HARTA VOTULUI

luni, 02 iunie 2008, 21:59
7 MIN
 HARTA VOTULUI

Practic, alegerile de la Iasi par sa fi avut trei invingatori. PSD, pentru ca a cistigat sefia CJ, iar Nichita se afla pe primul loc pentru Primarie. PD-L, pentru ca Oprea a intrat in turul II. PNL, pentru ca a devenit cheia oricarei majoritati. Cum se impart locurile in Consiliul Local Iasi? Cine vor fi cei 99 de primari din judet? Votul din comune si din Iasi, in detaliu, pe cartiere, precum si relatari ale momentelor importante ale agitatei zile de ieri. 

 

Alegerile de la Iasi au avut trei invingatori

Tensiunea din duminica votului a lasat ieri locul analizelor la rece. Toate cele trei formatiuni politice importante din Iasi s-au declarat satisfacute de rezultatele obtinute pe 1 iunie. Reprezentantii PD-L, PNL si PSD au sustinut ieri conferinte de presa laudindu-se ca si-au indeplinit obiectivele stabilite pentru alegerile locale.

"Am obtinut un rezultat pozitiv. Va dau ca exemplu votul pe municipiu. Comparativ cu alegerile europarlamentare, cind am obtinut in oras 19,7%, acum avem 35,58%, deci aproape dublu. Cred ca eu si cu Simirad formam tandemul cistigator al scrutinului", a declarat seful PSD Iasi, Gheorghe Nichita.

91,37% la Coarnele Caprei

La fel de multumiti s-au aratat si democrat-liberalii, care sustin ca si-au indeplinit graficele propuse. "Ne-am atins obiectivele asa cum erau fixate initial. Am cistigat alegerile in municipiu si am intrat in turul doi la Primarie, lucru de care foarte multi se indoiau", a afirmat Gabriel Grigore, unul dintre sefii de campanie ai PD-L.

La rindul lor, reprezentantii PNL si-au clamat victoria in judet. Liderul filialei judetene a PNL, deputatul Relu Fenechiu, a afirmat ieri, bazindu-se pe propria numaratoare paralela a voturilor, ca liberalii ar fi cistigat detasat alegerile in mediul rural si in orasele din judet. "In acest moment, in judet, in afara municipiului Iasi, PNL a obtinut aproape jumatate din voturi", a afirmat Fenechiu. Conform acestuia, PNL ar fi cistigat 21 de primarii in judet, inca din primul tur de scrutin.

In alte 32 de localitati, candidatii liberali la primarii ar fi intrat in turul II de scrutin. La Coarnele Caprei, candidatul liberal Constantin Grigoras ar fi cistigat 93% din voturi, iar la Tomesti, Stefan Timofte ar fi fost votat de 91,37% din alegatori.

Conform datelor oficiale ale Biroului Electoral Judetean insa, dupa numararea voturilor din 36% din sectii, PNL a obtinut in judet, fara municipiile Iasi si Pascani, doar 29,6% din voturi, putin sub PSD, care a fost votat de 29,8% din alegatori. PD-L a obtinut in mediul rural 26,2% din voturi.

PNL, indispensabil

PNL a devenit partenerul indispensabil pentru formarea oricarei majoritati la nivelul Consiliului Local si Judetean. Exceptind situatia in care PSD si PD-L ar bate palma pentru a conduce impreuna judetul si municipiul, toate celelalte variante presupun negocieri separate cu liberalii. Avansurile au inceput inca de ieri dimineata. Primii care au flirtat, facind cu ochiul, au fost social-democratii. Seful PSD Iasi a lasat de inteles ca formatiunea sa are proiecte compatibile cu cele ale PNL. "N-am negociat cu nimeni. Noi ne dorim o alianta pe proiecte. O mare parte din cele pe care le-am demarat au insa un pronuntat caracter liberal. Un exemplu ar fi creditul Dexia", a declarat Nichita.

Mult mai expliciti au fost insa reprezentantii PD-L, care au reintins mina spre fostii colegi din Alianta DA. "Asa cum am afirmat si inainte de alegeri, vom face o oferta celuilalt partid liberal din oras pentru a guverna impreuna Iasul", a declarat Gabriel Grigore. PNL s-a mentinut deocamdata in expectativa.

