Cei ce se vor debransa de la CET vor plati cota-parte din investitiile regiei

joi, 24 martie 2005, 00:00
2 MIN
 Cei ce se vor debransa de la CET vor plati cota-parte din investitiile regiei

O hotarire a Consiliului Local (CL) i-ar putea forta pe o parte dintre ieseni sa ramina bransati la sistemul de termoficare daca nu platesc cit li se cere. In proiectul intocmit recent de conducerea CET pentru reabilitarea termoficarii, specialistii centralei isi propun, printre altele, sa-si pastreze clientii existenti la nivelul anului 2005. In acest scop, sefii CET vor propune CL sa analizeze posibilitatea de a-i obliga pe unii locatari sa plateasca daune materiale in cazul in care decid sa se debranseze. Cei de la CET spun ca proiectul trebuie nuantat. O eventuala hotarire a CL ar urma sa fie aplicata numai in cazul locatarilor care au beneficiat sau vor beneficia in urmatoarea perioada de investitii directe ale CET. Mai precis, iesenii care locuiesc in blocuri la care vor fi montate module termice.
Conducerea CET spune ca isi protejeaza investitiile
„Este normal sa ne protejam investitiile pe care le facem. Un astfel de modul costa intre 10.000 si 20.000 euro si ar fi intr-adevar o pierdere de bani daca, dupa instalarea modulelor, ne-am trezi ca unii dintre locatari decid sa se debranseze”, a declarat Dorin Ivana, directorul general al CET. Practic, directorul Termoficarii are in plan sa-i oblige, pe cei care se hotarasc sa se debranseze, la plata unei cote-parte din investitie. Un modul termic deserveste in general blocuri cu doua sau trei scari. La o medie de 40 de apartamente bransate la un modul termic rezulta ca un proprietar care decide sa se debranseze ar putea plati daune de aproximativ 14 milioane lei. Reprezentantii Primariei nuanteaza problema, spunind ca intre executantul lucrarii, in speta CET, si asociatia de proprietari ar trebui sa existe un acord prealabil prin care membrii asociatiei sa se oblige sa ramina bransati macar pe perioada amortizarii investitiei. „Daca sintem de acord sa facem investitii spre binele comunitatii, trebuie sa ne gindim si sa protejam aceste investitii. Trebuie sa vedem proiectul celor de la CET si dupa ce-l vom analiza vom decide daca se impune o hotarire a Consiliului Local in acest sens”, a adaugat Mihai Chirica, directorul tehnic al Primariei.
CET are 70.000 de clienti
Seful CET spune ca o decizie a Consiliului Local in aceasta problema se impune. „Asociatia de proprietari ar putea sa motiveze ca nu este legal sa semnam un astfel de contract cu ei. De aceea este necesara interventia autoritatilor locale”, a precizat Ivana. Directorul CET a tinut sa precizeze ca o eventuala hotarire a CL nu-i va afecta pe ceilalti ieseni care hotarasc sa se debranseze. In jur de 20.000 de apartamente s-au debransat in perioada anilor 2000-2004 de la sistemul centralizat de incalzire. La sfirsitul anului 2004 beneficiau de incalzire de la CET aproximativ 70.000 apartamente. (Cezar PADURARIU)

Comentarii