Totul de vinzare

vineri, 21 aprilie 2000, 23:00
3 MIN
 Totul de vinzare

Exportul fierului vechi va deveni o afacere profitabila
Comercializarea fierului vechi si a deseurilor refolosibile reprezinta una din cele mai infloritoare afaceri, in acest moment existind in judetul Galati nu mai putin de 83 de firme care au acest obiect de activitate. Daca si pina acum aceasta afacere era rentabila, ultima initiativa legislativa a ministrului Remes va determina ca aceasta activitate sa devina extrem de profitabila. Astfel, Ordonanta Guvernamentala nr. 217/1999 prevede ca firmele care fac export pot beneficia de anumite facilitati incepind cu acest an, chiar si daca livreaza "la extern" materii prime aboslut necesare si societatilor romanesti. Practic, societatile care exporta, de exemplu, fier vechi, vor plati un impozit de 5% pe profitul obtinut din aceasta activitate, respectiv de cinci ori mai putin decit in cazul in care ar livra deseurile refolosibile Sidex-ului sau alte societati care se ocupa cu prelucrarea acestora.
Tinind cont de acest fapt, o societate galateana de colectare prefera sa vinda cu 60 de dolari o tona de fier vechi unei firme straine in conditiile in care pentru aceeasi cantitate Sidex ofera 60,69 de dolari.
Pretul oferit de Combinatul galatean este mai atractiv doar la prima vedere, dar societatea colectoare cistiga in momentul in care exporta deoarece plateste un impozit pe profit cu 20% mai mic.
Combinatul este afectat de aceasta ordonanta
Desi Sidex este si producator de fier vechi, nu-si poate asigura decit circa 70% din cantitatea necesara de 15.000-20.000 tone/luna, pentru restul fiind nevoit sa apeleze la piata interna. Cum societatile romanesti nu mai vor sa-i vinda fier vechi Combinatului, acesta a fost nevoit sa caute alti furnizori.
"Sintem si noi afectati de aceasta Ordonanta deoarece majoritatea societatilor prefera sa exporte fierul vechi, iar pe plan intern nu ajunge. De aceea nu putem sa achizitionam de pe piata interna decit 10% din necesar", ne-a declarat directorul departamentului tehnic si de productie al Sidex, Mircea Budur. Acesta sustine ca, desi s-a depus cerere de oferta la Bursa Romana de Marfuri pentru achizitionare de fier vechi, nu s-a prezentat nimeni.
Intreprinderile metalurgice industriale romanesti, la mina furnizorilor de fier vechi
Desi Ordonanta 217 defavorizeaza intreprinderile romanesti ce folosesc drept materie prima fierul vechi, reprezentantii firmelor galatene de colectare a deseurilor
sustin ca nu vor profita de aceasta facilitate acordata de
ministrul Remes. Ei sustin ca vor continua sa aprovizioneze cu fier vechi intreprinderile metalurgice industriale romanesti.
"Firma noastra are contracte incheiate pentru desfacerea
fierului vechi atit cu combinatele romanesti cit si cu societati straine. Astfel, jumatate din cantitatea de deseuri refolosibile colectate o livram turnatoriilor din zona Galati si Braila (Combinatul Metalurgic Braila si Sidex Galati), iar restul exportam in Italia si Turcia.
Din cantitatea de fier vechi pe care o desfacem pe piata interna, 10-20% reprezinta valoarea comenzilor incheiate cu marile intreprinderi industriale metalurgice romanesti. In legatura cu exportul acestei materii prime, in acest an s-a inregistrat o usoara crestere a cantitatilor de deseuri refolosibile pe care o desfacem pe piata externa", ne-a declarat Irimia Alexandru, directorul comercial al societatii Iricad, una dintre cele mai mari firme galatene de colectare si comercializare a deseurilor refolosibile. (Magda CONDOS, Nicoleta OPREA)

Comentarii