Burlui este acuzat de fals intelectual, fals in declaratii si uz de fals in cazul diplomelor

marți, 27 martie 2001, 23:00
5 MIN
 Burlui este acuzat de fals intelectual, fals in declaratii si uz de fals in cazul diplomelor

La sapte luni de la izbucnirea scandalului diplomelor false, politistii au inceput urmarirea penala impotriva a patru dintre eroii sai. Vasile Burlui, decanul Facultatii de Stomatologie de la Universitatea de Medicina si Farmacie (UMF) Iasi, Jana Condurache, secretara facultatii, Dana Buceag, secretara-sefa a Rectoratului UMF, si Dolphi Drimmer, fostul rector al Universitatii Ecologice (UE) Bucuresti, sint cercetati de politisti in stare de libertate pentru fals intelectual, fals in declaratii si uz de fals, aflam dintr-un comunicat al Inspecoratului General al Politiei (IGP), transmis agentiei de stiri Mediafax. Potrivit aceluiasi comunicat, Dolphi Drimmer si Vasile Burlui sint acuzati ca au eliberat diplome de licenta false pentru cei 63 de italieni care au sustinut licenta in Stomatologie la UMF Iasi, intre 1997 si 2000. Scandalul diplomelor false a iesit la iveala in iulie anul trecut, cind autoritatile italiene au sesizat CNEAA ca au descoperit un trafic de tip universitar. Trei dintre cei 63 de italieni au declarat ca au primit diplome de licenta de la rectorul unei universitati italiene, Nicolo Panepinto, contra sumei de 50.000 de dolari bucata. Declaratiile celor trei "doctori" licentiati la UMF au fost puse la dispozitia IGP de catre ofiteri ai politiei italiene care, in ianuarie 2001, au avut un schimb de concluzii cu procurorii si politistii romani. Vestea inceperii urmaririi penale a stirnit rumoare la UMF. Cu exceptia decanului Burlui, care nu a putut fi contactat, fiind plecat la Bucuresti, nici Jana Condurache si nici Dana Buceag nu au dorit sa comenteze situatia in care se afla.
Anchetatorii spun ca Drimmer, Burlui, Condurache si Buceag au eliberat acte false
"Nu stiu nimic si nu vreau sa comentez", a declarat Jana Condurache. Fosta secretara-sefa la Facultatea de Stomatologie, aceasta a fost concediata in toiul scandalului diplomelor, prin decizia Senatului UMF. Fiind considerata singura vinovata pentru eliberarea celor 63 de diplome italienilor, Janei Condurache i s-a desfacut contractul de munca cu litera "i". Desi comisia de ancheta din UMF a propus Senatului demiterea lui Vasile Burlui din functia de decan, el a fost mentinut la conducerea facultatii. "Nu stiu nimic si, pina nu primesc nimic oficial, nu am nici o parere", a declarat, la rindul sau, secretara-sefa a Rectoratului UMF, Dana Buceag, parind si ea surprinsa de faptul ca este cercetata penal. "Pina nu vad comunicatul IGP, nu pot comenta", a afirmat si rectorul UMF, Carol Stanciu. El a adaugat ca nu isi explica de ce, pe lista celor cercetati, se afla si numele secretarei-sefe Dana Buceag. Potrivit anchetatorilor, Dolphi Drimmer si Vasile Burlui, impreuna cu Jana Condurache si Dana Buceag, au eliberat foi matricole false pentru 63 de cetateni italieni, care au obtinut diplome de licenta la Facultatea de Medicina Stomatologica din cadrul UMF Iasi. In diplomele de licenta false se mentiona ca italienii erau absolventi ai celor doua universitati, aflam din acelasi comunicat al IGP.
Nici una din diplome nu indeplineste conditiile legale
Informatiile de mai sus au fost sesizate de catre seful Consiliului de Evaluare si Acreditare Academica (CNEAA), Ioan Mihailescu, inca din luna august 2000. Informind Ministerul Educatiei despre scandalul diplomelor, despre care aflase, la rindul sau, de la Ambasada Italiei, Mihailescu afirma ca organizarea examenului de licenta pentru cei 63 de italieni s-a facut "fara respectarea reglementarilor legale". "In solicitarea adresata Ministerului Educatiei de UMF Iasi, datata 13.01.2000, rectorul si secretarul-sef mentioneaza ca italienii au urmat si absolvit cursurile Facultatii de Stomatologie