Flaiser i-a frecat ridichea lui Serbina

joi, 09 noiembrie 2000, 00:00
3 MIN
 Flaiser i-a frecat ridichea lui Serbina

Juristii Consiliului Judetean vor plati scump erorile comise in dosarele DADJ. Presedintele CJ, Lucian Flaiser, a dat ordin secretarului CJ, Ioan Serbina, sa se ocupe personal de cele 80 de dosare inchise in dulapurile DADJ. In comunicatul oficial de presa, Serbina a precizat: "La sesizarea cotidianului Monitorul, s-a declansat o ancheta la DADJ, aceasta sarcina fiind trasata de presedintele Consiliului Judetean. Pentru ca in aceste dosare sa primeze legea, o echipa de juristi va verifica urmatoarele aspecte: cine a semnat actul de control al Controlului Financiar de Gestiune pentru a se lua masurile respective, cine a raspuns de legalitatea deciziilor de imputatie, la ce data DADJ a avut propriii sai juristi si cum au reprezentat interesele unitatii in instanta, iar in final se va realiza o preluare a dosarelor DADJ de juristii Consiliului Judetean".
Ieri, la ora 8 dimineata, Lucian Flaiser s-a decis sa dezamorseze bomba cu ceas a dosarelor DADJ. Faptele relatate in articolul de ieri a cotidianului "Monitorul" l-au scos din sarite, tunind si fulgerind la adresa indolentei functionarilor din subordine. Spasiti, juristii CJ au incercat sa explice de ce nu s-au prezentat in instanta, cautind tot felul de explicatii. In final, dupa o discutie dura cu secretarul CJ, Lucian Flaiser a decis ca este timpul sa puna capat delasarii juristilor din subordine. Consiliul Judetean a pierdut deja un proces intentat de fostul inspector financiar Maria Nita, care pretinde daune de 8 milioane lei. Interesele institutiei nu au fost reprezentate in instanta de juristi, procesul fiind lasat in voia sortii.
Pe scurt, 30 de functionari ai fostei Directii de Administrare a Drumurilor Judetene (DADJ), acuzati de mai multe infractiuni grave intr-un dosar penal, incearca acum reabilitarea in justitie. Ei considera ca imputatiile financiare dispuse in urma controlului Serviciului de Control Financiar de Gestiune (CFG) de anul trecut sint nedrepte. In timp ce acesti functionari au intentat procese impotriva institutiei in care unii dintre ei inca mai lucreaza, juristii CJ stau cu miinile la spate. De exemplu, Ion Joandrea, angajat la Serviciul Proiectare, acuzat de abuz in serviciu contra intereselor publice, cere, in urma unei sentinte definitive a Tribunalului Iasi, plata sporurilor de drum si de calculator, de 12% respectiv 10%, pentru perioada august-decembrie 1999. Una din acuzatiile aduse fostului director al DADJ, Silvian Ciuta, in cadrul anchetei de la aceasta Directie, este tocmai aprobarea ilegala a unor sporuri pentru angajatii directiei, printre care se numara si Ion Joandrea. Casiera DADJ, Mihaela Antimia, a cistigat la rindul sau dreptul de a primi spor de deplasare in judet, la fel ca oricare inspector care bate drumurile judetului.
Toate eforturile intreprinse anul trecut de inspectorii CFG s-au dus pe apa Simbetei din cauza ignorantei juristilor. Abia acum, conducerea CJ s-a decis sa puna capat acestei situatii. Presedintele CJ a decis ieri ca juristii care nu si-au indeplinit obligatiile de serviciu sa plateasca din buzunar sumele imputate Consiliului. Acest lucru va fi realizat prin indreptarea CJ impotriva celor care au tratat cu indiferenta nu mai putin de 80 de procese.
Ca si in alte rinduri, secretarul CJ, Ioan Serbina, si-a declinat orice raspundere. "Aveau juristi la DADJ. La vremea respectiva, acele dosare nu apartineau in mod direct Consiliului Judetean". Cu toate acestea, misiunea stabilita chiar de Legea Administratiei Publice Locale unui secretar al CJ este supravegherea actelor emise de institutie. (Fanica DUMITRASCU)

Comentarii