Campania agricola de toamna lasa RATP fara oameni
42 de ani de concediu medical la regia de transport, in total, in doar 8 luni

vineri, 01 octombrie 2004, 23:00
2 MIN
 <i><u>Campania agricola de toamna lasa RATP fara oameni</i></u><br> 42 de ani de concediu medical la regia de transport, in total, in doar 8 luni

Muncitorii de la RATP se imbolnavesc pe capete. Regia a inregistrat 580 cereri de concediu medical numai in primele opt luni ale acestui an. Asta inseamna, in medie, 72 de „medicale” pe luna. Astfel, pina in luna august, angajatii RATP (fostul RATEC – n.r.) au beneficiat de 15.400 zile de concediu medical, echivalentul a 42 de ani sau a peste 123.000 ore de lucru. Sefii societatii spun ca se observa o crestere a cererilor de concediu medical mai ales primavara si toamna, cind se lucreaza la tara. In plus, a doua explicatie pentru numarul mare de „medicale” ar fi ca salariile din concediu pot fi chiar mai mari decit in lunile in care se lucreaza. Conducerea regiei cauta sa gaseasca „bolnavii inchipuiti” si sa-i aduca inapoi la munca.
Sint plecati in strainatate, dar trimit scutiri
„Anul trecut, in aceeasi perioada, inregistram acelasi numar de zile de concediu. Singura diferenta e ca, in 2003, aveam cu 200 mai multi angajati”, a declarat Adrian Mihai, purtator de cuvint al Regiei Autonome de Transport Public (RATP). Un muncitor al regiei poate lua mai multi bani stind acasa decit daca ar munci la program. „Am observat ca majoritatea angajatilor nostri se imbolnavesc subit dupa o luna in care au muncit pe rupte. E clar ca urmaresc sa ia mai multi bani, si de aceea apeleaza la solutia concediului medical”, a spus Adrian Mihai. O alta categorie de „bolnavi” sint cei care au terenuri agricole sau parinti batrini la tara. „Imbolnavirile se ivesc cu predilectie in perioada in care se recolteaza culturile agricole. Numai in luna august am avut 170 cereri de concediu medical, cu mult peste medie”, a mai spus Adrian Mihai. Multe dintre aceste cereri sint facute de angajati care, pe parcursul aceluiasi an, au mai beneficiat cel putin o data de concediu medical. Solutia scutirii medicale este folosita si in scopul plecarii peste hotare. „Avem muncitori despre care stim sigur ca sint plecati la munca in strainatate si care trimit la doua saptamini scutiri prin intermediari. Pentru acestia am luat masura de a nu le mai primi adeverintele decit daca le prezinta personal”, a mai declarat Adrian Mihai. La RATP lucreaza in prezent 1.250 de angajati. (Cezar PADURARIU)

Comentarii