Ce chitante sa pastrati pentru a plati impozit mai mic

duminică, 19 septembrie 2004, 23:00
3 MIN
 Ce chitante sa pastrati pentru a plati impozit mai mic

Ce puteti face acum ca sa platiti cu citeva milioane mai putin impozit la Fisc anul viitor? Pentru inceput, sa pastrati chitantele de la cumpararea materialelor folosite pentru repararea locuintei (montari de termopane, apometre, izolatii la pereti sau alte materiale folosite pentru imbunatatirea confortului termic) si politele cu platile pentru asigurarea locuintei, pensiile ocupationale si asigurarile private de sanatate. Apoi sa anexati aceste chitante, precum si devizul lucrarii, declaratiei de venit pe care o veti depune la inceputul anului viitor la Directia de Finante. Pe baza acestora, Fiscul va va scadea din impozitul pe venit sume de pina la 15 milioane de lei. In caz de fals insa riscati sa intrati sub incidenta legii penale.
Venituri mari, reduceri mari
Ca de obicei, reducerile mari se acorda celor cu venituri mari. Insa si o persoana care cistiga mai putin de 3 milioane pe luna va putea beneficia de o reducere de putin peste 2 milioane de lei, dar numai in contul materialelor folosite pentru repararea locuintei. Aceasta pentru ca, din acest an, o parte din sumele cheltuite pe repararea locuintei sau o serie de asigurari se pot scadea din suma pe care respectiva persoana o are ca venit global si care va fi supusa impozitarii. Mai pe scurt spus, acele cheltuieli se scad din venitul total, si ce ramine se incadreaza in grila de impozitare. Ca urmare, acea persoana va plati Fiscului un impozit mai mic. „Practic, oamenii vor plati un impozit mai mic. Din venitul total obtinut pe parcursul anului 2004, se pot deduce pina la 15 milioane de lei in cazul reparatiei locuintei, sau echivalentul a 200 de euro in cazul asigurarilor si a contributiilor pentru pensii si asigurari de sanatate, si, apoi, se vor aplica cotele de impozitare” – ne-a declarat Maria Taran, purtator de cuvint in cadrul Directiei Judetene a Finantelor Publice Judetene Iasi.
Un iesean care cistiga intr-un an mai putin de 32,4 milioane de lei (adica 2,7 milioane de lei pe luna, salariul minim net) va putea beneficia, potrivit legii, de o reducere a impozitului cu 2,1 milioane de lei pe an, numai pentru materialele folosite pentru repararea locuintei. Acesti bani, 2,1 milioane lei, vor fi practic „cistigati” de acel contribuabil. Pentru cei care cistiga intre 32,4 si 174 de milioane de lei anual, reducerea de impozit poate fi de maximum 3,9 milioane de lei pe an. Cei care au venituri lunare de peste 14,5 milioane de lei pot beneficia de o scutire de impozit de maximum 5,7 milioane de lei pe an. La aceste sume se pot adauga reduceri de impozit intre 1,1 si 3,1 milioane de lei (tot in functie de venitul anual al contribuabilului) pentru fiecare din urmatoarele trei situatii: plata de prime de asigurare pentru locuinta, de contributii la schemele facultative de pensii ocupationale si la asigurarile private de sanatate, cu exceptia celor ?ncheiate ?n scopuri estetice, ?n limita echivalentului ?n lei a 200 euro pe an.
Se admit si copiile de chitante
Pentru a beneficia de aceste deduceri, iesenii trebuie ca, pina la 15 mai 2005, sa duca la Fisc, pe linga declaratia de venit si chitante, si documentele doveditoare ca au efectuat operatiunile prevazute in lege. „In cazul reducerilor aferente materialelor folosite pentru repararea locuintei, contribuabilii vor trebui sa pastreze pe parcursul anului 2004 si sa depuna la noi, pe linga declaratia de venit, urmatoarele acte: devizul de lucrari, sau declaratia pe propria raspundere ?n cazul realizarii lucrarilor ?n regie proprie, din care sa reiasa materialele achizitionate si lucrarile executate, documentele care atesta plata, actul de proprietate, actul de identitate. Nu este obligatorie anexarea in original a documentelor la declaratia de venit, este suficienta o copie. Pentru celelalte trei reduceri, persoana trebuie sa depuna la Fisc, pe linga declaratia de venit, doar un act care sa ateste relatia contractuala si altul care sa ateste efectuarea platii. Concret, in cazul primei de asigurare pentru locuinta, vor trebui aduse copii dupa contractul de asigurare si dupa chitanta de plata a sumei din contract” – a incheiat Maria Taran. (L. LAZAR)

Comentarii