Revolta medicilor

miercuri, 15 martie 2000, 00:00
3 MIN
 Revolta medicilor

Zeci de galateni au asteptat ieri cu orele la usile cabinetelor medicale din Policlinica Judeteana pentru a beneficia de o consultatie la vreun medic specialist. Chiar daca unii dintre ei s-au trezit in zori pentru a obtine un bon de ordine, nu au reusit sa ajunga in fata unui doctor pentru ca o parte dintre medici a refuzat sa acorde consultatii. La marea majoritate a cabinetelor era o invalmaseala de nedescris, intrucit medicii specialisti acordau consultatii doar pentru o ora, dupa care plecau in sectiile de spital.
Doctorii au refuzat sa vada bolnavii deoarece ieri si-au luat salariile pentru ultimele trei luni de zile. Desi se asteptau la o suma frumusica, administratia Spitalului Judetean i-a platit cu doar trei sau cinci sute de mii de lei. "Casa Judeteana de Asigurari (CJAS) a virat pentru cheltuielile ambulatoriului de specialitate al spitalului 98 de milioane de lei in luna decembrie si 210 milioane de lei in luna ianuarie. Pentru cit au muncit in Policlinica timp de trei luni, unii colegi au primit citeva sute de mii, iar altii nimic", ne-a declarat presedintele Colegiului Medicilor, dr. Dumitru Cristea.
"Medicii din policlinica au ajuns ilegal in spital"
Medicii specialisti spun ca nu se pot ocupa de consultarile pacientilor din Policlinica deoarece toate cadrele medicale au fost incadrate ca medici de spital. "Schimbarea incadrarii medicilor din policlinica in medici de spital a fost ilegala, deoarece posturile au fost ocupate diferit, prin examen. Valoarea a fost nationalizata in masa in favoarea nonvalorii. O alta aberatie o reprezinta faptul ca CJAS plateste serviciile medicale efectuate de medicii de spital in policlinica cu 50% din valoarea lor normala, activitatea lor fiind deci subevaluata", ne-a declarat dr. Nicolae Bacalbasa.
Chiar daca medicii specialisti spun ca nu pot inchide policlinica, intrucit singurii care ar avea de suferit ar fi numai pacientii, ei ne-au declarat ca nimeni nu-i poate obliga sa lucreze in ambulatoriu peste programul obisnuit din sectie, garzi si consultatii interclinice.
Colegiul Medicilor sustine ca va actiona in instanta conducerea spitalului
Colegiul Medicilor va incepe o verificare a modului in care au fost cheltuiti banii alocati de CJAS pentru ambulatorii.
"Vom face mai intii un memoriu Directiei Judetene de Sanatate Publica. Daca aceasta nu se va implica, vom cere Curtii de Conturi verificarea tuturor actelor si a cheltuielilor si vom actiona in instanta conducerea spitalului, cerind chiar si demiterea acesteia", ne-a declarat presedintele Colegiului, dr. Dumitru Cristea.
Situatia tensionata intre medicii institutiei spitalicesti l-a afectat si pe medicul sef al ambulatoriului, dr. Corneliu Codreanu, care a demisionat din functie la sfirsitul saptaminii trecute. Desi dr. Codreanu sustine ca demisia a fost din motive pur personale, surse din cadrul spitalului sustin ca acesta n-a vrut sa fie invinuit de intreg corpul medical pentru proasta organizare a policlinicii.
Interimatul la conducerea ambulatoriului este asigurat in acest moment de dr. Vladimir Belea, pina cind directorul unitatii spitalicesti va desemna un nou medic sef. "Nu voi accepta noua functie pina cind nu vor fi verificate toate actele semnate si parafate de dr. Codreanu", ne-a declarat dr. Belea, care face parte si din Consiliul de Administratie al Spitalului Judetean.
Directorul institutiei spitalicesti, dr. Mihai Stoica, ne-a spus ca medicii specialisti nu au de ce sa fie nemultumiti de salarii, atita timp cit acesta a fost evaluat prestatiei lor medicale si ca banii primiti de la CJAS au fost folositi si pentru acoperirea tuturor cheltuielilor de intretinere a policlinicii. "Eu le-am dat banii pe care ii meritau, pe baza punctajului intocmit de Casa de Asigurari in functie de serviciile medicale efectuate, dar o parte dintre ei i-au refuzat. Oricum, prestatia medicala din policlinica nu a fost calitativa", ne-a mai spus dr. Mihai Stoica. (Iulia HOGAS)

Comentarii