Afara cu Serbina!

luni, 07 august 2000, 23:00
4 MIN
 Afara cu Serbina!

Ioan Serbina, unul dintre clasicii in viata ai administratiei judetene, invata legile citind presa. La o saptamina de la semnalarea de catre "Monitorul" a situatiei ilegale in care se afla prefectul si subprefectul de Iasi, in sfirsit, ieri, s-a pronuntat si secretarul Consiliului Judetean (CJ). S-a pronuntat este doar un fel de-a spune, pentru ca Serbina mai mult a scaldat-o. El considera corecta validarea mandatelor de consilieri judeteni ale lui Florin Vitan si Spiridon Cretu, insa a recunoscut ca suspendarea imediata a acestora s-a sprijinit pe o promisiune neonorata, cea conform careia cei doi trebuiau sa demisioneze din Prefectura. De fapt, in cursul interviului pe care ni l-a acordat, secretarul CJ si-a orientat pozitia din mers. Initial, a spus ca, daca cineva considera ilegala situatia lui Vitan si Cretu, "poate sesiza contenciosul administrativ, iar instanta sa judece cauza". Intrebat ce opinie are personal, ca jurist in Consiliul Judetean, Serbina a evitat un raspuns clar, ca sa nu se puna rau cu nimeni, insa a avut grija sa sugereze ce crede: "Aprobarea suspendarii mandatelor celor doi a apartinut consilierilor judeteni. N-o sa ma ridic eu sa le spun ce sa voteze". Astfel, Ioan Serbina se autoexclude din ecuatie, acreditind ideea ca rolul sau in Consiliul Judetean este decorativ, luindu-si salariul doar pentru prezenta la serviciu. Nu este pentru prima data cind Serbina tace in Consiliu atunci cind trebuie sa supravegheze, prin interventii directe, respectarea legilor in cadrul hotaririlor care se iau pe plan local. Secretarul CJ refuza sa creada ca el este cel care, conform Legii Administratiei publice locale, trebuie sa se opuna luarii unor hotariri care incalca legi organice.
Pe de alta parte, cazul prefectului si subprefectului de Iasi, aflati in acest moment in afara legii, a luat o turnura neasteptata. Lucian Flaiser, presedintele Consiliului Judetean Iasi, a trimis ieri o sesizare oficiala la Ministerul Functiei Publice (MFP), cerind o confirmare oficiala privind situatia de incompatibilitate in care se gasesc Florin Vitan si Spiridon Cretu. De asemenea, Comisia Juridica a CJ, formata din 10 consilieri judeteni, se va intruni saptamina aceasta pentru a analiza cazurile celor doi, urmind a formula un proiect de hotarire pentru urmatoarea sedinta a Consiliului. Lucian Flaiser a declarat ieri ca nu agreeaza deloc metoda celor doi de a-si valida mandatele de consilieri, iar apoi sa-si retraga demisiile din functiile de prefect si subprefect, depuse anterior la Guvern. "Cu aceasta metoda nu pot fi de acord si, daca legea ne permite, vom reanaliza suspendarile celor doi din Consiliul Judetean". Astfel, in citeva zile, se va face lumina deplina in acest caz. Surprinzator este faptul ca Flaiser a luat aceste decizii fiind informat de "Monitorul", si nu de Ioan Serbina, secretarul CJ, cel care trebuie sa-i semnaleze incalcarea unor legi administrative.
In acest moment, presedintele CJ spune ca asteapta raspunsul MFP si ca va actiona imediat. "Nu pot sa nu recunosc ca, in sedinta de constituire a Consiliului Judetean, am avut aceeasi pozitie pe care am vazut-o acum si in «Monitorul». Am spus in sedinta ca este cineva care incearca sa ocoleasca legea, dar nu s-a dat importanta. La cei doi (Florin Vitan si Spiridon Cretu – n.r.) m-am referit". Daca astazi MFP va trimite Consiliului Judetean acelasi raspuns pe care l-a trimis "Monitorului" saptamina trecuta, CJ este in masura sa reanalizeze hotaririle de suspendare din functiile de consilieri ale lui Vitan si Cretu si, practic, sa-i puna pe acestia sa aleaga definitiv: ori consilieri judeteni, ori prefect si subprefect.
In luna iunie, prefectul si-a anuntat demisia, dar n-a dus-o pina la capat, aceeasi cale urmind-o si subprefectul Cretu. In sedinta de constituire a CJ si-au validat mandatele pe baza demisiilor anuntate, dar nu intrate in vigoare, fara sa intimpine rezistenta din partea secretarului CJ, Ioan Serbina, care trebuia sa sesizeze smecheria. In aceeasi sedinta, profitind de pasivitatea lui Serbina, cei doi si-au suspendat mandatele "pina la aprobarea demisiei prin Hotarire de Guvern", cum s-a exprimat Florin Vitan. Insa, ulterior, Vitan si Cretu si-au retras demisiile de la Guvern si au ramas sa-si exercite functiile de prefect si subprefect pina la sfirsitul mandatului. Conform legii, Serbina trebuia sa informeze Consiliul Judetean ca suspendarile celor doi sint ilegale, iar consilierii sa le respinga cererile.
Saptamina trecuta, Ministerul Functiei Publice, interpelat de "Monitorul", a declarat oficial ca suspendarile mandatelor de consilieri judeteni ale lui Vitan si Cretu sint ilegale si ca dubla calitate a acestora se afla in situatia de incompatibilitate. Ieri, presedintele CJ a decis sa reglementeze situatia celor doi in cel mai scurt timp, asumindu-si nota oficiala trimisa de MFP, pe care a citit-o in "Monitorul". Lucian Flaiser a beneficiat de consultatiile presei, si nu de serviciile secretarului CJ, Ioan Serbina, platit pentru acest lucru. (Nicolae MANOLIU)

Comentarii