Cavou de un miliard de lei

marți, 22 noiembrie 2005, 00:00
4 MIN
 Cavou de un miliard de lei

Pe piata imobiliara a explodat si piata locurilor de veci. Preturile sint si aici uriase concurindu-le pe cele ale apartamentelor, o tranzactie recenta facindu-se contra sumei de un miliard de lei. Clientii marilor afaceri sint, in general, oamenii cu bani, care-si doresc un loc de odihna vesnica in cimitire de „lux” si „confort zero”, cum ar fi „Eternitatea” sau „Sfintul Vasile”. Astfel, cei care vor sa-si doarma somnul de veci alaturi de Otilia Cazimir, Ion Creanga, Dimitrie Anghel, Garabet Ibraileanu etc, trebuie sa plateasca sume care pornesc de la 10.000 euro si pot ajunge pina la fabuloasa suma de 30.000 euro, cit un apartament cu o camera in Centrul Civic sau cu doua camere in cartierele iesene.
Tranzactii pe sest
Aceste tranzactii se efectueaza insa tacit, fara acordul autoritatilor locale, care se ocupa de administrarea cimitirelor. Singurele formalitati oficiale care se efectueaza sint cele notariale, prin care locurile sint cedate altor persoane decit proprietarii, fara a fi precizata insa vreo suma. Este vorba despre asa-zisa donare a locului de veci. Cu toate acestea, rubricile de „Mica publicitate” din ziare sau de pe Internet abunda de anunturi de genul „vind loc de veci in Cimitirul «Eternitatea»”. „Nu putem face nimic in privinta locurilor care sint vindute. Cu toate ca acesti oameni declara ca renunta la loc, nu-i putem urmari sa vedem daca primesc ulterior bani de la cei in favoarea carora renunta”, ne-a declarat Luminita Salceanu, director la Directia de Servicii Publice Municipale.
Cavou de un miliard: 12 locuri, marmura alba si neagra
Cea mai mare tranzactie din domeniul nou creat s-a inregistrat luna trecuta, cind un cavou de familie a fost vindut pentru fabuloasa suma de 1.000.000.000 lei. „Luna trecuta s-a vindut in «Eternitatea» un cavou cu un miliard de lei. Cei care l-au cumparat au luat si un sicriu de 30.000.000 lei, dar cred ca si-ar fi permis si unul de 100.000.000 lei”, ne-a declarat un antreprenor de pompe funebre, care a preferat sa-si pastreze anonimatul. El ne-a mai spus ca era un cavou foarte mare, in care isi puteau dormi somnul de veci 12 persoane, executat din marmura alba si neagra.
„Eternitatea” e cimitir inchis de 15 ani
Preturile au explodat intrucit Cimitirul „Eternitatea” este inchis inca din 1990, astfel ca, de 15 ani, nu a mai fost vindut oficial aici nici un loc de veci. „In Cimitirul „Eternitatea” nu a mai fost de gasit vreun loc inca din 1990. Singurele taxe pe care le luam sint suma de 50.000 de lei, taxa anuala de ingrijire a mormintului”, ne-a declarat administratorul cimitirului, Spiridon Constantin. Cei care recurg la astfel de tranzactii sint strimtorati financiar si s-au gindit, atit cit mai traiesc, sa investeasca in lucruri „lumesti” si „muritoare”.
Cavou de marmura, 4 locuri: 8000 de euro
Daca o oferta de un miliard de lei pentru o casa mortuara e considerata o „lovitura”, oferte de 10.000 euro, deci aproximativ 360.000.000 lei, sint mai numeroase. Diferenta de pret rezulta din numarul de locuri si materialele folosite, cum ar fi calitatea marmurei. Cavourile sint, uneori, adevarate opere de arta, fiind impodobite cu statuete care reprezinta serafimi sau chiar pe Fecioara Maria, executate uneori din marmura neagra, aflata la mare cautare. „Am luat hotarirea de a ne vinde cavoul deoarece o ducem destul de rau, pensia nu ajunge niciodata, iar urmasi nu avem. Am reusit sa-l construim in vremuri in care nu aveai grija zilei de miine”, ne-a declarat Mircea B., in virsta de 63 de ani. Acesta este dispus sa renunte la locul sau si al sotiei pentru suma de 8.000 de euro. Cavoul, situat in „Eternitatea”, este din marmura alba si are patru locuri.
Pretul minim: 1.200 de euro
Cele mai mici preturi in cimitele „inchise” se invirt in jurul sumei de 1.200 euro. Cavourile astfel ofertate au un „confort” mai redus, in sensul ca pun la dispozitia doritorului doar cripta gata construita, fara a avea capac sau cruce, iar lucrarea este facuta din ciment. „Am mostenit acest loc de la o matusa care a fost inmormintata la Galati. Ideea de a-l vinde ne-a venit de la anunturile date in ziare de alti oameni. Sintem foarte strimtorati cu banii”, ne-a declarat Oana P., in virsta de 32 de ani.
Pretul oficial: 50 de euro
Ieseanul de rind isi poate procura linistit un loc de odihna vesnica contra sumei de 1.918.000 lei, adica aproximativ 50 de euro – pretul fiind stabilit de Primarie. Teoretic, acesta e pretul unui loc de veci in toate cimitirele din oras, insa practic doar cimitirele „Buna Vestire”, „Sfinta Treime” si „Sfintii Petru si Pavel” mai dispun de locuri de veci. Singurele formalitati, pentru cine doreste sa achizitioneze un loc la pretul oficial, includ prezentarea la registratura DSPM a unei copii de buletin, banii necesari si completarea unui formular tip. In cazul fericit in care cineva ar renunta cu adevarat la unul din locurile din cimitirele „Eternitatea” si „Sf. Vasile”, administratia l-ar putea repune in vinzare la suma modica de 1.918.000 de lei. (Andrei COLT)

Comentarii