a UMF Iasi, ceea ce este fals", declara seful CNEAA la acel moment. La concluzii similare a ajuns secretarul de stat de atunci al MEN, Adrian Miroiu. El declara ca, in urma controlului comisiei de ancheta a MEN, nici una din cele 63 de diplome eliberate de UMF nu indeplineste conditiile legale. Unii italieni, facuti doctori la UMF, nu aveau la dosar nici macar acte care sa le fi permis inscrierea in anul I de facultate, afirma Adrian Miroiu. Potrivit documentelor MEN si CNEAA, italienii urmasera facultatea nu in sase ani, ci intr-unul, maxim doi ani. Intrucit, printr-o ciudata coincidenta, planul de invatamint urmat de italieni in facultate coincidea cu cel de la UMF – dupa cum indicau foile lor matricole – strainii nu au dat examene de diferente. Nici decanul Burlui, nici altcineva nu a observat ca foile matricole ale italienilor nu erau datate si nici nu aveau toate semnaturile legale, ci constituiau doar o insiruire de discipline.
Prin urmare, cetatenii italieni, presupusi absolventi ai unei filiale a UE din Italia, majoritatea trecuti de 35 de ani, au sustinut examenul de licenta la Iasi, reusind sa impresioneze, chiar, prin pregatirea lor, comisia de examen, dupa cum afirma decanul Burlui.
Cei 63 de straini fusesera arondati sa sustina licenta la UMF de catre Ministerul Educatiei, in urma unei cereri adresate in acest sens de rectorul UE, Dolphi Drimmer.
Atit examenele, cit si examenul practic si lucrarile de licenta – cu care italienii au venit "de-acasa" – s-au desfasurat in limba lor materna. Din comisia de licenta a facut parte insusi decanul Burlui, care a vegheat la corectitudinea probelor. In plus, examenele s-au desfasurat fara un translator autorizat, asa ca nu se cunoaste cum au fost evaluate meritele stiintifice ale celor 63 de italieni.
Scuza lui Burlui: "Fiecare pas a fost aprobat de minister"
Decanul Facultatii de Stomatologie de la UMF, Vasile Burlui – a carui semnatura se regaseste atit pe diplome, cit si pe procesele verbale privind desfasurarea licentei – sustine ca vina trebuie cautata in alta parte, nu in ograda sa. "Fiecare pas a fost aprobat de minister", se scuza, cu luni in urma, Vasile Burlui. Cu aprobarile ministerului pe masa, conducerea UMF a eliberat diplome de licenta cu ochii inchisi, unor straini care sustineau ca au absolvit o filiala italiana, aveau acte de studii eliberate de o universitate privata bucuresteana, insa, in realitate, nu sustinusera, se pare, bacalaureatul.
A eliberat UMF diplome de doctori unor persoane care nu au sosit la Iasi sa-si sustina licenta? Dupa verificarile efectuate la solicitarea Ministerului Educatiei, Politia de Frontiera a constatat ca Zaccheo Alessandro si Longo Omero nu figureaza in evidente, deci nu ar fi sosit in tara in iunie 1999 pentru a-si sustine examenele. Ulterior, conducerea UMF a dovedit cu xerocopii dupa pasapoartele celor doi italieni ca ei au vize de intrare in tara, pe la Otopeni, datate iunie 1999. Prezenta italienilor la licenta este inca nelamurita. Politisti de la Politia Judetului Iasi au declarat ca, in principiu, nu este posibil ca un cetatean strain sa primeasca viza pe pasaport fara a fi luat in evidentele Politiei. Conducerea UMF afirma, insa, ca informatiile, potrivit carora cei doi italieni nu ar fi fost la Iasi in timpul licentei, nu sint reale.
Acum, dupa inceperea urmaririi penale asupra "eroilor" scandalului diplomelor false, politistii vor trebui sa clarifice toate incertitudinile ce planeaza asupra acestui caz si sa stabileasca vinovatiile. Audierea celor 63 de italieni licentiati la Iasi ar putea oferi cheia intregii anchete. Italienii, carora acum le-au fost anulate diplomele – pe care le-ar fi platit cu 50.000 de dolari de persoana, dupa cum a fost mentionat intr-un comunicat al ministerului – stiu cel mai bine unde si cind si-au facut studiile si cum si-au dat examenele de licenta. (Emilia CHISCOP)

Comentarii