Vrancea handicapata

joi, 11 decembrie 2003, 00:00
3 MIN
 Vrancea handicapata

In Vrancea, protectia persoanelor cu handicap este la limita dezastrului. Practic, persoanele cu infirmitati fizice nu beneficiaza de nici un fel de facilitate pentru a se descurca mai bine in locuri publice. Aceasta a fost concluzia finala a discutiilor de ieri, de la Consiliul Judetean, ce au avut drept scop implementarea reformei privind protectia persoanelor cu handicap. Luminita Gheorghiu, vicepresedintele Autoritatii Nationale pentru Persoanele cu Handicap, secretar de stat in Ministerul Sanatatii si Familiei, prezenta ieri la Focsani, a mediat dezbaterile de la CJ Vrancea. La intilnire au participat primarul Decebal Bacinschi, seful Politiei Rutiere Vrancea, subcomisarul Gheorghe Viorel, Mircea Diaconu, vicepresedintele CJ Vrancea, precum si alti reprezentanti ai institutiilor si organizatiilor nonguvernamentale care au legatura cu protectia persoanelor cu disabilitati.
Secretarul de stat Luminita Gheorghiu a spus ca ar trebui sa existe cite o rampa de acces pentru persoanele cu handicap, in toate institutiile publice, care este utila si persoanelor fara disabilitati. „La ora actuala nu se mai elibereaza, dupa cum stiti, nici o autorizatie de constructie, fara ca acea cladire care se construieste, sa prevada accesibilitati pentru persoanele cu handicap. Accesibilizarea in cladirile publice este un lucru necesar. Trebuie sa fie un pic de disponibilitate pentru acest lucru. Aceste pante de acces nu costa foarte mult. Cu putina vointa si imaginatie, se poate rezolva acest lucru. Am recomandat ca in centrele mari, in supermarket-urile din Focsani, sa se amenajeze standuri unde persoanele cu handicap sa-si poata vinde obiectele facute de ei”, a spus Luminita Gheorghiu. Aceasta a pus si problema semaforizarii sonorizate, destinata persoanelor cu deficiente de vedere. Din cauza lipsei de astfel de dotari, din ce in ce mai putini nevazatori pot fi vazuti mergind pe strada, singuri cu ajutorul bastonului alb. Pentru atenuarea consecintelor handicapului, edilii ar trebui sa se implice pentru adaptarea „mobilierului urban”, facilitarea accesului la cladiri, amenajarea unor locuri de parcare, edificarea unor „simboluri ale compasiunii”, cum ar fi balustrade, parcari speciale, semne de acces si atentionare etc.
Primarul vrea responsabilitati mai multe
Citiva dintre cei prezenti, inclusiv primarul Bacinschi, au inceput sa-si descarce oful in fata secretarului de stat. Primarul s-a aratat foarte suparat pe faptul ca n-a primit autobuzele dotate cu accesibilitati pentru persoane cu handicap. „Doamna Gheorghiu, am asteptat doi ani autobuzele de la Rocar, cu accesibilitati pentru persoanele cu handicap, si n-am primit nimic. Va rog sa influentati mai mult Guvernul, ca sa plece si pe linia administratiei publice locale niste ordonante care sa reglementeze protectia acestor persoane. Eu, pina acum, n-am auzit de nici o semaforizare si alte masuri pentru ei. S-a facut foarte putin pentru ei, pina acum, sper sa se faca mai multe. Va trebui sa primim anumite responsabilitati si noi, administratia publica locala, privind aceste persoane”, a spus, ofuscat primarul. Seria celor revoltati a continuat cu secretarul Consiliului Judetean, Toader Ghetu, care a spus ca protectia persoanelor cu handicap nu este nici pe departe la nivelul protectiei copilului aflat in dificultate. „Ma ingrijoreaza unele speculatii privind o iminenta punere sub aceeasi umbrela a celor doua structuri: protectia copiilor aflati in dificultate si protectia persoanelor cu handicap. Aceasta din urma nu este nici pe departe la nivelul protectiei copilului aflat in dificultate. Serviciul public de asistenta sociala in subordinea CJ-ului nu este reprezentat decit prin presedintele acestuia, care, culmea, este functionar public si medic”, a spus Ghetu. Directorul AJOFM Vrancea, Reta Metehau, a luat si ea atitudine, aratind ca la ora actuala, agentia pe care o conduce, nu are o baza de date care sa cuprinda toate persoanele cu handicap. Asta in conditiile in care Vrancea are aproape sase mii de persoane afectate de un handicap. Discutia de la CJ a durat mai bine de trei ore, fapt care a facut ca unii dintre cei prezenti sa paraseasca sala inainte de concluzii. Printre acestia, „s-au scuzat” ca au treaba in alta parte, inspectorul general Enache Mindrescu, Mircea Diaconu, vicepresedintele CJ, dar si primarul Bacinschi. Din cauza ca instalatia de aclimatizare din sala mare a CJ Vrancea nu a fost deschisa, cei invitati au stat cu hainele pe ei. Asta nu i-a impiedicat pe citiva dintre ei sa mai atipeasca din cind in cind. (Sebastian OANCEA)

Comentarii