Ieseanul cu toate organele pe dos

duminică, 23 iunie 2002, 23:00
6 MIN
 Ieseanul cu toate organele pe dos

Economistul Dumitru Iosup, acum pensionar in virsta de 69 de ani, a aflat cind avea numai 7 ani ca este printre foarte putinii oameni din lume cu toate organele interne asezate invers. Era in clasa intii si nu va uita niciodata acel moment: era la radiolog, iar medicul a inceput sa tipe la el. "Intoarce-te invers si nu face glume, ca nu am timp. De ce nu stai ca toti colegii tai?", i-a spus medicul nervos cind a vazut pe aparat ca inima este in dreapta. Copilul s-a intors cu spatele la medic, dar nici de aceasta data nu a fost bine. "Te-ai intors, sau nu? Crezi ca te joci cu mine? De ce stai cu spatele?", a fost el iar luat la rost. "Nu intelegeam de ce tipa la mine, pentru ca prima data am stat cum trebuie, cu fata la aparat. Am inceput sa pling, si voi tine minte toata viata cum am aflat ca am inima in partea dreapta", isi aminteste Dumitru Iosup. Dupa vreo 10 minute de "intoarce-te", "nu te intoarce", medicul a realizat ca de fapt copilasul are inima in partea dreapta.
In studentie a aflat ca are toate organele dispuse invers
Copilul de atunci nu a dat nici o importanta faptului ca este diferit de ceilalti, si si-a pastrat aceasta convingere de-a lungul intregii sale vieti. Dar, pentru ca surpriza sa fie totala, peste citiva ani, in studentie, a aflat ca si celelalte organe interne sint asezate invers, ca o imagine in oglinda a unui om obisnuit. Cu alte cuvinte, tinarul a aflat ca are situs inversus total, o anomalie genetica extrem de rara. Daca o persoana cu inima situata in dreapta se intilneste cam o data la 10.000 de nasteri, cei cu situs inversus total sint cu mult mai putini, dupa spusele medicilor ieseni fiind cunoscute trei cazuri in tot judetul.
Medicii se speriau ca nu-i auzeau inima la stetoscop
Recunoaste totusi ca "boala" sa i-a oferit, pe linga repetatele examene medicale si radiografii, si posibilitatea sa faca farse medicilor. Prima i-a jucat-o unui tinar medic militar. Dupa 10 minute de ascultat cu stetoscopul, acesta nu a realizat ca tinarul soldat are, de fapt, inima in partea dreapta. "La inceput m-a intrebat daca am probleme cu inima. I-am spus ca nu, ceea ce l-a mirat foarte mult. Si mai nedumerit, m-a intrebat daca am avut probleme cu inima. Iarasi i-am spus ca nu. Pina la urma, total nelamurit, m-a lasat sa plec. Dupa aceea, m-am dus la un profesor. Mi-a pus si el aceleasi intrebari, dar m-a ascultat mai mult cu stetoscopul. Pina la urma, mutind aparatul, din stinga spre centrul pieptului, a realizat ca inima se aude din ce in ce mai tare. Cind si-a dat seama ca este in partea dreapta, m-a certat. Am vazut atunci cum medicul cel tinar, care asista la aceasta scena, s-a ingalbenit", si-a amintit amuzat actualul pensionar.
"Mi s-a propus sa donez corpul dupa moarte"
Camarazii de armata l-au batut la cap multe zile sa accepte propunerea ca, pentru o anumita suma de bani, dupa moartea sa, corpul sa-i poata fi folosit pentru studiu. "Baietii s-au tinut scai de mine sa accept banii, sa avem ce bea, dar eu am lasat-o balta. Eram in ultima luna de armata si mi s-a propus un contract pe o suma de bani destul de marisoara. Urma ca eu sa primesc banii, si dupa moarte corpul meu atit de dorit de specialisti sa fie studiat pe toate partile de acestia. Am reusit sa scap, si de atunci incerc sa ma ascund de ei".
Cobaiul medicilor
Incepind din 1952 a fost un fel de cobai pentru medicii care au descoperit ca este "pe invers", si isi aminteste cu groaza ca a baut mult bariu. "M-au scos timp de o saptamina de la cursuri si m-au folosit drept cobai. Toti medicii ma priveau ca pe o curiozitate. Veneau doctorii, ma puneau sa beau bariu si ma trimeteau la radioscopie. Mai mult, un grup de medici au facut o lucrare stiintifica despre «situs inversus total» pornind de la cazul meu. Am fost chemat si la Bucuresti, unde mi-au facut alte si alte radioscopii. Eram satul de cit bariu am baut. Un profesor de acolo mi-a spus sa ma ascund o perioada, pentru ca am fost prea iradiat, si asta am incercat sa fac. Dar iata ca m-ati gasit dumneavoastra", a mai povestit zimbind Dumitru Iosup.
