Cum sa va alegeti abonamentul la „Electrica”

vineri, 22 octombrie 2004, 23:00
2 MIN
 Cum sa va alegeti abonamentul la „Electrica”

1. Social – Pentru a-si usura plata energiei electrice, iesenii au de ales, in momentul de fata, intre sase variante tarifare. Cel mai convenabil ca pret este tariful social. Neajunsul acestuia este ca presupune un consum mediu maxim de 2 kW/h pe zi. Pina la aceasta limita zilnica, kilowatt-ul este taxat de „Electrica” cu 1.857 lei, insa ce depaseste acest prag, calculat lunar, costa 7.983 lei. Chiar si asa, pina la un consum de 81 kW, acest abonament ramine mai rentabil.
2. Standard – Tariful standard este indicat pentru cei care consuma mai mult de 80 kW intr-o luna. Acest tarif are la baza un abonament, care se calculeaza la valoarea de 1.445 lei/zi indiferent de consum, si un pret de 2.919 lei per kilowatt consumat. „La un consum de 81 kW, costul facturii lunare este acelasi pentru ambele planuri tarifare, social si standard. De aceea, cei care consuma peste aceasta cantitate opteaza pentru tariful standard”, a declarat Lucian Luca, purtator de cuvint SC „Electrica” SA Iasi.
3. Monom diferentiat pe doua zone orare – Pentru iesenii care consuma mai mult curent noaptea si la sfirsitul saptaminii, exista varianta tarifului „monom diferentiat pe doua zone orare”. Intre orele 22 si 6, precum si simbata si duminica, un kilowatt costa doar 2.303 lei, iar in afara acestor zone orare ati avea de platit 3.550 lei plus valoarea fixa, de 1445 lei/zi, a abonamentului. „Acest tip de tarif poate fi o capcana pentru cei care nu iau in considerare costurile destul de ridicate din timpul zilei. Ii sfatuim pe cei interesati sa faca o calculatie exacta a consumului inainte de a decide pentru aceasta varianta”, a mai spus Lucian Luca.
4. Monom fara abonament – Iesenii care consuma mai mult de 250 kW pe luna ies mai ieftin daca opteaza pentru tariful „monom fara abonament”. Acesta presupune numai tarifarea la un cost fix, de 3.938 lei/kW.
5. Monom diferentiat pe doua zone orare – Mai exista si varianta tarifului diferentiat pe trei zone orare, asemanator cu cel diferentiat pe doua zone orare, care poate fi ales de cei ce stiu exact cit consuma in fiecare moment al zilei.
6. Monom – De la 1 iulie, se poate opta pentru tariful „monom”, care inregistreaza consumul in functie de puterea instalata utilizata in fiecare moment. Astfel, daca intr-un anumit interval aparatele casnice consuma pina la 3 kW/h, energia consumata atunci va fi facturata pe baza unui abonament in valoare de 1.445 lei/zi si a unui pret unic pe kilowatt de 2.372 lei. Intre 3 – 6 kW, abonamentul ajunge la valoarea de 3.019 lei/zi, iar peste 6 kW abonamentul costa 4.529 lei/zi.
„Cei care doresc sa-si modifice planul tarifar pot sa faca acest lucru cel mult o data la un an, sau in decursul acestui interval daca ar aparea o optiune tarifara noua. Pentru consumatorii care aleg tariful diferentiat pe zone orare, schimbarea contorului este asigurata gratuit de catre noi. De asemenea, ii sfatuim pe abonati sa apeleze la serviciul nostru de consultanta in momentul in care decid sa-si modifice planul tarifar”, a mai precizat Lucian Luca. (Cezar PADURARIU)

Comentarii