80.000 de pelerini la Catedrala Mitropolitana

vineri, 13 octombrie 2000, 23:00
6 MIN
 80.000 de pelerini la Catedrala Mitropolitana

Iasi, unul din cele cinci orase europene de pelerinaj
Circa 80.000 de oameni au format ieri un cordon lung de cinci kilometri in jurul Mitropoliei pentru a atinge moastele Sfintului Gheorghe, aduse din Grecia, si Sfintei Parascheva. Pentru 2 zile, Iasul a devenit capitala ortodoxiei de pretutindeni, la venerarea moastelor sfinte fiind prezenti cei mai inalti ierarhi ai Bisericii Ortodoxe. In plus, anul acesta, Iasul face parte din proiectul pan-european "Pilgrimage 2000" care cuprinde cele cinci mari pelerinaje in tot atitea orase, organizate intre Craciunul anului 1999 si Rusaliile anului 2001. Primele patru sint situate in cele patru puncte cardinale ale Europei, iar ultimul in centrul continentului. Orasele sint, in ordine, Tesalonic (Grecia), Trondheim (Norvegia), Iasi (Romania), Edinburgh (Scotia) si Praga (Cehia). Reprezentarea lor pe harta alcatuieste o cruce prin care autorii proiectului doresc sa exprime, in mod simbolic, dorinta impartasirii comune a sperantei si a marturisirii diferitelor traditii crestine de la nord la sud si de la est la vest. Patriarhul Bartolomeu I al Constantinopolului, PF Teoctist, patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane, IPS Daniel, mitropolitul Moldovei si Bucovinei, mitropolitul Ieronim de Livadia, inalti prelati ai Bisericii Ortodoxe Romane si Bisericii Ortodoxe Elene au fost prezenti astazi la Iasi pentru a aduce binecuvintarea credinciosilor.
A fost inaugurat Centrul medical "Providenta"
La ora 6 dimineata, moastele Sfintei Parascheva si Sfintului Gheorghe au fost scoase din Catedrala Mitropolitana.
Slujba religioasa a fost oficiata de mitropolitul Ieronim de Livadia (Grecia), care a chemat credinciosii sa asculte invataturile lui Dumnezeu. In Catedrala, cuvintele lui Dumnezeu si faptele de credinta ale apostolilor au rasunat in limba greaca, fiind traduse in limba romana.
In cursul diminetii, patriarhul Bartolomeu I, PF Teoctist si IPS Daniel au participat la sfintirea Centrului de Diagnostic si Tratament "Providenta", realizat sub egida Mitropoliei Moldovei si Bucovinei. De serviciile medicale ale acestui centru vor beneficia gratuit persoanele fara posibilitati materiale.
Inaltii ierarhi au fost prezenti apoi la festivitatea implinirii a 10 de ani de la infiintarea Facultatii de Teologie de la Iasi. Mesajul patriarhului Bartolomeu este ca "invatamintul teologic este amenintat de scolastica si rationalism. Cuvintul lui Dumnezeu este invatatura despre viata omului. Omul in viata trebuie sa traiasca prin prisma cuvintului lui Dumnezeu. Teologia reprezinta un mod de viata, nu o simpla aplicare a unor norme de comportament". Patriarhul Teoctist a chemat slujitorii bisericii la unitate: "Ne pregatim pentru mileniul III care va fi necrutator. In aceste zile de dezorientare sociala si politica, Biserica ne aduna, sfintii si ei se aduna, iata cita pilda de apropiere. Am invatat de la credinciosi aceasta evlavie fata de atingerea sfintelor moaste. Este o taina chemarea aceasta din noi. Aveti incredere in aceasta chemare, pentru ca Hristos v-a chemat. Simtul si vocatia unui preot este de a pastra unitatea in trupul Bisericii, credinta cu care putem pasi in mileniul urmator".
15 ore la coada
In jurul Mitropoliei, credinciosii au format un cordon lung de cinci kilometri. Pentru pastrarea ordinii si a sigurantei credinciosilor au fost mobilizate forte impresionante de politisti si jandarmi. Operatiunea de paza in jurul Mitropoliei a fost intitulata "Noaptea". Inca de ieri seara, oamenii au asteptat in picioare sa le vina rindul la intrarea in curtea Mitropoliei. Grilaje de fier si fringii groase au fost intinse pe toata lungimea strazii din spatele Mitropoliei, in incercarea de a pastra ordinea intrarii in Catedrala. Chiar daca pare incredibil, accesul unei persoane de la intrarea stabilita pe strada Saulescu pina la sfintele moaste a durat mai bine de 15 ore. In capatul strazii, o mare de oameni a format o masa compacta, din care nu putea iesi nimeni. Cei care au lesinat din cauza epuizarii au fost scosi pe brate de jandarmi. De filtrele de paza puteau trece maxim 50 de persoane. Dupa fiecare trecere, comerciantii de flori si busuioc sareau in intimpinarea credinciosilor cu buchete la 3000 lei. Disperarea oamenilor a atins cote maxime, femei in virsta sau cu copii in brate cerind jandarmilor sa fie lasate sa treaca in fata. "Indura-te maica si lasa-ma sa ajung la Sfinta, ca nu mai pot!". Un singur om lasat peste rind ar fi provocat o criza generala de isterie si proteste in masa.
