Inceput de revolutie in invatamint: 25 de scoli din Iasi ies de sub tutela ISJ

sâmbătă, 07 ianuarie 2006, 00:00
2 MIN
 Inceput de revolutie in invatamint: 25 de scoli din Iasi ies de sub tutela ISJ

Ministerul Educatiei va experimenta la Iasi, din acest an, proiectul descentralizarii. 25 de scoli din oras si de la tara s-au oferit deja sa fie „cobaii” Ministerului. „Noi am facut propunerile, urmeaza ca Ministerul sa aleaga scolile in care sa fie pilotat proiectul din aceasta luna”, a spus Camelia Gavrila, sefa Inspectoratului Scolar Judetean. Printre scolile care se afla pe lista de experiment se numara Colegiul „Negruzzi”, scolile din Tirgu Frumos si Pascani si Grupurile Scolare „I.C. Stefanescu” si Energetic.
In unitatile ce vor fi selectate de minister pentru aplicarea proiectului de descentralizare se va produce o adevarata revolutie. Practic, scoala – insemnind dascali, elevi si parinti – va fi propriul ei stapin. Directorii si consiliul de administratie vor selecta singuri personalul, vor face un buget de cheltuieli in functie de numarul de elevi si vor administra fara intermediari banii primiti de la minister.
Cea mai profunda schimbare se va produce in privinta finantarii. Fiecare director va intocmi la inceputul anului calendaristic un buget de cheltuieli, de la cele de personal si dotari pina la cele necesare administrarii cladirii. Toate calculele se vor face insa in functie de numarul elevi care invata in scoala. ISJ a intocmit deja un raport, in care costul mediu per elev la Iasi este de 23 milioane lei pe luna. Intr-o gradinita insa costul va fi mai mic decit atit, adica de aproximativ 16 milioane lei pe luna. In schimb, la un liceu vocational sau unul industrial, cheltuielile pe elev vor urca pina la 26 milioane lei. Potrivit proiectului de descentralizare aparut in aceste zile pe site-ul oficial al ministerului, directorii vor avea dreptul sa-si selecteze chiar si profesorii care sa predea in scoala. Astfel, candidatii la un post in invatamint vor sustine ca si pina acum un concurs national, dar cu o selectie prealabila la nivelul unitatii de invatamint, asa cum s-a intimplat anul trecut, cind candidatii la titularizare si-au depus dosarele de concurs direct la scoli, concurind pe un singur post.
O alta schimbare importanta a descentralizarii se refera chiar la manualele scolare. Acestea vor fi avizate de Ministerul Educatiei, insa fiecare profesor, impreuna cu elevii si parintii acestora, vor decide pe ce manual se va lucra la clasa. Pentru aplicarea proiectului de descentralizare in toata tara din 2007, ministerul propune si modificari legislative. Una dintre propuneri se refera la includerea in legea invatamintului a modalitatii de finantare in functie de elev si chiar a acordarii de burse anuale elevilor si studentilor merituosi. (Marinela RATA)

Comentarii