Averile politistilor

marți, 10 iulie 2001, 23:00
7 MIN
 Averile politistilor

Astazi asistam la aceeasi piesa, cu alti actori. Actualul ministru de Interne, Ioan Rus, a ordonat controlul averilor politistilor. Rezultatele anchetei de acum sapte ani au fost spectaculoase. Cel putin la Iasi, politistii si-au pastrat functiile, gradele si vilele. Deznodamintul anchetei din aceste zile il vom afla peste doua saptamini, cind ar urma sa fie finalizata verificarea tuturor cazurilor in care exista suspiciuni ca unii lucratori ai politiei au dobindit ilegal bunuri sau valori. Atunci vom afla daca istoria se repeta sau nu. Pina atunci, sa vedem pe unde ar putea sa se plimbe ministrul de Interne daca ar mai face o vizita la Iasi.
Seful Politiei a facut avere din magie
Un prim popas ar fi interesant de facut la o aruncatura de bat de restaurantul „Little Texas". Aici, ministrul de interne ar putea admira proprietatea familiei sefului Inspectoratului Judetean de Politie Iasi (IJP), colonelul Mircea Artenie.
Comandantul IJP a beneficiat de sistemul transferurilor de terenuri din perioada 1994 -1995, in care functionari cu
posturi influente si-a adus in Iasi terenuri mostenite sau cumparate in alte localitati. In 1995, Artenie si fratii sai au obtinut un transfer de teren intre „Agrocom" Strunga (aflat linga Pascani) si „Podgoria" Iasi (in zona Ciric). Transferul l-a semnat Dan Galea, prefectul din acea vreme, desi lipsea un element esential pentru a fi corect: acordul Ministerului Agriculturii (conform art. 72 din Legea 18/1991).
Mircea si Vasile Artenie, si sora lor, Gabriela Plesca, au devenit actionari pe o suprafata de 2,33 ha, la "Podgoria" Iasi, printr-o simpla cerere in care explicau ca "noi, toti cei trei mostenitori, locuim pe raza municipiului Iasi", si din acest motiv doreau sa-si aduca pamintul aproape de casa. Asa se face ca printr-un numar de magie care l-ar face invidios si pe David Copperfield, seful politiei iesene a mutat doua hectare de teren dintr-un loc in altul, efectul fiind cresterea semnificativa a valorii proprietatii.
Generalul Stefaroi si-a ridicat vila mai repede decit se astepta
Ministrul de Interne ar putea apoi sa admire Iasul de pe dealul Galata, locul unde tocmai s-a retras linistit la pensie, intr-o vila cocheta, fostul adjunct al sefului IJP, Neculai Stefaroi.
La numarul 5 din strada Prundisului, generalul de brigada Neculai Stefaroi s-a mutat inca din iarna intr-un imobil construit intr-un stil cazon, cu parter si un nivel. El a refuzat sa dea orice explicatii referitoare la banii care s-au cheltuit pentru constructia casei. "Nu dau declaratii in
aceasta privinta decit daca voi fi controlat de superiori", a spus generalul Stefaroi in urma cu doua luni, atunci cind fotografia vilei a fost publicata in cotidianul nostru.
Salariul fostului prim-adjunct al Politiei a fost de aproximativ 250 de dolari pe luna, iar sotia sa lucreaza tot in politie, la Serviciul de Evidenta Informatizata a Persoanei, fiica fiind judecator la Tribunalul Iasi. Cum domeniile in care lucreaza nu le-au oferit posibilitatea de a conduce afacerile unor firme, acest lucru fiind ilegal, se poate trage concluzia ca salariile si eventualele mosteniri au fost sursele de baza pentru ridicarea unei constructii a carei valoare estimativa ar putea ajunge la circa un miliard de lei.
Terenul pe care si-a construit vila a fost cumparat de Stefaroi in 1994. El spunea atunci ca nici dupa 30 de ani de vechime in Politie nu stie daca in urmatorii cinci ani va stringe bani pentru constructia unei case. Astazi, se poate spune ca Stefaroi era prea pesimist acum sapte ani.
Un plutonier ii face concurenta generalului
La concurenta cu adjunctul Politiei, chiar alaturi de vila colonelului Stefaroi, la vremea respectiva isi incepea o casa cu "fara pretentii" plutonierul Mihai Morariu, lucrator in cadrul Serviciului Circulatie. Aceeasi functie o indeplineste si acum, iar vila din strada Podisului este mai mare si este gata.
"Mosierul cu cascheta"

