Al doilea semn al Apocalipsei la Vladeni

luni, 17 iulie 2000, 23:00
4 MIN
 Al doilea semn al Apocalipsei la Vladeni

Comuna Vladeni a devenit iadul pe pamint. Zeci de case zac in apa, iar gradinile au fost inecate de inundatii. Pentru a aduce apa potabila, oamenii merg cu carutele la citiva kilometri distanta. Satenii traiesc o adevarata drama. De joi, in comunele Vladeni si Andrieseni, ploile au spulberat peste 1.000 de hectare. Taranii multumesc Celui de Sus ca au scapat cu viata, dar se pling ca nu vor mai avea ce sa manince la anul.
Unii pling, altii pescuiesc pe marginea ulitei
Ploile de la sfirsitul saptaminii trecute s-au transformat intr-o bomba cu efect intirziat pentru localnicii din satele situate in apropiere de lunca riului Jijia. Taranii din comuna Vladeni au trait citeva zile de cosmar. Puhoaiele de apa le-au distrus toate gradinile, iar peste 20 de case au fost inundate. Pentru a mai salva animalele, ei au depus eforturi aproape inumane. "Mi-am luat porcul de 70 de kilograme in spinare si l-am dus sus pe deal ca sa nu-l ia apele pe sus", a spus cu durere Natalia Corbu, localnica.
Din agoniseala de o viata, oamenii au reusit sa mai recupereze citeva covoare pe care le-au pus la uscat si o parte din mobilier. "Casele sint din chirpici, nu rezista. A fost nenorocire zilele astea. Jumatate de gradina a ramas numai mil", s-a plins Adrian Coca, localnica. Pentru cei mai multi dintre sateni, ploile au ras toate culturile. "Am avut doi purcei care mi-au murit din cauza ploilor, a frigului. Inundatiile mi-au distrus tot in gradina, nu stiu din ce o sa traim la anul", s-a plins Aspazia Codreanu.
Pe fetele satenilor se citea o durere muta. Insa unii dintre ei au facut haz de necaz si au iesit la pescuit. Pina ce se vor retrage apele, vor trai din pestele prins in Jijia. Intrucit apa din fintini nu mai este buna de baut, oamenii cara zilnic zeci de litri de apa din satul vecin. "Mergem cu caruta si mai luam butoaie si la alti vecini, ca sa fim practici", a spus un localnic.
Apocalipsa a fost anuntata cu doua ore inainte
Calvarul a inceput duminica dimineata, cind Jijia a inceput sa vina umflata la vale. Taranii au fost pusi in garda de vineri, si fiecare si-a adus animalele la adapostul ograzii, unde apa nu a putut ajunge. Incepind cu ora 11 a zilei de duminica si pina ieri la prima ora, nivelul apei a crescut spectaculos, ajungind la jumatate de metru intre satele Alexandru-cel-Bun si Iacobeni. In jurul amiezii, inundatia a mai crescut cu inca 11 centimetri, si satenii au primit vestea ca unda de viitura va intra pe raza comunei aproape de ora 13. Drumul care leaga Vladeniul de satul Brosteni a fost invadat de apa pe doua portiuni. "Cred ca numai cu tractorul s-ar putea merge. In schimb, calea ferata nu a fost afectata. Am vorbit si cu cei de la CFR si mi-au spus ca nu vor fi probleme, nici macar n-au recomdandat micsorarea vitezei de circulatie a trenurilor in zona noastra" , a precizat Ioan Cohut.
Cineva a dat drumul la apa si n-a mai putut s-o opreasca
In fiecare an, in comunele Vladeni si Andrieseni ploile distrug toate recoltele. Taranii se pling ca nu au mai vazut niciodata inundatii ca in acest an. "Am 61 de ani, dar n-am mai vazut asa ceva. Multumim lui Dumnezeu ca am scapat cu viata", a spus Natalia Corbu.
Primarul comunei Vladeni, Ioan Cohut, ne-a declarat ca inundatiile au fost provocate de eliberarea unei cantitati mari de apa din lacurile de acumulare din zona localitatii Dragsani, judetul Botosani. Potrivit declaratiilor primarului din Vladeni, in apropierea satului, cursul riului Jijia a fost blocat pentru a se forma o serie de lacuri si iazuri. Cantitatea mare de apa acumulata dupa torentele de ploaie din weekend-ul trecut a condus la ridicarea ingrijoratoare a nivelului riului din amontele barajului. "Cei de la baraj au dat drumul la apa, dirijat, insa debitul a ajuns la 120 de metri cubi pe secunda, ceea ce reprezinta cam mult", a precizat Ioan Cohut. Eliberata din lacurile si iazurile de la Dragasani, apa Jijiei a invadat cimpurile joase din zona Andrieseni – Vladeni. "La noi au fost inundate in jur de 700 de hectare de teren, dintre care 600 cu pasune si fineata, iar restul de 70 de hectare fiind teren cultivat in afara vetrelor satesti. Din fericire, nici o gospodarie nu a avut de suferit" , a adaugat primarul din Vladeni.
Pina in prezent, nu s-a putut face o estimare a pagubelor si abia dupa retragerea apelor satenii vor merge pe cimp sa vada dezastrul provocat de ape.(M. OLARIU, I. MILICA)

Comentarii