"Am iesit printre primii la concursurile sportive"
Cu toate acestea, s-a considerat intotdeauna un om cu o viata normala. Ba mai mult, este ferm convins ca nu este cu nimic deosebit de ceilalti, si a muncit fara sa se menajeze, inima sa din partea dreapta nejucindu-i nici o festa. "Nu m-a stingherit niciodata acest aspect, pentru ca nu am avut probleme cu sanatatea. In liceu participam la toate concursurile sportive si aveam rezultate din cele mai bune. Nu pot uita un cros pe traseul Piata Unirii – capatul Copoului si retur, unde am iesit printre primii, in ciuda faptului ca inima mea este asezata in alta parte", a povestit barbatul.
Mari emotii cind i s-a nascut copilul
Dumitru Iosup are un baiat perfect normal dar, cind s-a nascut, prima grija a familiei a fost sa vada daca are organele interne puse la locul lor. Dumitru Iosup poarta permanent la el o hirtie de la medici, in care se precizeaza ca are situs inversus. "Daca se intimpla ceva cu mine, sa stie ca organele sint asezate altfel. Daca trebuie sa ma opereze de urgenta, sa stie cam pe unde sint organele mele, sa nu ma taie aiurea", a incheiat Dumitru Iosup. Chiar daca in copilarie avea tendinta de a folosi mai mult mina stinga, ca o confirmare a faptului ca este total de-a indoaselea, parintii l-au dezvatat si scrie cu dreapta. Singura lui dorinta este acum de a infiinta un club al persoanelor cu "situs inversus total", dar pina acum nu a gasit nici un semen care sa se inscrie in club. "Eu as fi vrut sa fie o asociatie internationala, dar nu stiu daca voi reusi. Oricum, incercarea moarte n-are", considera Dumitru Iosup.
Medicii nu cunosc cu precizie cauza pentru "situs inversus"
Ei spun ca dispunerea inversa a organelor nu afecteaza starea de sanatate.
Geneticienii spun ca, in procesul normal de embriogeneza (formarea fatului dupa fecundarea ovulului de catre spermatozoid), se stabileste foarte de timpuriu axul de simetrie si pozitia (lateralitatea) organelor nesimetrice (ficat, inima, splina, apendice, etc.). Uneori, din motive nedeterminate cu precizie, se produc anomalii de pozitie a viscerelor, numite generic heterotaxie (defecte de lateralitate). "Heterotaxia este rara, aproximativ un caz la 10.000 de nasteri. In peste 70% din cazuri prognosticul de viata este foarte bun, si anomaliile de pozitie nu duc la probleme de sanatate. Dar, in circa 30% din cazuri, heterotaxia se poate asocia cu defecte de dezvoltare sau malformatii ale organului respectiv. Situsul visceral este firesc controlat de anumite gene, si anomaliile de pozitie semnaleaza mutatia lor. In consecinta, exista uneori o distributie familiala a cazurilor si exista un risc de 25% de aparitie la urmasi, dar nu obligatoriu. De aceea, o evaluare genetica atenta a fiecarui caz depistat este absolut necesara", ne-a spus prof. dr. Mircea Covic, seful Centrului de Genetica Medicala de la Spitalul de Copii "Sf. Maria". Specialistii spun ca acest gen de anomalii pot fi totale, ca in cazul lui Dumitru Iosup – la care dezvoltarea organelor interne este ca o imagine in oglinda (inima in dreapta, ficatul in stinga, stomacul si splina la dreapta, etc.) – sau partiale, cind numai anumite organe sint pozitionate invers (de exemplu, doar inima). Geneticienii precizeaza ca exista si alte modificari de pozitie, mai complexe (situs ambiguus), in care ambele parti ale corpului au dispozitia dreapta sau stinga. De exemplu, inima are doua atrii stingi sau drepte, ori ficatul este amplasat bilateral. "Aceste cazuri sint extrem de rare, si nu am intilnit in cursul anilor", a mai spus prof. dr. Covic. (Cristian DONOSE)

Comentarii