4 milioane de dolari aspirati de o gaura neagra

duminică, 02 octombrie 2005, 23:00
7 MIN
 4 milioane de dolari aspirati de o gaura neagra

Povestea „capcaunului” din Copou care inghite miliarde cu sutele a inceput in anul 1997, cind la Directia de Sanatate Publica (DSP) Iasi a avut loc licitatia pentru consolidarea cladirii Spitalului „Parhon”. O cladire cu 6 etaje, inaugurata in anul 1943 si care la acea data era considerata cea mai moderna unitate medicala din Romania si chiar din Europa de Est. Cistigatoare a licitatiei a fost declarata firma „Constructii 1” SA, cu care Spitalul „Parhon” a semnat un contract in luna mai 1997. Incheierea afacerii s-a facut atunci pentru suma de 3 miliarde de lei vechi si 24 de luni termen de executie a lucrarilor de consolidare. Adica circa 420.000 de dolari, la cursul mediu de circa 7.200 lei valabil pe 1997. In final, suma cheltuita la „Parhon” avea sa ajunga la peste 120 miliarde lei vechi, adica peste 4 milioane de dolari, si un termen de cel putin opt ani, pina acum, lucrarile nefiind inca finalizate.
La „Parhon” – bani cu lopata, in restul spitalelor – nimic absolut
„Constructi 1” SA avea la acea data si un subantreprenor, firma SC „Incom” SA, pentru partea de instalatii. S-au inceput lucrarile si, dupa doi ani, cind a expirat perioada de executie prevazuta in contract, acestea erau foarte departe de a fi terminate. In schimb, firma „Constructii 1”, subantreprenorul ei „Incom” SA si alte societati sau persoane fizice, aparute ulterior ca efectuind tot felul de lucrari sau servicii separate pe linga consolidari, au incasat in total suma de 5,2 miliarde lei. In mod curios, perioada de dupa alegerile din 2000, cind PSD a revenit la putere, a fost momentul cind punga Ministerului Sanatatii s-a deschis larg pentru sustinerea in continuare a lucrarilor de la Spitalul „Parhon”. Un moment in care majoritatea spitalelor din Iasi nu au primit absolut nimic pentru consolidarea cladirilor vechi in care functionau si, in plus, se zbateau in saracie si datorii, bolnavii cumparindu-si singuri inclusiv pansamentele.
Conducerea firmei „Constructi 1” a refuzat orice discutie cu reporterii nostri privind acest contract, directorul general, Alexandru Marian, solicitind sa fie sunat de conducerea ziarului pentru acest lucru.
La „Parhon” nu se auzise de licitatii
Directia de Sanatate Publica (DSP) a constatat mai multe nereguli in afacerea „Parhon”, dar nu a luat nici o masura. De exemplu, potrivit verificarilor DSP, in martie 2000, SC „Electric Grup” SA a incheiat un contract, cu valoare in franci francezi, pentru achizitionarea si instalarea in spital a unor tablouri electrice, iar suma pe care a incasat-o a fost de 3,4 miliarde lei. Tot cu aceasta firma a fost incheiat un nou contract, in luna august, in valoare de 4,6 miliarde lei, ce avea ca obiectiv „montare cazan in centrala termica”. In aceasta suma a fost inclusa si contravaloarea centralei termice, care, potrivit auditului DSP, nu era procurata inca atunci cind a fost semnat contractul de „montare cazan in centrala”.
