Ex-decanul Negoescu, expediat la podea

miercuri, 13 februarie 2002, 00:00
4 MIN
 Ex-decanul Negoescu, expediat la podea

"Nu avea ce sa caute in rindul nostru"
Fostul decan al FSEA, Gheorghe Negoescu, a pierdut procesul intentat Senatului Universitatii "Dunarea de Jos". Judecatoria Ialomita a stabilit la sfirsitul saptaminii trecute ca institutia galateana n-a comis nici un abuz atunci cind l-a destituit pe Negoescu din functia de decan. In urma cu un an, Senatul Universitatii l-a dat jos pe ex-seful FSEA si l-a acuzat de doua lucruri extrem de grave pentru un cadru didactic: incompetenta profesionala si manageriala. In plus, Negoescu a fost pus la zid de catre rectorul Emil Constantin care nu s-a sfiit sa-l catalogheze drept capul mafiei din Universitate. "Este profesorul care a institutionalizat mita in invatamintul superior din Galati. Secretarele de la facultate faceau chitante pe banii primiti si ii trimiteau in banca. Era o mita pe fata. Am zis ca daca scapam de capul mafiei, putem stirpi fenomenul de coruptie", ne-a declarat rectorul Emil Constantin.
Scandalul iscat intre conducerea Universitatii si fostul decan a luat amploare dupa ce institutia a aflat ca este data in judecata de acesta. Inainte ca instanta sa se pronunte in acest caz, rectorul a facut publica foaia matricola din facultate a studentului Negoescu. "Am ramas consternat cind am vazut ca la disciplinele pe care le preda respectivul profesor, in facultate a avut note de 5 si 6. In foaia matricola numarul 378.837 scrie negru pe alb ca la disciplinele pentru care era incadrat ca profesor la noi a avut note mici. Astfel, la Statistica Teoretica si la Cercetari Operationale in Economie a avut note de 5, iar la cealalta disciplina pe care o preda, Cibernetica a avut nota 6. Acesta este unul din aspectele pentru care am decis ca nu are ce cauta intr-o Universitate de stat", ne-a declarat Emil Constantin.
Pe linga incompetenta profesionala de care este acuzat Negoescu, conducerea institutiei galatene afirma ca acesta a dat dovada si de incompetenta manageriala cit timp a ocupat fotoliul de decan al FSEA. "In perioada in care era decan, trebuia sa primim autorizare pentru specializarea Contabilitate si Finante Banci. Acest lucru nu s-a intimplat deoarece Negoescu a avut grija sa distruga tot ce a fost facut pina atunci. Mai mult, in aceeasi perioada a obtinut autorizare sa functioneze la Universitatea particulara «Danubius». Faptul ca a pactizat cu o facultate concurenta pentru a distruge specializarile noastre si sa le infiinteze dincolo reprezinta un motiv in plus pentru a hotari ca nu are ce sa caute in rindul nostru", a spus Emil Constantin. Acuzatiile deosebit de grave pe care le-a facut Constantin la adresa fostului sau coleg s-au concretizat intr-un dosar inaintat Procuraturii de catre conducerea institutiei de invatamint superior.
Rectorul Constantin a luat de coarne taurul coruptiei
De cind Senatul l-a demis pe profesorului Negoescu – fapt petrecut in urma cu aproximativ un an – vinatoarea cadrelor didactice chitite pe luat spaga a luat amploare. "Universitatea este pusa, de la demiterea lui Negoescu, pe o asanare morala in rindul profesorilor. Pe linga aceasta sezizare facuta Parchetului, am trimis inca cinci dosare ce vizeaza alte cadre didactice suspectate ca au luat mita. Doua din acestea deja s-au retras din activitate, intelegind ca locul lor nu este intr-o institutie de invatamint. Pina nu se pronunta organele de ancheta in celelalte trei cazuri, prefer sa nu fac public numele acestora deoarece este posibil ca acuzele sa fie neintemeiate", ne-a declarat rectorul Emil Constantin. Pentru a demonstra ca nu glumeste cind este vorba de coruptie in ograda sa, rectorul – bazindu-se pe declaratiile a 37 de studenti care afirma ca au dat spaga profesorilor in cauza – a inaintat anul trecut procurorilor trei adrese prin care solicita inceperea urmaririi penale impotriva celor 6 profesori. "Pe 5 si pe 21 noiembrie am inaintat doua adrese catre Parchetul de pe linga Tribunalul Galati, iar pe 20 decembrie inca una, insa pina la aceasta ora nu am primit nici un raspuns. Acest lucru ne face sa credem ca exista grupuri de interese care vor sa protejeze coruptia", a spus Emil Constantin.
Prima masura luata de Universitatea din Galati impotriva acuzatilor, a fost aceea de a-i scoate de la ore pe perioada desfasurarii anchetei. Cu toate ca statutul de profesor a ramas doar pe hirtie, cei patru posibili corupti, printre care si Negoescu, incaseaza in continuare salariul. Iar asta pentru ca legea nu permite Universitatii sa le desfaca contractele de munca. "Chiar si scosi din planul de invatamint, profesorii in cauza primesc in continuare salariul. Daca instanta de judecata ii va gasi vinovati, abia atunci vom putea lua si alte masuri impotriva lor", a afirmat Emil Constantin.
Am incercat sa obtinem si un punct de vedere de la profesorul Negoescu in jurul caruia, iata, latul pare sa se stringa cu repeziciune. Contactat telefonic, ex-decanul ne-a promis ca in trei-patru zile va veni la redactie si va face lumina in cazul sau. De atunci au trecut mai bine de doua saptamini, timp in care Negoescu nu a mai dat nici un semn de viata. Si nici la telefon nu a mai fost de gasit. (Marius ANTON)

Comentarii