Cursuri fictive de siguranta rutiera

marți, 05 octombrie 2004, 23:00
4 MIN
 Cursuri fictive de siguranta rutiera

Mare belea pe capul unui sofer cind ramine fara permisul de conducere. Timp de cel putin o luna, respectivul nu ar trebui sa se urce la volan. Dar nu-i nimic. Cu ajutorul legii si al unei scoli de soferi „binevoitoare”, se poate „sari” usor peste interdictie. „Portita” din lege se numeste „curs de siguranta rutiera”. Daca soferul „suspendat” face acest curs, care dureaza strict o saptamina, se poate vedea cu permisul inapoiat inainte de luna sau lunile de „amenda”. Totul ar fi bine daca scolile de soferi care tin cursul respectiv ar respecta cu strictete orele. Soferul ar invata mai repede ce a gresit, iar permisul ar fi inapoiat mai rapid. Practica demonstreaza insa altceva. Taman o parte din scolile avizate de Politie ca sa tina „cursurile de siguranta”, scoli in care politistii rutieri investesc o doza mare de incredere, fenteaza adesea strictetea cursurilor.
Reporterii nostri au jucat ieri rolul unui sofer ramas fara permis de conducere pentru trei luni, dar care avea nevoie urgent de permis in zilele urmatoare. Cit de „binevoitori” au fost reprezentantii scolilor de soferi autorizate sa elibereze actele salvatoare, cititi dialogurile urmatoare.
„Soferul Amator” : „Veniti la noi, se gaseste o solutie”
– Buna ziua. Mi-a fost suspendat permisul pentru trei luni si am inteles ca trebuie sa fac niste cursuri la o scoala…
– Da, sigur. Va costa un milion taxa, dar trebuie sa veniti si cu buletinul.
– Am o rugaminte mare. Lucrez pe masina si seful m-a chemat de urgenta la servici, nu mai poate sa-mi dea concediu. Se poate sa ma ajutati mai repede?
– Pai, veniti sa va inscrieti. Se fac inscrieri zilnic.
– Nu se poate sa ma inregistrati din urma? Poate imi dati mai repede hirtiuta. Sunt foarte incurcata…
– Veniti la noi, se gaseste o solutie… nu vorbim la telefon.
– Deci, se poate sa ma ajutati?
– Veniti la noi si discutam, in principiu… da.
„Etta Auto: „Veniti miine si va inscriem de ieri”
– Buna ziua. Pot sa urmez cursurile de siguranta rutiera pentru a obtine mai repede permisul de conducere?
– Sint niste pasi legali pe care trebuie sa ii urmati. Oricum trebuie sa treaca o luna pina cind cei de la Rutiera va dau permisul.
– Mai devreme nu se poate?
– Singurul lucru pe care putem sa il facem este, daca veniti miine, sa va inregistram de ieri la curs.
– Cind vi s-a luat permisul?
– In urma cu doua saptamini.
– Dar cind pot sa ma inscriu?
– Puteati veni de cind vi s-a luat permisul.
– Dar puteti sa ma ajutati mai repede?
– Daca veniti miine va inscriem cu data de ieri, veniti si mai vedem.
– De cine intreb cind ajung la dumneavoastra, trebuie sa vorbesc si cu directorul?
– Eu sunt directoarea. Ajungeti si vorbiti direct cu mine.
„Automobilistul”: „Nu mergeti efectiv la cursuri”
Rep.- „Buna ziua. Simion ma numesc. Mi-a fost supendat permisul pentru 3 luni, dar am inteles ca, daca fac niste cursuri de siguranta la o scoala de soferi din Iasi, pot sa iau permisul mai repede.
– Veniti la noi, puteti ajunge astazi?
– Da, dar am o rugaminte. N-as putea sa iau hirtiuta mai repede, ca eu trebuie sa ajung la Bucuresti si timpul este foarte scurt.
– Pai veniti aici sa stam de vorba, sa vedem despre ce este vorba.
– Si cu cine ar trebui sa stau de vorba?
– Pai veniti aici la secretariat cu amenda, hirtiuta pe baza careia vi s-a suspendat permisul, dovada, buletinul si un milion o suta nouazeci lei taxa. Si cind vi s-a ridicat permisul?
– Acum trei zile.
– Deci de trei zile, deci inseamna ca ati inceput cursul de ieri (luni-n.r.) si se termina duminica. Adeverinta va fi gata luni. Nu mergeti efectiv la cursuri. Insa veti primi adeverinta.
– Multumesc, la revedere.
– La revedere.
„Auto Popa”: „Este o ilegalitate”
Mai sceptica, secretara unei scoli l-a luat pe „nu” in brate. Prea speriata sa riste anularea avizului de a tine cursuri de siguranta fictive, secretara de la „Auto Popa” a refuzat categoric sa ne ajute: „Nu am cum sa va inregistrez din urma, cind duceti dovada la politie ma verifica, imi urmareste numarul de inregistrare din registru. Si oricum, nu am loc in urma sa completez, ca e ocupat. E o ilegalitate si se poate lua autorizatia scolii pentru asta”.
Politistii au incredere in avizele eliberate de scolile de soferi
Cursurile de siguranta, a caror sustinere permit recuperarea permisului de conducere inainte de „interdictia” data de politisti, au fost reglementate prin Ordonanta de Urgenta privind circulatia pe drumurile publice nr. 195/ 2003. Rolul acestor cursuri este sa-i oblige pe soferii care au gresit, dar care vor sa se vada mai repede cu permisul in mina, sa-si revizuisaca conduita la volan. Cursurile se tin doar la scolile de soferi avizate de Politia Rutiera. „Conform art. 97 din Ordonanta de Urgenta, perioadele de suspendare pot fi reduse, dar nu mai putin de 30 de zile, daca titularul permisului absolva un curs de siguranta rutiera, ?n conditiile prevazute ?n regulament. Soferul caruia i-a fost suspendat permisul si care doreste sa intre in posesia lui mai devreme de cele 3 luni trebuie sa faca dovada absolvirii acestor cursuri. Scopul cursului este de a-i educa pe soferi, de a-i face sa fie mai constienti atunci cind se urca la volan”, ne-a declarat comisarul Ioan Cotuna, seful Biroului Politiei Rutiere. Intrebat daca are incredere in „cursurile de siguranta”, Cotuna a completat: „Am incredere, n-am incotro. Cererea soferilor e inregistrata si se verifica de ofiterii de politie. Aceste cursuri nu reprezinta vreo portita pentru scoli de a face afaceri”. Potrivit comisarului Cotuna, cel care stie cel mai bine de criteriile pe baza carora au fost selectate scolile de soferi care au primit OK-ul de a tine cursuri de siguranta, ar fi doar seful Politiei Rutiere, comisarul sef Petru Frunza. Dar, in ciuda numeroaselor apeluri telefonice, acesta nu a raspuns la telefon. (Anca TELEOJAN)

Comentarii