp, unitatilor sanitare li s-a cerut planificarea internarilor, astfel incit in orice moment sa existe paturi libere, pentru cazuri de urgenta. Acordarea asistentei medicale de urgenta este monitorizata de Comandamentul Special de Iarna al Ministerului Sanatatii, dat fiind ca exista inca zeci de sate izolate de restul judetului.
Situatia este monitorizata de autoritati
Potrivit Prefecturii Vrancea, ieri, la ora prinzului, din 14 drumuri judetene care fusesera inchise la inceputul week-end – ului, doar sapte mai erau in aceasta situatie. Prefectura a nominalizat si traseele inchise circulatiei rutiere. Este vorba despre DJ 204G Suraia – Botirlau, DJ 202 Ciorastii Mari – Maicanesti, DJ 204C Martinesti – Bogza, DJ 205E Ciuslea – Doaga, DJ 205 Bizighesti -Batinesti, DJ 205H Domnesti – Paunesti si DJ 204N Nanesti – Namoloasa. „Pe aceste tronsoane se actioneaza ?n continuare cu 40 de utilaje de deszapezire. Nu sint probleme in ceea ce priveste alimentarea cu gaze naturale, apa, energie electrica si termica. Comitetul judetean pentru situatii de urgenta monitorizeaza permanent situatia din teritoriu”, a declarat prefectul judetului, Ioan Oprea. (M. IRIMIA, A. NEGOITA, D. CHIRIAC, S. OANCEA)
Examinari suspendate
Daca vremea rea va continua sa se mentina, politistii vor suspenda examinarea candidatilor in vederea obtinerii permisului de conducere. Aceasta este una dintre hotaririle luate de Directia Politiei Rutiere Bucuresti, care a stabilit ca, in aceste conditii, examinarile auto nu se pot desfasura in conditii de siguranta. De asemenea, ?ntregul efectiv al Serviciul Politiei Rutiere desfasoara activitati specifice ?n special pentru a facilita utilajelor de deszapezire degajarea cailor rutiere, atit ?n interiorul localitatilor cit si ?n afara acestora. Se recomanda proprietarilor de autovehicule sa nu le abandoneze pe partea carosabila si pe cit posibil, sa renunte, ?n aceasta perioada, la folosirea acestora, iar pentru deplasare sa apeleze si la mijloacele de transport ?n comun. (M.I.)

Comentarii