Cine sint politistii care au rezolvat crima de la Cub

miercuri, 27 octombrie 2004, 23:00
3 MIN
 Cine sint politistii care au rezolvat crima de la Cub

Politistii ce au lucrat nonstop la prinderea criminalului de la Cub au un motiv in plus de satisfactie. Pe linga aprecierile profesionale pe care le-au primit din partea sefilor si a colegilor, cei sase politisti vor fi recompensati si financiar. „Capul” echipei, subcomisarul Georgel Grumeza va primi 7 milioane lei, iar colegii lui vor fi premiati cu cite 5 milioane lei. Banii vor fi alocati din bugetul IPJ Iasi. „S-au primit zeci de scrisori pe adresa Inspectoratului si telefoane la dispecerat, prin care cetatenii ne-au felicitat pentru prinderea criminalului. S-a muncit intr-o echipa de 6 ofiteri, coordonata de seful de la Serviciul Investigatii Criminale, si este meritul tuturor pentru rezolvarea cazului”, ne-a declarat comisarul sef Stefan Alexa, comandantul IPJ Iasi. Culmea este ca seful echipei de criminalisti care l-a descoperit pe fratele ucigas este, ca pregatire la baza, inginer mecanic. Cine sint cei sase politisti care au lucrat la caz, aflati in rindurile care urmeaza.
Georgel Grumeza. Este subcomisar, are 39 de ani si este seful Serviciului Investigatii Criminale (SIC) din cadrul IPJ. El a absolvit Facultatea de Mecanica si, in urma cu 10 ani, a fost incadrat la SIC.
Stefan Dascalu. In virsta de 42 de ani, subcomisar, el este „adjunctul” lui Grumeza. Este absolvent al Academiei de Politie „Alexandru Ioan Cuza” din Bucuresti si este ofiter criminalist de 18 ani.
Ioan Nica. Este inspector principal, are 41 de ani si este absolvent al Scolii de Subofiteri Cimpina.
Dumitru Opinca. Este subcomisar, are 42 de ani si este absolvent de Drept al Academiei de Politie.
Cei patru colegi reprezinta nucleul ce a stat la baza rezolvarii crimei de la Cub. In afara de acest succes, echipa lui Grumeza a solutionat si alte crime care au fost considerate luni in sir ca fiind posibile AN-uri (fapte cu autori necunoscuti). Printre acestea se numara cazul electronistului ucis in blocul de garsoniere A1 din Tatarasi. Criminalistii l-au prins, dupa trei luni de cautari, pe „macelarul” din Tatarasi, Lucian Cristian Topalescu, care, in preajma Craciunului din 2003, l-a injunghiat pe Nelu Chebac. La un an de cind si-a ucis si ingropat concubinul linga o fintina din Vladeni, criminalistii ieseni au depistat-o si trimis-o pe mina justitiei pe criminala Elena Cucos.
Recrutata din civilie pentru politie
Pe linga cei patru criminalisti merituosi, echipa a fost intregita si de subcomisarul Mihai Radu (44 ani). Rolul acestuia a fost sa ridice probe din catacombele de la Cub, sa faca fotografii si sa-i amprenteze pe suspecti. Mihai Radu a absolvit Academia de Politie din Bucuresti, iar de anul trecut este seful Serviciului Criminalistic din cadrul IPJ. De mare ajutor le-a fost anchetatorilor si munca ofiterului specialist de la Serviciul Criminalistic in testarea suspectilor cu aparatul poligraf. Inspectorul principal Ana Maria Gherghel (30 ani) a testat peste 20 de suspecti numai in acest caz. Ea este absolventa a Facultatii de Psihologie, iar in anul 2000 a fost recrutata din rindul civililor pentru a fi angajata la IPJ Iasi. „Este o munca dificila. Colega mea trebuie sa studieze dosarul cauzei, sa decida care sint intrebarile de departajare, urmareste reactia si comportamentul suspectului pentru a-i «citi» sinceritatea, dupa care trebuie sa interpreteze datele”, ne-a povestit inspectorul Madalin Taranu, ofiterul de presa al IPJ Iasi, in ce consta munca „detectoarei” de munciuni.
„Activitatea colegilor mei este foarte buna. Subliniez ca fiecare politist de la Investigatii Criminale a depus eforturi in solutionarea crimei de la Cub si a celorlalte, cu AN. Chiar daca subcomisarul Dascalu s-a ocupat direct de caz, activitatea a fost preluata si de ceilalti ofiteri, formind o echipa profesionista”, ne-a declarat seful SIC, subcomisarul Georgel Grumeza. (Anca TELEOJAN)

Comentarii