Chinurile unei tinere care nu mai poate sa doarma

sâmbătă, 06 noiembrie 2004, 00:00
5 MIN
 Chinurile unei tinere care nu mai poate sa doarma

Irina face eforturi mari pentru a intelege intrebarile. Cu ochii incercanati, girbovita, abia reuseste sa se miste pina la bancheta pe care ne asezam sa discutam. „Sint obosita”, imi explica cu o voce stinsa tinara care timp de un an de zile nu a dormit mai mult de 2-3 ore pe noapte. „Aici la spital mi-au zis ca ma vor ajuta sa dorm. Si ca o sa ma fac bine. Abia dupa ce am ajuns aici mi-am dat seama cit sint de obosita. Si ca sint bolnava”. Necazurile si stresul. Acestea sint cauzele depresiei si ale insomniei care au epuizat-o pe Irina B., o tinara de numai 28 de ani, din Iasi. Numai la insistentele familiei a acceptat sa se interneze la „Socola”. „Eu nici macar nu realizam ca sint bolnava. Credeam ca o sa-mi treaca”, spune Irina.
Depresia isi are punctul de plecare in Italia
Calvarul ei a inceput in urma cu doi ani cind a plecat in Italia, la munca. „Eram confectionera la o fabrica din Iasi. Am plecat in ideea de a aduna un ban, ca sa-mi pot cumpara o casa, sa-mi intemeiez o familie. Acolo insa nu m-am putut acomoda. In plus am avut si probleme cu sotul doamnei la care stateam. Mi-a facut avansuri. De aceea m-am si intors dupa citeva luni acasa. Luni in care am plins aproape in fiecare noapte. Atunci inca mai puteam dormi patru-cinci ore pe noapte”, isi aminteste Irina. In urma cu un an si jumatate s-a intors in Iasi. Cu ceva bani adunati, dar nu suficienti pentru a-si cumpara o casa. „Atunci nu-mi dadeam seama cit de mult m-a afectat aceasta plecare si faptul ca nu am reusit sa fac ce mi-am propus. Devenisem in schimb foarte agitata si nu stiam ce sa fac. As fi vrut sa fac scoala de soferi, sa invat pentru a da bacalaureatul, examen pe care nu l-am luat cind am terminat liceul. Dar nu ma puteam hotari la nimic. Eram dezorientata si nemultumita de tot. Si incetul cu incetul, au aparut problemele cu somnul”. Irina spune ca la inceput adormea, dar se trezea dupa o ora-doua. De fiecare data cind se trezea isi dadea seama ca gindurile negre nu o lasa sa doarma. „Ma trezeam gindindu-ma daca sa fac sau nu scoala de soferi. Daca, m-ar ajuta cu ceva lucrul acesta. Daca ar avea rost sa mai incerc o data sa plec la munca in strainatate. Toate aceste intrebari ma chinuiau si in somn. Ma trezeam cu ele in gind la unu sau doua noaptea. Si nu mai puteam adormi” – isi aminteste Irina.
„Uimitor este ca in timpul zilei eram in stare sa ma tin pe picioare”
Dar, spune ea, adevaratele probleme au inceput in urma cu un an. Pentru ca de atunci nu a mai reusit sa adoarma noaptea. „Pur si simplu nu puteam sa adorm. Stateam cu ochii in tavan si ma gindeam. Ce sa fac ca sa fie bine? Si dintr-o data auzeam zgomote si imi dadeam seama ca s-a facut dimineata si s-au trezit ai mei”. Tinara ofteaza. Noptile nedormite s-au acumulat incetul cu incetul. „Cind reuseam sa adorm spre dimineata citeva ore, era o minune. Uimitor este ca in timpul zilei eram in stare sa ma tin pe picioare. Uneori ma simteam chiar plina de energie. Asta, probabil pentru ca imi repetam mereu ca sint puternica si trebuie sa rezist. Ca imi voi reveni. Bineinteles, aceste stari nu tineau decit citeva ore. Apoi ma coplesea