Oficial, PNL nu va negocia cu nimeni, dar nici nu va refuza o propunere de colaborare. Declaratiile facute ieri de Fenechiu par a indica drept partener favorit al liberalilor PSD. "Nu sintem innebuniti dupa o colaborare. Nu voi fi de acord cu guvernarea lui Nichita si nu imi amintesc cu placere de guvernarea lui Simirad. Dar, cu ce se intimpla acum in PD-L, nu vad ca usoara o colaborare. Sint trei tabere acolo si nu au o voce unica. Oricum, daca vom constata ca gasim un partid care sa ne impartaseasca ideile, vom da un mesaj clar", a spus Fenechiu.

Componenta viitorului Consiliu Local al municipiului Iasi

Numaratoarea voturilor pentru desemnarea viitorului primar si pentru locurile din Consiliul Local a fost finalizata ieri. Astfel, iesenii vor trebui sa mai voteze o data peste doua saptamini pentru a desemna persoana care va conduce municipiul. In turul II vor intra candidatul PSD, actualul primar Gheorghe Nichita, si candidatul PDL, Dumitru Oprea. Din cei 282.980 de alegatori din municipiu, la urne s-au prezentat doar 98.446, adica aproximativ 34,8%.

Numarul total de voturi valabil exprimate a fost de 96.024. Din acestea, un procent de 44,57%, adica 42.804 voturi, a revenit candidatului PSD, primarul in functie. Pe locul doi s-a situat democrat-liberalul Oprea, care a fost votat de 36.628 persoane, adica de 38,14% din voturile valabil exprimate. Candidatul liberal Cristian Adomnitei a fost votat de 9.039 ieseni, adica de 9,41% din totalul voturilor valabil exprimate.

Alegerile organizate pe 1 iunie vor schimba radical componenta politica a Consiliului Local. Iesenii au decis sa fie reprezentati pentru urmatorii patru ani de 12 consilieri ai PDL, 11 de la PSD si 4 de la PNL. Aceste rezultate au fost obtinute dupa redistribuirea voturilor. Astfel, din totalul de 94.287 voturi valabil exprimate pentru Consiliul Local, PDL a obtinut 34.768 voturi (36,87%), PSD 33.548 voturi (35,58%), iar PNL are 10.439 voturi (11,07%).

In cazul PDL, lista partidului este deschisa de trei persoane care, probabil, nu vor alege functia de consilier local. Astfel, cele 12 pozitii din CL ar urma sa fie ocupate de Constantin Axinia, Gabriel Grigore, Iulian Serban, Daniel Oajdea, Catalin Toma, Constantin Birhala, Gabriel Surdu, Ionel Agrigoroaie, Sorin Ionescu, Catalin Cristian, Ciprian Chiruta si Florin Negrescu. De la PSD primii doi de pe lista sint actualul primar Gheorghe Nichita si noul presedinte al Consiliului Judetean, Constantin Simirad.

Urmatorii 11 candidati care ar urma sa intre in CL sint Constantin Neculau, Ion Giurma, Valentin Ciuca, Ioana Timofte, Vasile Munteanu, Gica Gradinariu, Seryl Talpalaru, Sorin Iacoban, Aneta Manolache, Petra Carp si Romeo Olteanu.

De la PNL ar urma sa intre in CL doar Camelia Gavrila, Radu Botez, Radu Miron si Marin Burlea. Foarte probabil, PNL va da si unul din cei doi viceprimari ai Iasului, celalalt urmind a fi, aproape sigur, din partidul candidatului care va cistiga alegerile de peste doua saptamini. Posturile de viceprimari se impart prin votul majoritatii consilierilor locali, majoritate care ar urma sa se constituie prin negocieri, dupa turul II al alegerilor.

Scor final Nichita – Oprea: 44,57% – 38,14%

Principalii candidati la fotoliul de primar si-au impartit sectiile de votare adjudecate. Cistigator in aproape doua treimi din cartierele Iasului a fost primarul Nichita, contracandidatul sau adjudecindu-si cealalta treime.

Candidatul PNL, Cristian Adomnitei, nu a reusit sa se impuna in nici o sectie de vot din municipiu. Gheorghe Nichita a fost votat de peste jumatate dintre alegatorii din Dacia si Alexandru cel Bun, fiind aproape de procentul de 50% si in Galata – Mircea, Nicolina si Socola – Bucium.

