CET a demarat planul pe 5 ani de reducere a facturilor la incalzire

joi, 28 octombrie 2004, 23:00
3 MIN
 CET a demarat planul pe 5 ani de reducere a facturilor la incalzire

Planul CET pe 5 ani de eficientizare a folosirii energiei termice produse a demarat cu succes. Aproximativ 500 de ieseni vor fi incalziti de acum inainte de la modulele termice instalate in blocurile lor de catre CET. Asta inseamna ca vor plati caldura exact cit consuma, regia diminuind la maximum pierderile din retea care in multe cazuri sint platite de locatari. Norocosii sint membri ai noua asociatii de locatari din Tatarasi, Cantemir, Pacurari, CUG, Tudor Vladimirescu si zona Garii.
Consum cit un bec de 200 W
„Am incercat sa montam cele noua module in zone cit mai diferite ale orasului ca sa nu generam motive de discutii”, a declarat Constantin Ciofu, director UFET din cadrul CET. Modulele termice functioneaza pe acelasi principiu ca si punctele termice, numai ca au dimensiuni mult mai mici, fiind concepute pentru a deservi un numar restrins de consumatori. „Sistemul modulelor are la baza un fel de radiator in interiorul caruia apa calda de la CET incalzeste apa rece, rezultind, separat, apa menajera si agentul termic pentru incazire, la temperaturi reglabile fie manual, fie prin intermediul unor senzori de temperatura externi”, a precizat Didi Melinte, director tehnic CET. Aceste dispozitive beneficiaza si de un sistem de recirculatie. Practic, apa neconsumata de pe coloana este reincazita, astfel incit consumatorul primeste apa calda imediat ce deschide robinetul. „Avantajul modulelor termice este ca reduc la minim pierderile din retea. In acelasi timp, functioneaza automat si consuma foarte putin curent electric, cam cit un bec de 200 W. Daca consumatorul isi va mai monta si repartitoarele de caldura, atunci se poate spune ca va plati exact cit a consumat”, a mai spus Melinte.
„Pina la sfirsitul anului se vor monta inca 5 module”
Cele noua asociatii care beneficiaza deja de module fac parte dintr-o prima etapa de extindere a metodei in tot orasul. „Faza a doua a planului nostru presupune achizitionarea si instalarea a inca 11 module termice cel tirziu pina in luna februarie a anului viitor. Pina la sfirsitul anului vom mai monta sigur inca cinci”, a declarat Didi Melinte. Punctele termice in care vor fi instalate cele 11 module sint: PT 101 – 102 Tudor Vladimirescu, PT 6A Socola Bl. Z1, Bl. Z2, Bl. Z3, PT Independentei Bl. A1-4, PT 18 Tatarasi Bl. D5, PT 20 Tatarasi Bl. D6, PT 16 Dacia Bl. SD1, SD2, SD3, PT 14 Dacia Bl. SC11, PT1 Moara de Foc Bl. 595 A, B, C, CT Pacurari Bl. 1. Investitia in prima transa de module a costat bugetul CET 4,6 miliarde lei.
In a doua etapa, costul de montare este estimat de conducerea CET la 7,5 miliarde lei. „Un modul termic costa, in medie, 380 milioane lei. La acest pret se adauga si sumele necesare pentru racordarea la reteaua de agent termic primar si cele destinate instalarii efective”, a declarat Ovidiu Mihaiuc, purtator de cuvint CET. Conducerea CET estimeaza ca, la sfirsitul celei de-a doua etape, inca 400 de familii vor beneficia de apa calda furnizata de aceste module. Au fost alese blocurile situate cit mai aproape de magistrala cu agent termic primar si ai caror locatari s-au dovedit in timp bun-platnici. Conducerea CET vrea ca, in maximum 5 ani, fiecare bloc din Iasi fie sa aiba montat un modul termic, fie sa primeasca caldura de la un punct termic modernizat total. Aceasta inseamna practic un sistem de contorizare exacta a consumului, mergind pina la informatizarea punctelor termice. (Cezar PADURARIU)

Comentarii