Am testat rezistenta la cadouri a sefilor

miercuri, 24 decembrie 2003, 00:00
5 MIN
 Am testat rezistenta la cadouri a sefilor

„Ei, vin cu un La multi ani acolo!…” Cu aceasta formula, puteti „cinsti” cei mai multi sefi din administratia publica locala. Nu conteaza ca cei carora vreti sa le dati o „atentie” nu va cunosc, important este sa dati ceva. „Ziarul de Iasi” a testat rezistenta la „cadouri” a unor sefi de institutii de stat din Iasi. Cinci din cei sase testati au inghitit galusca, fiecare in stilul propriu. Mai mascat, pe fata sau cerind lamuriri, sefii de la stat nu au refuzat „cadoul” de Sarbatori oferit de „Ghita Popescu, de la Schitu Duca”.
Cum a fost inventat „Ghita Popescu”
Testul „Ziarului de Iasi” a constat intr-un raid telefonic, efectuat ieri, in jurul prinzului. La capatul nostru de fir s-a aflat un reporter care s-a recomandat drept „Ghita Popescu, de la Schitu Duca”. Invariabil, „Ghita Popescu” a fost ajutat de catre cel care era sunat, intr-o problema sau alta. Evident, personajul „Ghita Popescu” nu exista in realitate, fiind o pura inventie. Acest personaj cerea celui pe care il suna permisiunea sa treaca pe la birou, pentru „un La multi ani, o sticla de vin si niste carnita, acolo, ca multumire”. Cititi mai jos cum s-au comportat in fata unei posibile „atentii” sefii de la stat.
Plumbu, Directia Agricola: „Daca vrei sa treci, treci miine dimineata”
Spiridon Plumbu este seful Directiei Agricole Iasi. Nu s-a intilnit niciodata cu „Gheorghe Popescu”, dar l-a tratat de parca l-ar sti de-o viata. Pe un ton complice, Plumbu s-a tutuit cu reporterul, nerefuzind „atentia”, dar nici acceptind-o pe fata. In final, a decis: intilnirea sa aiba loc chiar la birou.
G.P.: Buna ziua, domnu’ Plumbu. Cind sinteti la birou, ca vreau sa trec pe la dumneavoastra la birou sa dau o sticla cu vin si un pachet, acolo…
Spiridon Plumbu: Bai, omule, bai, da’ tu esti om serios, mai! Cum, pentru asta tu vrei sa dai o sticla de vin, ca te-am ajutat?
G.P.Domnu’ Plumbu, da’ eu nu uit… Nici nu va tin mult, cind vin, cinci minute…
S.P.: Daca vrei sa treci, treci miine dimineata, da?
G.P.: Pe la ce ora?
S.P.: Dupa opt jumate!
Subprefectul Rusu Banu: „Ehehehei, am vin, dom’le…”
Nici subprefectul Corneliu Rusu Banu nu a fost deranjat de „amanuntul” ca nu l-a ajutat niciodata pe „Ghita Popescu”. Rusu Banu nu a refuzat „cadoul”, spunind numai, hitru, ca nu de vin duce lipsa. O singura data a insistat reporterul si subprefectul s-a „predat”.
G.P.: Cind va gasesc la birou, domnu’ subprefect? Sa va dau si eu o sticla de vin si un pachet, stiti, pentru problema aia cu care m-ati ajutat.
Corneliu Rusu Banu: Ehehehei, am vin, dom’le…
G.P.: Eee, stiu ca aveti vin, doar… Da’ ma simt eu dator!
C.R.B.: Miine ma gasiti…
G.P.: Pe la ce ora?
C.R.B.: Pe la noua, noua jumate…
G.P.: Sinteti in Prefectura la ora aia?
C.R.B.: Da, da…
Dumitriu, ISJ: „Daca vrei sa imi spui un La multi ani, vino, sint aici”
Pentru directorul Inspectoratului Scolar Judetean (ISJ), „atentia” nu trebuie numita decit aluziv. De exemplu, poate fi numita „un La multi ani”. Si, in cazul acesta, poate fi data chiar si la biroul de la ISJ, fara nici o problema.
