Imprejurimile verzi ale Iasului gem sub mizerie din pricina necivilizatilor: Cei care ies la iarba verde lasa in urma tone de gunoaie

luni, 19 mai 2003, 23:00
3 MIN
 Imprejurimile verzi ale Iasului gem sub mizerie din pricina necivilizatilor: Cei care ies la iarba verde lasa in urma tone de gunoaie

Padurile si locurile de agrement din jurul Iasului aratau ieri ca dupa un dezastru ecologic. Parca tocmai plouase cu sticle din plastic, tacimuri de unica folosinta, cutii de bere si tot felul de resturi menajere. Zona platoului Bucium a fost una din cele mai murdare. La Ciric, elevii de la Liceul „Cantemir” au strins ieri peste o tona de gunoaie. Acestea au fost lasate in urma de iesenii care au iesit in week-end la iarba verde.
„Daca i-ar amenda mai des, n-ar mai fi asa mizerie”
Platoul de la Bucium era ieri dupa-amiaza pustiu. Nici urma de amatori de picnicuri. Doar citiva cai impiedicati pasteau printre pungile si ambalajele risipite pe jos. Ici-colo, cercuri de cenusa marcau locul unde s-au perpelit mititeii. Cutiile de bere, care sclipeau argintii in soare, stateau marturie chefurilor care se incinsesera cu o zi in urma. In preajma nu exista decit o singura ghena a „Salubris”, insa multi au preferat sa alcatuiasca piramide din gunoaie, decit sa se deplaseze pina la punctul de colectare. Padurea din apropiere avea mai multe gunoaie decit uscaturi. „Asa este vara, de citiva ani incoace. Cred ca daca i-ar amenda mai des, n-ar mai fi asa mizerie”, se plinge Ilie Brumaru, unul dintre localnici.
Elevii au strins de la Ciric 100 de saci de gunoaie
Intr-o situatie asemanatoare se afla ieri dimineata „Ciricul”. Aici insa au intervenit elevii de la Liceul „Dimitrie Cantemir”, in colaborare cu angajatii de la Directia Ape-Prut, care au inlaturat mizeria. „Au participat 28 de elevi din clasele a VII-a, a IX-a, a X-a si a XI-a. In urma actiunii s-au strins peste 100 de saci mari de gunoaie, adica peste o tona de deseuri”, a declarat ieri Simona Patriche, purtatorul de cuvint al Directiei Ape-Prut. Potrivit acesteia, actiunile vor continua saptamina viitoare, cind elevii ecologisti vor curata zona lacului Ciurbesti. „Din pacate, neglijenta oamenilor face ca rezultatele actiunilor noastre sa dispara foarte repede”, a subliniat Patriche. Directia Apelor a aplicat in cursul lunii trecute amenzi de peste 240 de milioane de lei. Valoarea unei amenzi pentru cei ce lasa mizerie in urma variaza intre 5 si 16 milioane de lei.
Seful Catedrei de sociologie a Universitatii „Al.I. Cuza”, profesorul Vasile Miftode, crede ca asistam la acest fenomen datorita crizei in care se afla valorile cultivate de familie. „Asistam la o degradare a institutiei familiei, avind ca efect disparitia celor ?7 ani de acasa?. Societatea se amesteca brutal in rolul familiei si cultiva in rindul tinerilor false valori. Se vorbeste numai de drepturi, in timp ce obligatiile cad pe planul doi sau sint uitate”, spune prof. dr. Vasile Miftode.
40 de nevoiasi vor face curat in urma necivilizatilor
Pentru a-i sensibiliza pe ieseni, Prefectura si-a anuntat intentia de a trimite in zonele de agrement atit Corpul de Control, cit si pe inspectorii Directiei Sanitar-Veterinare.
„Salubris” sustine ca a gasit o solutie pentru ecologizarea zonelor turistice din preajma Iasului. Societatea ieseana de salubritate a incheiat un protocol de colaborare cu fundatia ?Link Romania?, care sprijina persoanele nevoiase. „Vom mobiliza circa 40 de oameni, care vor lucra circa 10 zile in fiecare luna. Acestia vor fi retribuiti cu circa 100.000 de lei pentru fiecare zi de lucru”, a declarat Sergiu Dascalu, reprezentantul fundatiei „Link Romania-Moldavia”. „Cei de la fundatie vor fi echipati si sprijiniti de ?Salubris? si vor actiona in zonele: Ciric, C.A. Rosetti, versantii Galata si Cetatuia si strada Trei Fintini (?Drumul Hotilor?)”, a precizat la rindul sau Andreea Cozianu, purtatoarea de cuvint a SC „Salubris”. Potrivit acesteia, societatea de salubritate va asigura transportul, depozitarea si neutralizarea deseurilor astfel colectate. (Mihai POPA)

Comentarii