Iesenii au descoperit gustul carnii vegetale

vineri, 22 februarie 2002, 00:00
3 MIN
 Iesenii au descoperit gustul carnii vegetale

Iesenii au cumparat anul trecut peste 30 de tone de produse din soia. Cu toate ca cei mai multi nu cunosc proprietatile "terapeutice" ale produsului, pretul mic si multitudinea posibilitatilor de preparare au transformat "carnea vegetala" intr-o afacere cu adevarat profitabila. Snitelele, cuburile si fulgii din soia sint produsele care se afla pe primele locuri in topul vinzarilor firmei "Palexim", distribuitor unic pe Iasi al marcii "SojaVita". Anul trecut, firma a vindut angrourilor si magazinelor iesene produse din soia, in valoare de aproape 3 miliarde de lei.
Vinzari saptaminale in valoare de 80-90 milioane de lei
Paul Matei, directorul "Palexim", declara ca a fost surprins de patrunderea extrem de rapida pe piata ieseana a produselor din "soia". Dupa o ampla documentare asupra proprietatilor, calitatii si preturilor, a ajuns la concluzia ca merita incercata reactia pietii la echivalentul vegetal al carnii, aliment inaccesibil ca pret pentru foarte multi dintre ieseni. El s-a hotarit acum doi ani sa importe din Serbia snitele, cuburi si fulgi de soia. "S-a dovedit o initiativa fericita pentru afacerea mea. In nici doua luni de la iesirea pe piata ieseana, soia s-a lansat cu succes, iar cererile au depasit cu mult asteptarile mele. Astazi am clienti permanenti peste 200 de magazine iesene, angrourile din Siraj si Metro, si nu vind de mai putin de 80-90 milioane saptaminal. Nu cred ca iesenii stiu despre proprietatile terapeutice ale carnii vegetale. Soia contine 52% proteina vegetala, nu creeaza colesterol si il diminueaza pe cel existent. Planta este folosita in tratamentul preventiv al bolilor de inima, al hipertensiunii si arterosclerozei. "Fara sa stie, consumatorii care aleg acest produs ca o alternativa mult mai ieftina a carnii, beneficiaza si de aceste avantaje terapeutice deloc de neglijat", declara Paul Matei, care mai detine si functia de vicepresedinte pe Iasi ai Federatiei Ecologiste din Romania.
Snitelele din soia au cea mai mare cautare
Din volumul total al vinzarilor, jumatate din cerere o reprezinta snitelele din soia, iar cealalta jumatate este acoperita de fulgii si cuburile din soia. 200 de grame de soia echivaleaza cu 800 de grame de carne. Astfel, dintr-un pachet de 200 gr. de snitele din soia se obtin cca. 20 de snitele, iar un pachet de 150 de gr. de fulgi este suficient pentru a incropi o oala de sarmale sau ardei umpluti.
Directorul de vinzari al firmei "Palexim", Carmen Badarau, afirma ca, la raft, in magazinele de aprovizionarea carora se ocupa, 1 kg de snitele din soia ajunge la 110.000 de lei, iar fulgii si cuburile, la 70.000 de lei/kg. "Multi dintre proprietarii magazinelor mi-au povestit ca au clienti permanenti care vin si isi cumpara ratia zilnica de carne vegetala, la suta de grame", explica directorul de vinzari.
In Romania nu se cultiva soia
Paul Matei nu intelege de ce cultivatorii din Romania nu speculeaza aceasta afacere, care, in opinia sa, are succesul garantat si pentru viitor. "Daca eu am vindut anul trecut peste 30 de tone de astfel de produse, iar valoarea incasata s-a apropiat de 3 miliarde de lei, este clar ca exista cerere. In Romania nu se cultiva soia si cred ca ar fi necesara si binevenita incurajarea cultivarii plantei de soia. Am avea de cistigat si noi, cumparatorii, daca am achizitiona de pe piata interna, dar si cultivatorii care ar investi in aceasta afacere ar obtine venituri frumoase", ne spune directorul "Palexim". (Claudia ENEA)

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii