Haos urbanistic

Subtitlu

marți, 01 decembrie 2009, 22:56
4 MIN
 Haos urbanistic

Unul dintre cele mai mari orase din tara risca sa se transforme intr-un sat fara reguli. Reabilitarea termica s-a transformat dintr-o actiune extrem de necesara, intr-una care dauneaza extrem de mult aspectului orasului. Iesenii s-au saturat de birocratie, de asteptare si au inceput sa anvelopeze locuintele pe cont propriu.

Se calca insa in picioare orice regula urbanistica si orice principiu. Asa se face ca in mai toate zonele municipiului au aparut pete de toate culorile pe fatadele blocurilor. Uneori pe aceeasi fatada exista si patru culori diferite. Fiecare familie si-a vopsit asa cum a crezut de cuviinta partea exterioara a locuintelor.

Municipalitatea pare depasita total de acest fenomen. Abia acum se lucreaza la o evidenta cu lucrarile de reabilitare termica din oras. Nici din punct de vedere tehnic, reabilitarea partiala nu este o solutie. Specialistii in constructii sustin ca acest tip de reabilitare nu este deloc eficient pentru viitor. In citiva ani reapar pierderile de caldura.

15 lucrari demarate oficial in patru ani

Reabilitarea termica ar trebui sa aduca multe beneficii iesenilor. Facturi mai mici la incalzire, confort sporit in locuinta, un aspect mai frumos al fatadelor ar fi citeva din avantajele mari ale anveloparii blocurilor. Investitia este recomandata de toate autoritatile, atit de la nivel central, cit si la nivel local.

Exista chiar si un program guvernamental, lansat la inceputul anului 2006, prin care se ofera facilitati financiare importante la reabilitarea termica a locuintelor. Accesul in program s-a facut pina acum extrem de greu. Au trecut ani de cind s-au demarat procedurile si pina s-a reusit realizarea efectiva a lucrarii.

Prin programul guvernamental s-a reusit pina acum reabilitarea termica a doar patru blocuri, alte 11 fiind in curs de realizare. Ca urmare, multi ieseni au renuntat la programul guvernamental, chiar daca au fost inclusi initial. "Programul de reabilitare termica are doua mari obiective. Unul este legat de reducerea costurilor cu energia cu 30 – 35%. Altul este imbunatatirea aspectului cladirilor vechi. Majoritatea blocurilor sint construite inainte de 1990", a declarat Mihai Chirica, directorul tehnic al Primariei.

Lucrarile de reabilitare termica partiale au efecte negative

Lucrarile de reabilitare termica se pot face fara a avea nevoie de autorizatie de constructie. Pentru orice tip de lucrare este insa nevoie de un certificat de urbanism. Acolo se mentioneaza exact regulile care trebuie respectate.

"Orice modificare a aspectului cladirii trebuie autorizata. Daca se doreste reabilitarea unei fatade intregi, fara a schimba culoarea, se poate lucra fara autorizatie. Este o exceptie a legii. Cei care nu fac macar o fatada intreaga, daca nu tot blocul, sau schimba aspectul pot fi penalizati. Se incadreaza la lucrare fara autorizatie. Noi am dat jos schele uneori, acolo unde am vazut ca s-au inceput astfel de lucrari", a explicat Chirica.

El sustine ca reabilitarea partiala conduce la "imbolnavirea" cladirii. "Daca este o zona mai izolata termic decit altele, caldura se va duce spre apartamentele celelalte. Igrasia se muta dintr-o parte in alta", a afirmat Chirica.

Constructorii sustin ca ar trebui adoptat un set clar de reguli prin Consiliul Local. "Nu se poate realiza tehnic o lucrare de reabilitare doar pe anumite portiuni. In doi ani apar din nou pierderile de caldura, dar si mucegaiul. Cladirile trebuie invelite complet. In ceea ce priveste partea estetica, ea se poate reglementa prin Consilul Local. Trebuie reguli clare de culoare, de inchidere a unui balcon sau de construire a unui balcon. Au aparut intr-adevar multe probleme pe aceasta linie. Controlul lipseste. Ori au prea putini oameni, ori trebuie o colaborare mai buna intre Primarie, Inspectoratul in Constructii, Politia Comunitara pentru a se lua masuri foarte clare", a precizat consilierul local al PNL, Radu Botez.

"S-au facut informari"

Reprezentantii Primariei nu stiu in prezent la cite blocuri s-a intervenit cu lucrari de reabilitare termica. Abia de curind s-a demarat un inventar al acestor lucrari. Nici amenzi nu s-au dat, problema fiind tratata mai mult ca una sociala decit ca una de constructie fara autorizatie.

"S-au facut informari catre asociatiile de proprietari cu privire la legislatia pentru reabilitarea termica. Sper sa avem o situatie clara pina la sfirsitul anului. Este destul de greu de verificat tot pentru ca foarte multe lucrari nu sint la strada, ci intre blocuri. In momentul in care gasim situatii de reabilitare partiala, discutam cu asociatiile de proprietari si incercam sa ii convingem ca trebuie sa faca tot blocul. Nu s-au dat amenzi pentru astfel de lucrari", a declarat Ion Ciobanu, seful Serviciului de Control Urbanism, din cadrul Primariei.

Reprezentantii municipalitatii sustin ca au informat si firmele de constructii cu privire la masurile care trebuie luate pentru reabilitarile termice. In cazul lucrarilor fara autorizatie amenda variaza intre 1.000 lei si 100.000 lei. La Serviciul Control Urbanism sint noua angajati cu tot cu sef.

Comentarii