A inceput nebunia cazarilor in caminele studentesti

vineri, 24 septembrie 2004, 23:00
3 MIN
 A inceput nebunia cazarilor in caminele studentesti

Cu bagajele in spate, citeva mii de studenti s-au intors in aceste zile la Iasi, cazarile in Complexul Studentesc „Tudor Vladimirescu” fiind ieri in toi in majoritatea caminelor. Primul pas pe care l-au facut a fost acela de a merge la facultati, care s-au ocupat de organizare, oferind dispozitiile de cazare. „Am stat la coada de dimineata. Desi par mai bine organizate decit in alti ani, nici acum nu am scapat de inghesuiala si timp pierdut”, s-a plins o studenta in anul III la Facultatea de Textile-Pielarie a Universitatii Tehnice „Gheorghe Asachi”, ce astepta sa se cazeze in caminul T3. In afara nemultumirilor legate de cozi, studentii din „Tudor” critica si taxele piperate de cazare: de un milion de lei pe luna pentru studentii subventionati si de 1,5 milioane de lei pentru studentii nesubventionati, familisti, precum si pe cei de la alta universitate decit UTI, 40.000 de lei din aceasta suma reprezentind costul formularelor.
Pentru cei care nu au fost sirguinciosi anul trecut si nu sint integralisti, costurile cresc insa ametitor. Astfel, pentru cine vrea sa cumpere de la cineva care are drept de cazare un loc „la negru”, costul ajunge in acest an intr-o camera buna si la 150 de euro. „Depinde foarte mult cum arata camera, daca locul este subventionat sau nu”, informeaza un student de la Constructii de Masini, precizind ca cele mai multe locuri vor aparea „pe piata” de luni incolo, dupa ce se cazeaza majoritatea studentilor si scade si vigilenta administratorilor si a facultatilor.
La Universitatea „Al.I. Cuza”, cazarile incep abia luni, in acest an acoperindu-se doar 40% din totalul cererilor de cazare. „Am avut aproximativ 15.500 de solicitari si sint disponibile 6.345 de locuri de cazare”, spune Bogdan-Eduard Plescan, directorul general administrativ de la „Al.I. Cuza”. Intre cele mai solicitate locuri, dupa cum spune conducerea institutiei, sint cele din caminul „Gaudeamus” (C17) din Codrescu, desi cazarea este aici cea mai scumpa: 90 de euro pe luna un loc intr-o camera de doua persoane pentru studentii romani. „Am avut studenti care au propus sa plateasca 300 de euro pe luna ca sa stea singuri, insa i-am refuzat, pentru ca ma intereseaza mai mult ca acolo sa stea doi studenti, si nu unul, decit sa iau 120 de euro in plus”, spune prof.dr. Dumitru Oprea, rectorul de la „Al.I. Cuza”. Tentant a devenit si caminul C1 din Tirgusor Copou, renovat, unde cazarea este de 45 de euro pentru locuri in camere de doua persoane si 40 de euro pentru cele de trei. Fiecare facultate poate oferi aici un loc pentru fiecare an de studiu celui mai bun student, acesta trebuind sa plateasca taxa din caminele obisnuite, care variaza intre 600.000 de lei (in MIU) si 730.000 de lei (in „Titu Maiorescu”). In acest din urma complex, toate cele patru camine au acum o fata noua, pe linga reparatiile din interior refacindu-se si fatada. Spre deosebire de ceilalti ani, cind fiii de cadre didactice aveau gratuitate, acum si acestia vor trebui sa plateasca o taxa, ce reprezinta diferenta fata de subventia acordata de minister pentru ei. La Universitatea de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara „Ion Ionescu de la Brad”, cazarile vor incepe abia pe 29 septembrie, iar la Universitatea de Medicina „Gr.T. Popa” precazarile, incluzind repartizarea pe camere, sint deja facute, urmind ca studentii sa-si plateasca taxa si sa intre in camere pe 30 septembrie. (Mirela CORLATAN)

Comentarii