Ieseanul care are camera tapetata cu bani

duminică, 18 august 2002, 23:00
3 MIN
 Ieseanul care are camera tapetata cu bani

Pare de necrezut, dar intr-o camera micuta de la mansarda unui corp de cladire a Spitalului "Sf. Spiridon", de aproape trei ani Saddam Hussein sta linga Avram Iancu, Nicolae Balcescu si Tudor Vladimirescu fara ca intre ei sa apara discutii in contradictoriu. Atirnate pe pereti, aceste personaje istorice mai mult sau mai putin simpatizate stau ingramadite unele in altele, chipurile lor fiind incadrate de cifre cu unul sau mai multe zerouri. Este vorba de o impresionanta dar mai ales inedita colectie de aproape 250 de bancnote de la marimea unui timbru la cea a unui caiet obisnuit, cele mai vechi datind din 1912. Undeva intr-o cutie de tabla dintr-un dulap mai sint inca alte citeva mii de monezi, care cintaresc 5 kilograme, din aproape toate tarile lumii. Aceasta adevarata "avere" apartine lui Ion Crismareanu, asistent medical la Spitalul "Sf. Spiridon".
Cea mai veche moneda, o piesa de 3 parale
"Prima data am inceput sa adun monezi si bancnote vechi prin 1988, in ideea ca le voi lasa mostenire celor doi baietei ai mei care acum au 10 si 6 ani. La inceput a fost o gluma, dar m-am apucat serios de treaba", a explicat colectionarul. El spune ca ar fi ajuns la o colectie mult mai numeroasa si cu piese foarte valoroase daca spre finele lui 1988 nu era nevoit, din cauza problemelor financiare, sa vinda mare parte din colectie, pe sume derizorii. "Dupa ce in urma cu trei ani am inceput din nou sa colectionez, am incercat sa rascumpar citeva piese valoroase, dar nu am reusit cu nici un chip acest lucru. Totusi, am piese in colectie pe care nu le mai are nimeni din Iasi sau din zonele vecine, colectionari pe care-i cunosc si cu care mai fac schimburi", spune Ion Crismareanu. Cea mai veche moneda este o piesa de 3 parale de pe vremea Imperiului Austro Ungar, dar cea mai pretuita de colectionar este o bancnota de 10 bani de marimea unui timbru obisnuit, care este asezata la loc de cinste si pe care spune ca nu ar da-o nici pentru o colectie intreaga. Alaturi de "favorite" se mai afla o foarte rara serie de bancnote romanesti de 100, 50, 25, 10, 5, 2 si un leu care au circulat doar doua luni si care au facut tranzitia intre cele care au rulat in timpul razboiului si cele de dupa.
Cele mai multe monezi le-a primit de la medici
Desi nu a calatorit nicaieri in afara granitelor, Ion Crismareanu are bancnote si monezi din absolut toate tarile Europei si din cel putin jumatate din tarile fiecarui continent. Linga monezile arabesti cu forma poligonala, cu un scris ciudat si fara nici o cifra pe ele, sint piese de 1 randal cu un cangur pe ele sau lei romanesti din 1906 cu gaura pe mijloc, pentru intins pe sfoara. "Toate cunostintele care merg prin strainatate imi aduc bancnote sau monede, dar cele mai multe piese le am de la medicii pe care-i rog sa ma ajute cind merg la congrese. Nici unul nu ma uita. Oricum, oriunde vad ceva ce eu nu am in colectie, nu ma las pina nu obtin. Se mai gasesc bancnote sau monede prin talcioc, dar baza sint colectionarii vechi, care insa le vind foarte scump sau cu foarte multe piese la schimb", a mai spus Crismareanu.
Pasiunea sa de colectionar nu s-a oprit numai la numismatica. Asa ca a inceput sa adune medalii, fluiere, dar spune ca este abia la inceput. "Daca ar fi sa mai adaug si reconditionarea unui aparat de radio din 1935 care acum merge perfect…", mai spune colectionarul, care recunoaste ca a ajuns sa stea mai mult impreuna cu colectia sa decit cu familia, pe care o vede doar o data pe saptamina, deoarece sotia si fiii sai stau la Pascani. (C. DONOSE)

Comentarii