oboseala”. Irina isi aminteste de zile si saptamini intregi in care nu astepta decit sa se insereze si sa adoarma. „Imi era rau de la oboseala si nu-mi doream decit sa dorm. Dar nu reuseam sa inchid ochii. Am incercat sa numar oi, sa numar pina la o mie, dar degeaba. Cind simteam ca nu mai rezist, ma ridicam si mergeam la baie. Nu vroiam sa ma plimb prin camera de teama sa nu-i trezesc pe ai mei. Nu doream sa se ingrijoreze. Eu inca mai credeam ca daca dorm 2-3 ore o data la citeva nopti, e bine”, spune Irina.
„In fiecare noapte ma rugam la Dumnezeu sa ma ajute”
Dar parintii nu au putut sa treaca cu vederea ochii ei incercanati, oboseala care i se citea pe fata si in miscari. „In ultimele luni nici macar nu puteam sa ma mai gindesc la ceva anume. In fiecare noapte ma rugam la Dumnezeu sa ma ajute. Sa ma ajute sa dorm, sa trec peste asta. Bineinteles, nici ziua nu puteam dormi. Si nu mai eram buna de nimic”. Starea Irinei s-a agravat foarte mult in ultimele luni. Din cauza oboselii a devenit incoerenta, nu se putea concentra. „Parintii si-au dat seama ca ceva nu e in regula. De multe ori din cauza oboselii nu intelegeam ce vor de la mine. Pur si simplu nu ma puteam concentra. Le raspundeam aiurea. In unele zile eram foarte agitata din cauza oboselii si ma miscam ore intregi prin casa, ca un leu in cusca. Pina la urma i-am spus mamei ca sint obosita pentru ca eu de un an nu pot dormi noaptea. Ea a fost cea care m-a convins sa vin la medic”.
Care sint cauzele insomniilor
Irina a reusit sa doarma citeva nopti. Dar mai mult ajutata de medicamentele prescrise de medicii de la „Socola”. Acestia cred ca tinara isi va reveni, dar dupa un tratament serios. „Insomnia ei a fost cauzata de o depresie. Stresul, problemele si nemultumirile ei au adus-o in pragul depresiei. Tinara este nemultumita de viata ei. Mai mult, se invinovateste pentru toate nereusitele ei si ale familiei. A ajuns destul de tirziu la noi, intr-o stare destul de grava. Dar cu tratament specializat credem ca isi va reveni. Acum este epuizata psihic si fizic”, a spus dr. Virginia Marinescu, medic primar psihiatru in cadrul Spitalului „Socola” Iasi. Aceasta a precizat ca insomnia este o tulburare de somn care se manifesta diferit de la caz la caz. Insomniile pot fi cauzate de o problema medicala: un ulcer, un reumatism cronic etc. Ele pot aparea si in debutul sau in cadrul unei poli psihice cum ar fi schizofrenia. Dar, spun medicii, in cele mai multe cazuri insomniile sint provocate de stres. Schimbarea locului de munca, a locuintei, necazurile in familie sau la serviciu, toate acestea ne pot stresa constient sau inconstient. „Insa insomniile se manifesta altfel la fiecare persoana. Unii nu pot adormi, altii se trezesc dupa ce adorm. In unele cazuri insomniile dispar fara tratament. Dar, de fapt, s-a rezolvat problema stresanta care nu ne lasa sa dormim. In alte cazuri, insomniile dureaza si ani de zile, dar nu se manifesta atit de acut. Adormi tirziu, dar te odihnesti totusi citeva ore. Nu suficient, dar atit cit sa rezisti zi de zi. Bineinteles, cel mai indicat pentru persoanele care sufera de insomnii este sa se prezinte cit mai repede la medic. Pentru ca fara tratament, starea se poate agrava”, a mentionat dr. Marinescu. (S.R.)

Comentarii