La SEIP pasapoartele se falsificau cu ajutorul „nepotilor”

vineri, 26 noiembrie 2004, 00:00
3 MIN
 La SEIP pasapoartele se falsificau cu ajutorul „nepotilor”

Arestarea lui Marius Gabriel Nechifor ca falsificator de pasapoarte, fara a fi angajat la SEIP, a scos la suprafata un fapt uluitor. Anchetind cazul, politistii de la Centrul Zonal de Combatere a Crimei Organizate si Antidrog au descoperit ca la SEIP „colcaia” de nepoti. Dar nu in sensul ca ar exista grade de rudenie intre cei care se plimbau prin SEIP, desi nu erau angajati, ci ca „protejati”. Ani de zile, din cauza deficitului de cadre, la SEIP au fost aduse persoane exterioare care, pe baza de voluntariat, ajutau la munca administrativa. Printre „externi”, care cuprindeau si fosti ofiteri trecuti in rezerva, s-a aflat si Marius Gabriel Nechifor. Despre acesta se vorbea ca ar fi „‘nepotul” lui Ioan Aprofirei, adjunctul SEIP. Intrebat daca intre Nechifor si familia lui exista grade de rudenie, fostul adjunct de la SEIP a reactionat violent. „Nu va intereseaza daca este nepotul meu sau nu. Daca mai insistati la usa mea sau la telefon, aveti grija sa nu patiti ceva rau”, ne-a amenintat Ioan Aprofirei, care a tinut mortis sa precizeze ca este comisar sef in rezerva.
Falsurile, facute in timpul programului
Marius Gabriel Nechifor facuse cunostinta cu cei de la SEIP in timp ce si-a satisfacut stagiul militar, in perioada 2001-2002. Dupa ce a incheiat socotelile cu armata, el a ramas la SEIP ca voluntar, lucrind fara leafa. Captase increderea celor de la SEIP dar, mai ales, se vorbea despre el ca ar fi nepotul lui Aprofirei. Se plimba prin birourile si arhiva institutiei ca la el acasa, fara ca cineva sa aiba curaj sa-l restrictioneze. Pare incredibil cum un „mielusel”, cu carte de vizita la sef, a putut fura secretele institutiei chiar de sub nasul angajatilor. „Nu era nevoie ca tinarul sa aiba cheile birourilor. Angajatii aveau incredere in el si nu-i limitau accesul la documente sau la arhiva. Falsurile comise le-a proiectat in timpul programului. Venea la serviciu la ora 8, la fel ca toti ceilalti angajati, el operind falsurile in timpul programului de lucru”, ne-a explicat o sursa din cadrul IPJ Iasi.
„Nepotii au cazut odata cu conducerea”
Nechifor nu a fost singurul voluntar care a fost postat ca executant „de baza” printre angajatii SEIP. „Au mai fost citeva persoane care au lucrat fara carte de munca la SEIP si care treceau drept nepotii sau pilele sefilor. Ei au picat cind a cazut fosta conducere. Cum volumul de munca era mare, iar cadrele erau in deficit, s-a apelat la aceasta metoda pentru mai multa operativitate. Chiar si fosti ofiteri pensionati, trecuti in rezerva, au ajutat angajatii SEIP, mai mult din respect fata de colegi”, a mai precizat o sursa din IPJ Iasi. Fostul sef de la Pasapoarte, actualmente sef la Autoritatea pentru Straini, isi aminteste de doua astfel de cazuri. „Am apelat la serviciile a doi fosti ofiteri pensionati, care au fost solicitati pentru a-si ajuta fostii colegi. Volumul de munca era imens, solicitarile pentru eliberarea de pasapoarte era mare si a fost nevoie de o mina de ajutor. Ei nu erau platiti, au venit la munca din dorinta de a-si ajuta colegii”, ne-a explicat subcomisarul Sorin Gaita. De la schimbarea conducerii SEIP, apele par a se fi calmat. „Comisia venita de la Bucuresti a facut «curatenie». Cind am fost numit am gasit o stare de normalitate la SEIP. Au mai venit prin transfer angajati noi, insa sint in regula, cu carte de munca”, ne-a precizat comisarul sef Mihai Hudisteanu, seful SEIP Iasi, care este sigur ca la ora actuala nu mai exista nici un „nepot”. (Anca TELEOJAN)

Comentarii