"Nu se poate. Nu se da voie la nimeni. Nu vedeti ce-i aici. Toata lumea vrea sa ajunga mai repede", raspundeau imperturbabili jandarmii.
Hotii de buzunare au navalit pe credinciosi
Maria Negru, o femeie din Braila, a inceput sa-si smulga parul din cap si sa plinga fara oprire. "Mi-au furat 300.000 de lei din pardesiu. Nu am cu ce sa ajung acasa. Oare nu-i face mila cineva?", spunea femeia. "Iei de la jandarmi scris ca ti-au furat banii si nu platesti bilet", si-au dat cu parerea oamenii din jur. In multimea de oameni, nici un politist nu ar fi putut sa verifice cine sint hotii de buzunare care au navalit asupra credinciosilor. "Lumea nu-i civilizata. M-au inghesuit de sa ma omoare. Daca ar sta la rind, nu s-ar produce atita imbulzeala. Stau de la sase dimineata aici si mai am inca jumatate de zi pina ajung la Sfinta", ne-a spus cu naduf o femeie din Intorsura Buzaului.
O familie din satul Munteni din Galati a venit acum doua zile la Iasi si nu a reusit sa ajunga la moastele sfinte. "Un puhoi de lume cum n-am mai vazut. N-am sa stau sa ma omoare. Astept sa vina noaptea, poate e mai putina lume", ne-a spus Aurica Bradea, insotita de surorile sale. De la biserica "Izvorul Tamaduirii" un grup de credinciosi au adus oale cu sarmale si colaci pentru pelerini. In curtea Mitropoliei, cei care au reusit sa treaca prin fata baldachinului cu moastele sfinte au dormit dupa o noapte intreaga de nesomn pe strada. Un grup de sase femei in virsta de peste 60 de ani din Galati a dormit linga portile Mitropoliei, pentru a nu-si pierde rindul. "Ne-au calcat in picioare. Speram sa putem intra la noapte la Sfinta. Ne-am rugat numai la Mitropolie. O sa stam pina intram, doar nu am venit degeaba pina aici", ne-a spus una dintre acestea. O batrina de 74 de ani din Ialomita a venit sa se roage pentru intoarcerea fiului sau acasa. "Preotul din sat ne-a spus sa venim la Sfinta Parascheva pe 14 octombrie daca vrem sa ni se indeplineasca ruga. Am pus un biletel la racla Sfintei. Imi vreau baiatul acasa, ca nu mai am mult si am sa mor", a povestit cu lacrimi in ochi Calita Constantin.
Mesterii populari au fost gazduiti la Palatul Culturii
Pe esplanada Palatului Culturii a avut loc prima editie a Tirgului mesterilor populari din Moldova. Mestesugurile pierdute astazi, olaritul si strunjitul, precum si altele care si-au pastrat valori comerciale, tesutul cergilor si sculptura in lemn, au fost prezentate de specialistii Muzeului Etnografic.
Din comuna Tansa au fost aduse ustensile speciale pentru realizarea rotilor de la carele de lemn, un mestesug practicat de un singur om din sat. Masti inedite din Vrancea din piele de capra aduc aminte de ritualul alungarii duhurilor rele de la priveghiul mortilor. Peste 60 de mesteri populari vor prezenta instrumente muzicale executate manual, oua incondeiate, oale realizate in fata publicului, icoane pe sticla si lemn. La sala "Petru Caraman" a Palatului Culturii, a avut loc lansarea cartii "Basarabia", care cuprinde studii inedite istorice si etnografice nepublicate pina acum in Romania. Selectia textelor a fost realizata de istoricii Vasile Munteanu si Constantin Asavoaie.
La strand, a avut loc Festivalul Vinului, podgorenii din Moldova oferind vinuri alese, mici si pastrama de oaie la gratar. In Piata Unirii a inceput Festivalul de Cintece si Dansuri Traditionale "Trandafir de la Moldova". La ora 19.00, la Filarmonica "Moldova" a avut loc concertul extraordinar al sopranei Mariana Nicolesco. (Fanica DUMITRASCU)

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii