CASA MORTII

vineri, 12 decembrie 2003, 00:00
4 MIN
 CASA MORTII

O cladire ultramoderna chiar in buricul tirgului. Amfiteatre cu instalatie de translatie simultana, laboratoare, vestiare cu dusuri, televiziune cu circuit inchis, aer conditionat, minihotel dotat cu bucatarie, dormitor, baie cu dusuri, toate cu utilaje ultimul tip. Nu este insa vorba de un complex hotelier de lux, ci de sediul celei mai moderne „Case a Mortilor” din Romania. Aceasta va functiona exact in mijlocul orasului, mai precis in spatele Policlinicii nr.1. Pe linga facilitatile enumerate mai sus, aceasta „casa” va fi dotata si cu o capela, servicii de pompe funebre, un crematoriu ecologic pentru deseuri si pasaj subteran pentru dricuri. Totul va fi la standarde occidentale, cu tehnologie de inalta performanta, cum numai in filmele americane mai poate fi vazut, spun medicii legisti ieseni. Noul sediu al Institutului de Medicina Legala Iasi va costa aproape 100 miliarde lei.
„Casa Mortilor” de la Iasi este un adevarat complex format din cinci corpuri de cladire, intre care morga este punctul central. „Aceasta din urma a fost gindita la nivelul secolului XXI. Ne pregatim astfel si pentru a indeplini normele Uniunii Europene la care Romania va adera in 2007”, spune prof.dr. Vasile Astarastoae, directorul Institutului de Medicina Legala (IML) Iasi.
Aer conditionat la morga
Morga va fi dotata cu 5 mese de necropsie din inox, o camera frigorifica cu un congelator modern cu 40 de sertare pentru pastrarea cadavrelor, sali de asteptare, aer conditionat si un crematoriu ecologic pentru deseuri. Medicii legisti s-au gindit insa si la confortul rudelor celor decedati, care uneori trebuie sa astepte o zi sau doua pina sa-si ridice mortii. Pentru ei, va functiona si un minihotel dotat cu o bucatarie, baie, dusuri si un dormitor cu citeva paturi. Tot in morga a fost prevazuta si o capela, sali de asteptare, precum si servicii de pompe funebre. „Vrem sa reinstituim respectul pentru cel decedat, ceea ce pina acum nu a fost posibil. Si asta pentru ca necropsia este un act medical”, explica directorul IML Iasi. Mai mult, pentru studentii care vor efectua ore de practica si nu vor putea suporta mirosul sau imaginile pe viu din timpul disectiilor, in morga va fi instalat si un post de televiziune cu circuit inchis. De altfel, morga reprezinta 20% din activitatea medico-legala, ceea ce a necesitat aceste dotari performante.
Centrul de Consultanta in Toxicologie va deservi toata Moldova
Cladirile din noul complex nu vor fi numai foarte practice si moderne, ci si elegante. In interior si pe fatade nu vor fi insa marmura si bare de inox, asa cum se obisnuieste sa se construiasca prin Iasi. Beneficiarii au optat pentru materiale sintetice, foarte rezistente si mult mai ieftine, iar pentru fatade un mozaic din bucatele de marmura alba. Celelalte patru corpuri de cladire vor fi destinate activitatilor de laborator, cercetare si didactice. Astfel, cel mai inalt corp de cladire, ridicat pe patru niveluri, va avea 4 amfiteatre, unul cu o capacitate de 200 de locuri si trei cu o capacitate de 60 de locuri fiecare. „Amfiteatrul cel mare va fi dotat cu o instalatie de translatie simultana, astfel incit Iasul va putea gazdui conferinte medicale internationale. Studentii vor beneficia si ei de vestiare si dusuri si vor avea acces in laboratoare”, spune prof. Astarastoae. In celelalte corpuri de cladire, medicii legisti isi vor putea desfasura activitatea in laboratoare ultramoderne, cu aparatura de inalta performanta. Acestea vor fi impartite pe specializari ca toxicologie, traumatologie, serologie si expertiza pentru persoane. La acest capitol, ambitia medicilor legisti ieseni este de a realiza la Iasi si cel mai puternic centru de toxicologie din tara. „Ne vom extinde spre aceasta latura, pentru ca in citiva ani vrem sa deschidem un Centru de Consultanta in Toxicologie. Acest centru va deservi si toate judetele Moldovei. Astfel, institutiile care vor avea nevoie de niste rezultate toxicologice, nu se vor mai deplasa la Iasi, ci vor putea sa sune la acest centru si, pe baza datelor medicale furnizate, sa le obtina in cel mai scut timp”, explica profesorul Astarastoae.
Noul institut va incepe sa functioneze din aprilie, anul viitor
Noul Institut de Medicina Legala este realizat la ora actuala in proportie de 70%. Constructia are deja insa o istorie de 11 ani. Lucrarile au inceput in 1992 dupa un proiect realizat de „Habitat Proiect”. Din lipsa de fonduri, doi ani mai tirziu, constructia a intrat in conservare. Abia in 2002 s-au reinceput lucrarile, iar acum se monteaza ferestrele si usile. „Constructia propriu-zisa a costat 35 miliarde lei. Cu ce mai este de facut in interior, finisarile si dotarile, nu cred ca vom depasi in total 100 miliarde lei. Dotarile vor fi de inalta tehnologie si la standarde internationale. Investitia a fost sustinuta 60% de Ministerul Finantelor, iar 40% sint bani din veniturile proprii ale Institutului nostru. Am reusit aceasta investitie fara sa avem nici o datorie. De altfel, cred ca sintem singura institutie din Iasi fara datorii la nimeni. Practic, noul sediu al Institutului de Medicina Legala Iasi va costa de trei ori mai putin decit corpul de cladire in care functioneaza Facultatea de Bioinginerie de la Universitatea de Medicina «Gr.T. Popa»”, a explicat prof.dr. Vasile Astarastoae. In ce priveste dotarile, directorul IML Iasi spune ca unele dintre acestea au fost deja facute. Insa restul aparaturii va fi achizitionata cind sediul va fi terminat si o va putea adaposti in conditii optime. „Nu vrem sa aruncam banii pe fereastra acum pe o aparatura care s-ar putea uza moral cind sediul va fi gata. Asa ca ce am cumparat pina in prezent este un fel de strict necesar”, spune prof.dr. Vasile Astarastoae. Noul institut va incepe sa functioneze partial in aprilie anul viitor, ca in septembrie activitatea medico-legala sa se mute definitiv in casa noua. Acum, Institutul de Medicina Legala are sediul in incinta Spitalului „Sf. Spiridon”. (Carmen M AFTEI)

Comentarii