In schimb, Oprea a cistigat majoritatea optiunilor in Canta – Pacurari, Copou, Centru si CUG, fara a cistiga insa nicaieri cu peste 50% din voturile alegatorilor. Situatia definitiva a voturilor iesenilor, pe cartiere, este rezumata in tabelul de mai jos.

Echilibru aproape perfect in Consiliul Judetean

La Biroul Electoral Judetean (BEJ) s-a muncit pina noaptea tirziu. Aseara, doar putin peste 36% din sectiile de votare fusesera centralizate la nivelul BEJ. Dupa scanarea proceselor verbale de la 235 de sectii de votare din cele 646 din judet, PSD era primul in optiunea de vot a alegatorilor. Astfel, social-democratii aveau 29,8% din voturile valabil exprimate, iar la o diferenta minora se situa PNL, cu 29,6%. Al treilea partid in optiunea alegatorilor din cele 235 de sectii de votare era PD-L cu 26,2%, urmat la o distanta insemnata de PC, cu 3,6%.

Optiunile de vot ale alegatorilor care au fost centralizate pina ieri-seara pentru desemnarea presedintelui CJ s-au cristalizat in jurul a trei membri de partid. Astfel, din cele aproximativ 100.000 de voturi valabil exprimate la sectiile care au fost centralizate pina ieri-seara, 33,9% au fost directionate catre candidatul PSD, Constantin Simirad. Fostul primar al Iasului era urmat in centralizarea partiala a BEJ de candidatul PNL, deputatul Traian Dobre, care avea in jur de 26,1% fiind urmat la mica distanta de senatorul Dan Carlan, candidatul PD-L. Ceilalti 13 candidati aveau impreuna 14,2%.

Totodata, la nivelul BEJ au fost centralizate si datele din 65 de circumscriptii electorale. Practic, pina ieri la ora 18, din cele 98 de circumscriptii de la nivelul judetului erau centralizate peste 66%.

Potrivit datelor partiale oferite de BEJ, PSD a obtinut cele mai multe voturi pentru desemnarea consilierilor locali la nivelul judetului. Practic, peste 30.300 de alegatori ale caror voturi au fost centralizate pina ieri-seara au sustinut candidati ai PSD la functia de consilier local. Astfel, social-democratii aveau in jur de 29,2% din numarul total de voturi acordate pentru alesii locali, PNL obtinuse la centralizarea partiala 28,8%, iar PD-L in jur de 24,5%.

Totodata, pina ieri-seara, formatiuni politice precum Partidul Alianta Socialista, Partidul Renasterea Romaniei, Partidul Socialist Roman, Partidul "Pentru Patrie" si Partidul Romaniei Europene in cele 65 de circumscriptii evaluate nu primisera nici un vot.

Pe de alta parte, la nivelul judetului, in cele peste 66% din circumscriptii centralizate, PNL se afla pe primul loc in ceea ce priveste candidatii pentru functia de primar. Astfel, din cele peste 106.000 de voturi valabil exprimate, in jur de 35.000 au fost directionate pentru a sustine liberali la primariile localitatilor din judet. PSD avea in cursul serii de ieri 29,5% din optiunea electoratului pentru aceasta functie, iar PD-L 25,3%.

Tabel cu voturile obtinute de candidatii la Primarie

1. Gheorghe Nichita PSD    44,57%

2. Dumitru Oprea PDL   38,14%

3. Cristian Adomnitei PNL   9,41%

4. Ionel Oancea PC 1,55%

5. Dorina Donciu PIN    1,46%

6. Ionel Pintilii PRM 1,16%

7. Gabriela Boca PNG-CD   0,90%

8. Bogdan Vascu PNTCD    0,46%

9. Mihaela Marculescu PAS 0,44%

10. Emil Zupcu PER      0,41%

11. Daniel Braileanu PNDC 0,40%

12. Alexandru Stanila PV     0,33%

13. George Costin UPSS    0,32%

14. Dragos Dorojan PRE     0,19%

15. Adrian Bursuc PSR 0,18%.

 

 

Vezi Votul pentru primariile din judet

 

Comentarii