La Finante zac 70.000 de amenzi neachitate ale iesenilor

marți, 26 octombrie 2004, 23:00
2 MIN
 La Finante zac 70.000 de amenzi neachitate ale iesenilor

Doar un iesean din cinci isi plateste amenzile contraventionale pe care le primeste cu diverse ocazii. Anul acesta, la Directia Finantelor Publice a Primariei au fost contabilizate in jur de 25.000 de amenzi care urmeaza, teoretic, a fi achitate. Numarul total al amenzilor nerecuperate, incluzindu-le aici si pe cele din anii anteriori, se ridica la aproximativ 70.000, conform spuselor oficialilor Primariei. Iar din acestea, doar 20% ajung sa fie achitate.
25 de amenzi pe zi la RATP
„Amenzile provin de la sectiile de politie din oras, de la Politia Rutiera, de la cea de frontiera, de la Corpul Gardienilor Publici, de la Corpul de Control al Primariei, precum si de la Regia de Transport Public din Iasi. In general, orice iesean care primeste amenzi contraventionale, oriunde in tara, este contabilizat la noi”, a declarat Maria Savin, sef serviciu financiar.
In topul contravenientilor se situeaza blatistii de la RATP. Primaria are de incasat de la acestia, numai in 2004, contravaloarea a 7.000 de amenzi, adica in jur de 3 miliarde si jumatate. Aceasta inseamna ca, in medie, RATP se dau, in medie, aproape 25 de amenzi in fiecare zi. Tinind cont de rata de recuperare a amenzilor, ar rezulta ca bugetul local va avea de pierdut numai de pe urma celor care nu-si cumpara bilet pe mijloacele de transport in jur de 3 miliarde lei in 2004.
Noul termen de prescriere a amenzii – 5 ani
Cei de la Directia Finantelor Publice se pling ca nu au destui oameni si indeajuns de multe mijloace de constringere pentru a-si recupera debitele. „Noi nu putem decit sa emitem somatii de plata sau, eventual, sa ne recuperam banii retinindu-i din salariu sau din contul bancar. Insa aceste cazuri sint destul de putine”, a precizat Savin. Contravenientii mizeaza pe faptul ca amenzile sint prea mici pentru a fi actionati in judecata daca nu si le platesc, crede Savin. In plus, exista un termen de prescriere a amenzilor. Acesta a fost stabilit la cinci ani, prin reglementarile noului Cod Fiscal, intrat in vigoare la inceputul anului. Practic, daca in decurs de cinci ani de la emiterea amenzii contravenientul nu o achita, amenda se anuleaza. (Cezar PADURARIU)

Comentarii