In perioada 2000-2001, spitalul a platit acestei firme suma de aproape 8 miliarde lei. „Ambele contracte au fost incheiate direct, fara o selectie de oferte prealabila, desi valoarea depasea echivalentul a 40.000 de euro”, se precizeaza in raportul specialistilor de la DSP. Consilierul firmei „Electric Grup”, Lucian Oarza, a spus ca, initial, societatea pe care o reprezinta a depus o oferta la o selectie organizata de catre spital, o oferta care a fost data cistigatoare. „Nu am fortat pe nimeni sa ne acorde lucrarea. Spitalul a luat decizia de a lucra cu noi in urma unei selectii de oferte depuse de multe firme, deci totul a fost legal. In aceasta oferta noi aveam instalatiile si cazanele centralei de la o firma germana, lider mondial in lucrari legate de fluidele medicale din spitale, o firma contactata deja de conducerea spitalului. Prin noi, aceasta firma a facut oferta si asa ne-am ocupat de toate lucrarile care au tinut de instalatiile de fluide medicale. Aceasta a insemnat trei tipuri de instalatii distincte: oxigen, aer comprimat si vid pentru toate saloanele. Mai intii s-au executat cele de la Clinica de Cardiologie si apoi in tot spitalul. A fost o continuitate in realizarea acestor lucrari si in restul clinicilor. Asa a dorit beneficiarul”, ne-a spus Lucian Oarza.
De la 500 milioane la 6,7 miliarde la foc automat
Tot in perioada 2000-2001, alte 6,7 miliarde lei au fost virate in contul unei alte firme, SC „Exact” SRL. Potrivit auditului facut de DSP, devizul initial estimat era de aproape 502 milioane lei. „Din noiembrie 1999 si pina in decembrie 2001, cu aceasta firma s-au mai incheiat inca patru acte aditionale prin care se suplimenteaza devizul initial de 502 milioane lei pina la o decontare finala, la 31 decembrie 2001, de 6,7 miliarde de lei, de peste 10 ori valoarea contractata initial. Se poate concluziona ca, in perioada supusa controlului, 2000-2001, procedura de organizare a licitatiilor, prezentarea ofertelor, adjudecare, contractare si decontare a executiei lucrarilor de consolidari si reparatii capitale au prezentat numeroase lacune, fiind facuta in mod defectuos, in sensul nerespectarii intocmai a prevederilor legale si a organizarii unor selectii de oferte superficiale neinregistrate la registratura spitalului, urmate apoi de acte aditionale”, se precizeaza in raport. Acestea sint insa doar citeva exemple de nereguli, care eventual ar putea constitui doar un punct de plecare pentru un control complet la Spitalul „Parhon”. Reprezentantii firmei „Exact” nu au putut fi contactati in ciuda insistentelor reporterilor nostri.
3,5 milioane dolari de la Ministerul Sanatatii
Anul 2000 este cel in care s-a inregistrat apogeul, decontarile catre firme atingind suma de 715.000 dolari. Si aceasta dupa ce, in perioada 1997-1999, consolidarile au inghitit deja 956.000 dolari. In anii urmatori, sumele au scazut foarte putin, dar au ramas tot de ordinul sutelor de mii de dolari: 503.000 in 2001, 418.000 in 2002, 274.000 in 2003, 184.000 in 2004 si 479.000 in 2005, aceste sume fiind calculate la valoarea dolarului din fiecare an. Din 1997 si pina in 2005 s-a ajuns astfel la un total de 3,5 milioane dolari, dati numai de Ministerul Sanatatii. La aceasta suma s-au adaugat alti 625.000 dolari, platiti de Primaria Iasi in 2004 si 2005. In total, „Parhonul” a inghitit 4,125 milioane de dolari.
In toti acesti ani, directorul general de atunci al spitalului (pina in 2003), conf.dr. Constantin Novac, a mers in continuare cu aceeasi firma, desi depasirea cu peste 50% a valorii initiale a contractului cu „Constructii 1” – asa cum spun specialistii DSP – ar fi impus organizarea de noi licitatii pentru continuarea lucrarilor. „S-au facut acte aditionale sub legile de atunci. Totul a fost legal si cu aprobarea Ministerului Sanatatii”, se apara dr. Novac. „Tergiversarea lucrarilor nu a fost din cauza constructorului, ci datorita faptului ca finantarea a fost cu hopuri. Este adevarat, in fiecare an au venit bani pentru consolidari si reparatii. Apoi, a constituit urgenta incheierea lucrarilor la cele trei etaje ale Cardiologiei. Asa ca, dupa ce s-a facut fundatia, s-a trecut la cele trei etaje superioare. Aici au fost facute lucrari extrem de complexe si reamenajari ample”, a mai spus Novac.
