Iasi, judet cu bulina rosie

Subtitlu

luni, 04 iulie 2011, 13:05
3 MIN
 Iasi, judet cu bulina rosie

Iesenii care locuiesc in blocuri "cu bulina" nu pot primi bani de la Guvern pentru consolidarea locuintelor. Desi Executivul a pus la bataie sume pentru expertizarea tehnica si consolidarea blocurilor cu un grad mare de risc seismic, sefii Primariei dau vina pe reprezentantii asociatiilor de proprietari.

"Initiativa nu ne apartine, ci tine de asociatiile de proprietari. Am trimis solicitari, dar nu a existat un feed-back. Ei sint obligati sa solicite astfel de expertizari. Ordonanta 20/1994, in care sint prevazite masurile care trebuie luate pentru reducerea riscului seismic, a ramas fara succes din cauza ca nu a fost gindita bine de la inceput. Practic, noi nu avem inscrise blocuri. Lista pe care am trimis-o la Bucuresti este veche. Intre timp s-au schimbat si reglementarile legislative. S-a constatat ca acele imobile aveau risc seismic in urma cu 17-20 de ani, dar o noua expertiza nu poate decit sa le confirme din nou starea. Trebuie regindit intreg programul. Nu a fost instrumentat de la bun inceput. As fi preferat sa primim bani pentru reabilitarea termica, pentru blocurile care stau in picioare. Zeci de asociatii de proprietari au fost entuziasmate, dar pina la urma a fost o noua dezamagire", a declarat Mihai Chirica, directorul tehnic al Primariei.

8 milioane de lei pentru 2011

Conform site-ului Ministerului Dezvoltarii Regionale si Turismului (MDRT), www.mdrt.ro, pentru Programul de inteventii in prima urgenta la constructii vulnerabile si care prezinta pericol public pe 2010, Guvernul a alocat 36,8 milioane de lei.

Pentru 2011 nu este mentionata nici o suma. In schimb, in acest an a fost alocata suma de 8 milioane de lei pentru finantarea proiectarii si executiei lucrarilor de consolidare a cladirilor de locuit multietajate incadrate in clasa I de risc seismic si care prezinta pericol public sau asa-numitele cladiri cu bulina rosie.

Prin Hotarirea 102 din 9 februarie 2011, Guvernul a aprobat programul de actiuni de consolidare pe 2011. In document sint mentionate la capitolul finantare opt imobile din Bucuresti, doua din judetul Tulcea si unul din judetul Neamt. De asemenea, pentru opt cladiri din Bucuresti si cite una din judetele Covasna si Constanta urma sa se organizeze licitatii pentru executia lucrarilor de consolidare. Pentru proiectare au fost selectate doar trei cladiri din Bucuresti si una din judetul Mures.

Deputatul PDL Petru Movila sustine ca reprezentantii municipalitatii nu l-au informat in legatura cu solicitarile facute la MDRT, dar ca se va interesa sa vada in ce stadiu sint. "Miine (astazi – n.r.) ma voi duce la Ministerul Dezvoltarii. Este important sa comunicam intre noi. Natural banii ar trebui sa vina, dar primarul Nichita nu ne-a dat nici o solicitare in acest sens. Este elementar sa ne informeze in legatura cu cererile pe care le face. Voi solicita o copie de la Primarie dupa adresa facuta catre minister. Consider ca Primaria ar trebui sa faca solicitari si pentru imobilele date cu chirie. Multe au suferit modificari ale structurii de rezistenta si pot cadea oricind peste chiriasi. Sint multe cazuri de acest gen in Sararie, Cuza Voda, Trei Ierarhi si Pacurari", a afirmat democrat-liberalul.

–––

Lista blocurilor care ar trebui expertizate sau consolidate

Lista imobilelor trimise la MDRT spre finantare de catre Primarie numara 53 de imobile, mentionate in lista pentru expertizare tehnica, precum si in cea pentru proiectarea lucrarilor de consolidare. In primul caz, Primaria a solicitat 3,5 milioane de lei, iar in al doilea, 21 de milioane de lei. In afara de imobilele din Iasi, la MDRT au mai trimis solicitari si Primariile din Pascani si Tirgu Frumos.

Sefii Primariei Pascani au solicitat 3,4 milioane de lei pentru expertizarea tehnica a 70 de blocuri, iar cei din Tirgu Frumos, 90.000 de lei pentru expertizarea tehnica a 5 blocuri. Mai jos puteti citi lista celor 53 de blocuri pentru care Primaria Iasi a facut cerere la MDRT, anul construirii, numarul de apartamente, precum si sumele solicitate pentru consolidarea, respectiv expertizarea imobilelor cu risc seismic. Sumele sint in mii lei.

Comentarii