Colegiul Medicilor vrea sa schimbe conducerea "Judeteanului"

luni, 20 martie 2000, 00:00
3 MIN
 Colegiul Medicilor vrea sa schimbe conducerea "Judeteanului"

Colegiul Medicilor va face demersuri pe linga Directia Judeteana de Sanatate Publica pentru a schimba Consiliul de Administratie a Spitalului Judetean. Conducerea Colegiului sustine ca nu se stie cum au fost cheltuiti banii alocati de CJAS pentru policlinica. Conform conducerii "Judeteanului", regia cabinetului de cardiologie a costat intr-o luna aproape cit cea a intregii Policlinici cu Plata. Curtea de Conturi urmeaza sa verifice daca aceste acuzatiile Colegiului Medicilor sint sau nu intemeiate.
Colegiul Medicilor va cere, la intilnirea care va avea loc saptamina viitoare intre juristii si economistii Casei de Asigurari (CJAS), cei ai Directiei de Sanatate Publica si cei ai Spitalului Judetean "Sf. Apostol Andrei", schimbarea Consiliului de Administratie al institutiei spitalicesti si alegerea altuia, pe principii de competenta si nu pe baza algoritmului politic. La conferinta de presa organizata simbata de Colegiul Medicilor, reprezentantii doctorilor galateni au anuntat oficial ca au sesizat Curtea de Conturi, care urmeaza sa verifice in ce mod au fost cheltuiti banii alocati de CJAS pentru ambulatoriu. "Noua nu ni s-a aratat contractul pe care spitalul a incheiat cu CJAS pentru policlinica. Abia dupa foarte multe insistente, am avut acces zilele trecute la actul aditional al acestuia, care stipuleaza ca vom primi bani atita timp cit are si Casa. Pentru ambulatoriu, aceasta a dat 98 de milioane de lei, dar la medici nu a ajuns nici un ban, conducerea spitalului motivind ca s-a platit curentul electric. La un calcul simplu, acest lucru ar fi insemnat ca intr-o luna de zile ambulatoriul a consumat aproximativ 3000 kw, aproape ca Sidex-ul, lucru inadmisibil insa", ne-a declarat fostul medic sef al policlinicii, dr. Corneliu Codreanu.
Acesta ne-a mai spus ca a facut un raport prin care estima regia unui cabinet la maxim 1,2 milioane lunar. Cu toate acestea, au existat cabinete la care cheltuielile de intretinere au fost mult mai mari. "Nu ne-a venit sa credem ca regia cabinetului de cardiologie se poate ridica lunar la noua milioane de lei. Asa se face ca, la sfirsitul lunii, m-am trezit datoare spitalului cu 800.000 de lei", ne-a declarat medicul sef al sectiei de Cardiologie, dr. Eugenia Nechita.
Dr. Gabriel Albu, directorul Policlinicii cu Plata, a fost de parere ca toate cheltuielile de intretinere a cabinetului respectiv au fost nejustificate, in conditiile in care cheltuielile si regia Policlinicii cu Plata, institutie cu doisprezece cabinete, in care lucreaza optzeci de medici, au fost estimate luna trecuta la doar zece milioane de lei.
Aceste nemultumiri au rabufnit la o saptamina dupa ce o parte din medicii care lucreaza in ambulatoriul de specialitate al "Judeteanului" a refuzat, pentru o zi, sa mai acorde consultatii din cauza ca salariile primite erau prea mici. Acum insa doctorii sint hotariti sa lucreze in policlinica in continuare, pentru ca bolnavii sa nu aiba de suferit, chiar daca muncesc in pierdere. "Daca nu ne prezentam in policlinica, singurii care ar avea de suferit sint pacientii. Chiar daca sintem medici cu norma intreaga in spital si nu sintem obligati sa lucram in ambulatoriu, nu putem sa dezamagim pacientii si nu dorim sa fim tapii ispasitori in acest scandal", ne-a declarat presedintele Colegiului Medicilor, dr. Dumitru Cristea. (Iulia HOGAS)

Comentarii