Gigacalorie la pret dublu

Subtitlu

duminică, 22 martie 2009, 20:31
3 MIN
 Gigacalorie la pret dublu

O buna parte din ieseni ar putea sa achite sume enorme la intretinere. Un plan anuntat de primarul Gheorghe Nichita ar urma sa dubleze facturile la caldura pentru multe familii.

Daca acum a achitat o factura de 270 lei pe luna pentru incalzire, de anul viitor, o familie locuind intr-un apartament de doua camere ar urma sa plateasca 600 lei pentru aceeasi cantitate de energie termica. Operatiunea este pregatita intens in laboratoarele din Palatul Roznovanu si va afecta in special persoanele cu venituri ceva mai ridicate.

Practic, aceste persoane vor achita costul real de productie al unei gigacalorii, dar vor subventiona prin banii dati la bugetul local si caldura consumata de iesenii cu venituri mici. Iesenii ar acoperi astfel pierderile CET si ar plati pentru esecul autoritatilor in a eficientiza activitatea termocentralei.

Vor fi penalizati bun-platnicii

Dupa cinci ani in care a anuntat tot felul de solutii, planuri si proiecte pentru CET, primarul Nichita a gasit solutia salvatoare pentru societatea subordonata municipalitatii. Iesenii sa plateasca costurile provocate de ineficienta celor care conduc termocentrala. Astfel, edilul doreste ca in viitor sa se subventioneze doar caldura consumata de persoanele cu venituri mici. "Va fi nevoie sa facem diferentieri intre persoanele care au venituri foarte mici si cele care au venituri mari. Sa ii ajutam pe cei saraci sa plateasca in continuare 175 lei pe gigacalorie, iar cei care au venituri mari sa achite la nivelul costului de productie. Vom analiza in acest an cum putem face acest lucru, sa vedem cum ii putem da drumul. In momentul de fata, noi subventionam si persoane cu venituri de 4.000 lei – 5.000 lei pe luna", a declarat Nichita.

In prezent, toti iesenii achita un pret unitar la gigacalorie, de 175 lei. In schimb, costul de productie al unei gigacalorii este aproape dublu. "La acest moment, o gigacalorie se produce cu aproximativ 340 lei. Trebuie luate niste masuri cu toate termocentralele. Nu se mai poate merge asa. Se dau subventii si de la Primarie, si de la Guvern, pentru combustibil, dar acestea nu acopera tot. Aceste subventii se raporteaza la preturile reglementate de catre autoritatile nationale. Acest pret este acum la noi de aproximativ 290 lei, cu tot cu TVA. Si la energia electrica este la fel. Daca se doreste un producator de energie electrica, atunci sa se achite pretul real, sa se acopere costurile", a explicat Mihai Chirica, directorul tehnic al Primariei.

Ar putea fi vizate 40.000 de familii

Deocamdata, nu s-a discutat despre un prag de venit, dupa care sa se stabileasca familiile care sa achite costul de productie al gigacaloriei. Se poate lua insa in calcul situatia iesenilor care au beneficiat in aceasta iarna de ajutorul guvernamental pentru incalzirea locuintei. "Lunar am avut in jur de 22.000 – 23.000 de beneficiari racordati la sistemul centralizat", a afirmat Ionel Calapod, seful Directiei de Asistenta Comunitara.

Ajutorul guvernamental se adreseaza exact persoanelor cu venituri mici, sub 615 lei net/luna/membru de familie. In cazul in care se va merge pe acelasi sistem, rezulta ca o treime din cele aproximativ 63.000 de familii racordate la sistemul centralizat ar urma sa achite pretul de 175 lei/gigacalorie. Restul de 40.000 de familii ar urma sa achite costul real, adica facturi duble fata de cele din prezent. "Subventia are un rol social si economic. Il ajuti pe cel sarac si mentii un serviciu absolut necesar populatiei. Nu poti sa il subventionezi si pe cel bogat. Ce se produce trebuie platit", a completat Chirica.

Planul Primariei ar putea avea insa un efect de bumerang. In loc sa ajute CET sa acopere pierderile, implementarea unei astfel de solutii ar putea sa alunge de la CET chiar clientii bun-platnici. Oamenii ar putea opta pentru un alt sistem de incalzire, precum centralele de apartament. Propunerea analizata acum de sefii municipalitatii va fi discutata si la nivel national cu reprezentanti ai Guvernului si ai asociatiilor primarilor.

Deocamdata insa, reglementarile legale in vigoare mentioneaza doar actualul sistem de subventionare. "La acest moment este doar o analiza. Va fi o intilnire la nivel national, probabil in aprilie, in care vom discuta si vom cauta solutii pentru termocentralele din tara. Noi avem investitii in derulare, le vom continua. Cind insa pretul combustibilului este peste 60% din costul de productie, nu ai ce sa faci. Pretul la combustibil nu mai depinde de noi", a adaugat Nichita.

Comentarii