Schimbarea conducerii spitalului in 2003 nu a schimbat prea mult situatia. Pe principiul „trebuie terminate lucrarile, cum o fi” s-a continuat colaborarea cu aceleasi firme.
„S-a mers pe bucatele”
In prezent, la „Parhon” a mai ramas de consolidat un singur tronson – Clinica de Nefrologie condusa de actualul director, dr. Adrian Covic – si de finisat doua blocuri operatorii. „Pina la sfirsitul anului cred ca putem incheia totul pe interior”, spune ec. Bogdan Cojocaru, director administrativ al Spitalului „Parhon. Cit despre perioada de 8 ani de derulare a lucrarilor si sumele mari investite, acesta spune ca, in tot acest timp, activitatea spitalului nu a fost intrerupta. „Este foarte greu sa faci consolidari si reparatii in timp ce exerciti si actul medical. S-a mers pe bucatele, mutind de colo-colo clinicile. Apoi, au fost nevoie de multe modificari ample ca spatiul sa corespunda noilor cerinte. Pentru ca una era nevoia unitatii in 1943, cind a fost inaugurata, si alta este acum”, spune Bogdan Cojocaru.
Desi recunoaste ca nu s-a facut totul perfect legal, conducerea spitalului considera ca cel mai important lucru luat in vedere in toti acesti ani a fost continuitatea executarii lucrarilor care, in momentul organizarii unor noi licitatii sau a unor selectii de oferte ca la carte, ar fi fost blocate luni de zile. „Pentru organizarea unei licitatii sint necesare minim trei luni, si alte luni pina cind s-ar fi reinceput lucrarile. Probabil ca s-a preferat alta solutie pentru evitarea acestui blocaj, timp in care exista riscul degradarii a ceea ce s-a facut anterior”, justifica directorul administrativ.
Seful DSP: „Am solicitat Curtii de Conturi Iasi sa faca un control”
Neregulile de la Spitalul „Parhon” au intrat si in atentia noii conduceri a Directiei de Sanatate Publica, care s-a autosesizat dupa ce reporterii nostri au solicitat o reactie vizavi de aceasta situatie. „Am solicitat Curtii de Conturi Iasi sa faca un control. Am primit raspunsul ca, in acest an, nu se mai poate face acest lucru deoarece controlul nu se incadreaza in tematica lor si va fi inclus abia anul viitor. In schimb, am trimis serviciul nostru de audit, care efectueaza zilele acestea verificari acolo”, a declarat dr. Mihnea Hurmuzache, directorul DSP.
O afacere profitabila pentru constructori
Constructori neimplicati in aceasta afacere spun ca 4 milioane de dolari este un pret mult prea mare pentru consolidarea si repararea unui imobil de 8.000 mp, cum este Spitalul „Parhon”, in comparatie cu costurile pentru ridicarea unei cladiri noi la fel de mari. Cu banii cheltuiti s-ar fi ridicat o cladire noua alaturi, la fel de mare si „la cheie”, care ar fi necesitat un cost de peste 500 de dolari pe metru patrat. De exemplu, cladirea moderna a Universitatii „Petre Andrei”, cu 15 niveluri, a costat 6 milioane de dolari cu tot cu finisaje si dotari interioare. „Stiu de la altii ca afacerile cu constructiile din sistemul sanitar au fost foarte profitabile, desi platile se faceau cu intirziere”, ne-a declarat un constructor, care insa a dorit insa sa-si pastreze anonimatul.
Povestea capcaunului din sistemul sanitar iesean nu s-a incheiat. Daca lucrarile de consolidare pe interior pot fi gata pina la sfirsitul acestui an, si sint deja bani alocati pentru finalizare, urmeaza consolidarile exterioare. O alta gaura neagra, pregatita insa pentru anul viitor? (Carmen MAFTEI)

Comentarii