Din Galata, ministrul Ioan Rus ar putea face o plimbare si in Copou, unde l-ar putea intreba de sanatate pe fostul sef al Politiei Rutiere, omul in fata caruia au tremurat mii de soferi, colonelul in rezerva Puiu Constantinescu. "Mosierul cu cascheta" locuieste intr-o vila frumoasa, intr-o zona frumoasa. Imobilul cu doua nivele, situat pe strada Topirceanu, figura pe numele socrului sau, ofiterul de politie spunind senin ca este un simplu chirias.
Apoi, in cazul in care ministrul este pasionat de pescuit, ar putea merge impreuna cu "mosierul cu cascheta" la proprietatea de vis a acestuia de la marginea comunei Probota, in satul Trifesti.
Dupa un proces care i-a fost intentat de Prefectura Iasi, fostul sef al Politiei Rutiere a obtinut cistig de cauza la Curtea de Apel in ce priveste convertirea din actiuni in fizic a unei suprafete de teren de 15 hectare pe o insula la Trifesti. Consiliul de Judecata al coloneilor a decis acum doi ani trecerea sa in rezerva ca urmare a implicarii sale in aceasta afacere.
Seful Politiei Rutiere planteaza porumb la Miroslava
In comparatie cu Puiu Constantinescu, despre actualul sef al Politiei Rutiere, maiorul Vasile Fetcu, ministrul de Interne ar putea considera ca este cam necajit. Vasile Fetcu este proprietarul unei suprafete de teren de aproximativ 2500 mp situata la Miroslava, intr-o zona bine cotata pe piata terenurilor. Conform declaratiei sale, suma platita pentru cumpararea pamintului provine din economii si credite bancare. Deocamdata, maiorul Fetcu a plantat doar pomi fructiferi si porumb pe un teren destinat unei case de vacanta.
Tica Bolat, colonelul invizibil
Dupa aceste popasuri la Trifesti si Miroslava, intors in Iasi, ministrul si-ar putea stringe mina cu colonelul Tica Bolat, de la Politia Economica a IJP, care vine in fiecare zi la serviciu din directia Aleii Sadoveanu. Daca ministrul de Interne ar cauta in acte casa sau terenul colonelul Bolat nu va gasi nimic care sa-i sara in ochi. Insa, daca se va uita atent in gradina vilei de pe strada Sadoveanu, va gasi indicii ca acolo locuieste un ofiter al Politiei Economice. Alaturi de "palatul de iarna" construit de celebrul general Cheptine, familia Bolat a ridicat o constructie cu doua nivele. Casa in care locuieste colonelul Bolat este inregistrata la Primarie pe numele fratelui sau, Cezar Bolat. Incepind din 1994, familia Bolat si-a construit o noua resedinta pe o suprafata de 1800 mp.
De altfel, in general, ministrul ar avea multe batai de cap cu proprietatile politistilor pentru ca multi dintre ei si-au inscris bunurile pe numele altor persoane. Din acest motiv, este dificil de demonstrat ca un cont bancar, masina, casa sau teren inscrise pe numele unor rude apartin de fapt ofiterilor de Politie. Aceste situatii apar ca urmare a unor mari lacune legislative. Organele fiscale nu au posibilitatea sa controleze exact veniturile unei persoane publice, in momentul in care a devenit proprietarul unui imobil sau teren, declaratia pe propria raspundere fiind suficienta la plata impozitelor sau taxelor.
Cum si-a adus aminte adjunctul sefului Politiei municipiului ca mai are o masina
Obosit probabil dupa atitea vizite, ministrului Ioan Rus i-ar putea fi utila o discutie si cu maiorul Stefan Alexa, adjunctul sefului Politiei municipiului Iasi. Probabil ca politistul iesean n-ar mai fi atunci atit de irascibil ca atunci cind reporterul l-a intrebat cum sta cu banii. El a spus lapidar ca este proprietarul unui apartament si al unei Dacii. Apoi a revenit si a declarat ca este proprietarul unui apartament cu trei camere cumparat in 1989 si ca detine nu unul, ci doua autorisme, o Dacie fabricata in 1993, cumparata la mina doua si un Opel, model 1985, cumparat tot la mina a doua. El a tinut sa precizeze ca sotia sa este tot cadru militar. Cit priveste economiile sau conturile bancare, maiorul Alexa a afirmat ca "nu am economii mai mari de doua salarii". Daca nu s-ar gasi din cind in cind cite un ins care sa-l acuze "ca este cel mai mare recuperator din politie", Stefan Alexa ar putea dormi fara griji.
Ultimul popas, la Tabara
Si, in fine, inainte de plecarea spre Bucuresti, Ioan Rus ar putea poposi la vila adjunctului sectiei a III-a de Politie, colonelul Mihai Tabara. El este proprietarul unei case cu parter si etaj in Sararie. Colonelul Tabara si-a cumparat terenul in 1993 si a adunat ani la rind bani pentru constructia casei. La vremea respectiva, Mihai Tabara avea gradul de capitan si ocupa un post in cadrul Serviciului Circulatie. El sustinea ca si-a cumparat lemnul pentru casa inca din 1991, cu sase sute de mii de lei, pe cind salariul unui politist era de aproximativ zece mii de lei.
Atunci, declaratia de avere suna identic ca si astazi: bani de la parinti, credit la banca si economii din salariul sau si al sotiei.
Un politist cistiga intre trei si opt milioane de lei, bani in mina
Ministrul de Interne Ioan Rus a anuntat ca vor fi verificate toate cazurile in care intre averea detinuta de catre angajatii ministerului la 1 ianuarie 1990 sau la data incadrarii in insitutie, dupa caz, si cea dobindita pe parcurs exista diferente vadite, depasind posibilitatile legale de cistig ale celor in cauza.
De mentionat este faptul ca salariul unui politist, conform declaratiei sefului IJP, colonelul Mircea Artenie, in functie de grad, este de 3,2 milioane lei net- minim si maxim 8 milioane lei net- maxim. La acestea se mai adauga diverse sporuri si indemnizatii de conducere, dupa caz. (Fanica DUMITRASCU)

Comentarii