G.P.: Domnu’ Dumitriu, cind va gasesc la birou? Mi-ati facut un serviciu si vreau sa trec sa va multumesc.
Mihai Dumitriu: Mai, ma gasesti miine dimineata…
G.P.: Miine dimineata, cind?
M.D.: Dupa zece ma gasesti aici, nu e nici o problema.
G.P.: O sticla de vin acolo, un pachetel, stiti…
M.D.: Da, mai baiete, daca tu vrei sa vii sa imi spui un La multi ani, vino, sint aici, da’ cum, nu e nici o problema!
Duminica, DSV: „E bine ca v-am rezolvat…”
Numai seful Directiei Sanitar-Veterinare (DSV), Gheorghe Duminica, a avut probleme in legatura cu identitatea lui „Ghita Popescu”. De altfel, seful DSV a fost si cel mai greu de convins sa accepte o intrevedere pentru a i se da „cadoul”. In final, s-a hotarit sa accepte.
G.P.: Dom’ Duminica, cind va gasesc la birou, sa va aduc si eu o sticla de vin, un pachet? Stiti, pentru problema aia cu care m-ati ajutat…
Gheorghe Duminica: Cu ce problema v-am ajutat?
G.P.: Aveam probleme cu niste animale si mi-ati dat rapid medicamente, ca aveam nevoie.
G.D.: Cum va numiti?…
G.P.: Popescu, Ghita Popescu ma numesc. Nu stiu daca va mai amintiti, ca nu am stat mult atunci, numai cinci minute…
G.D.: Dom’le, daca v-am putut ajuta, e bine ca v-am rezolvat…
G.P.: Da’ insist eu, m-ati scos din mare belea! Cind va gasesc la birou?
G.D.: Eu sint la birou, da’ nu trebuie sa va deranjati…
G.P.: Ei, nu, nu. Spuneti-mi o ora, cind va pot deranja?
G.D.: Eu stau azi pina la ora patru la birou.
Mindru, AJVPS: „Azi sint pina la patru la birou”
Nae Mindru este seful Asociatiei Judetene a Vinatorilor si Pescarilor Sportivi (AJVPS). A fost cel mai usor de convins. Nu a intrebat nici o clipa ce serviciu i-a facut lui „Ghita Popescu” sau cine este acesta. A spus scurt ca e la biroul lui de la sediul AJVPS si asteapta.
G.P.: Buna ziua, domnu’ Mindru. Cind pot sa trec pe la dumneavoastra, sa va aduc o sticla de vin, un pachet, stiti, pentru serviciul pe care mi l-ati facut…
Nae Mindru: Azi sint pina la patru la birou.
G.P.: Deci va gasesc pina la patru, da?
N.M.: Da, sint pina la patru.
G.P.: La birou va gasesc, da?
N.M.: Da.
Alexa, IJP: „Multumesc pentru gest, dar nu”
Comisarul Stefan Alexa, seful Inspectoratului Judetean de Politie a fost inflexibil. Nu a pus prea multe intrebari, dar nici nu a acceptat posibila „atentie”. Mai mult, a refuzat expres, spre finalul conversatiei, cind aproape a inchis telefonul.
Ghita Popescu: Alo! Buna ziua, dom’ Alexa, Popescu, Ghita Popescu ma numesc, de la Schitu Duca, nu stiu daca va mai amintiti de mine. M-au ajutat baietii dumneavoastra de la post din Schitu Duca, mai in toamna, si as vrea sa trec pe la dumneavoastra sa va aduc o sticla de vin…
Stefan Alexa: Lasati…
G.P.: Haideti, nu se poate, insist!
S.A.: Hai, nu, lasati, gasiti unu’ mai sarac si dati-i o sticla de vin.
G.P.: Nu se poate, insist!
S.A.: Multumesc, multumesc pentru gest, dar nu. Dati la altul mai sarac.
G.P.: Ei, acolo, parca ce e? Va fac o vizita…
S.A.: Puteti sa treceti, daca vreti, dar fara nimic. La revedere, sa traiti!
(Catalin PRISACARIU)

Comentarii