Manevrele ascunse ale lui Toader Berlea

vineri, 12 ianuarie 2001, 00:00
4 MIN
 Manevrele ascunse ale lui Toader Berlea

Transferurile de terenuri din cele mai indepartate catune ale Moldovei pina intr-o zona rezidentiala a Iasului par desprinse din basmul "Lampa lui Aladin". Duhul lampii, daca il rugai, iti lua pe sus palatul de clestar si il muta intr-o clipa in celalalt colt al Pamintului. Mai-marii Iasului de ieri si de azi sint "aladinii" moderni, iar mutatul unor hectare intregi de pamint dintr-un sat uitat de lume pina la marginea soselei de asfalt dintr-un mare oras poate fi luata ca o poveste. Totul este, insa, real. Faptele s-au petrecut la Iasi, intre 1992 si 1996, in perioada primei "domnii" PDSR asupra judetului. O intreaga armata de inalti functionari publici, sefi ai celor mai importante institutii din judet, au primit acordul celor care conduceau Prefectura de a-si transfera in buricul Iasului proprietatile mostenite la tara. Afacerea a adus un profit considerabil celor carora li s-a permis sa faca acest lucru. Suprafetele de teren, odata transferate la Iasi, au capatat o valoare imobiliara inzecita, daca nu insutita. Este ca si cum ai schimba o garsoniera de confort III, din Lunca-Cetatuiei, cu un apartament cu 4 camere, plasat ultra-central.
Ieri, am descris modul in care colonelul Mircea Artenie, seful Politiei Judetene, a reusit sa schimbe tarlaua mostenita pe linga Pascani pe coltul de rai din Sorogari, linga Restaurantul "Little Texas".
In cererea care i-a fost aprobata in 1995, argumentul lui Artenie era simplu si concis: astfel, are pamintul mai aproape de casa.
Astazi, aratam modul in care un alt functionar de prim rang al Iasului din prima perioada pedeserista a reusit sa-si transfere o bucata de pamint din comuna Zorleni, din apropierea Birladului, tot la Sorogari, in vecinatatea colonelului Artenie. Toader Berlea, sef al FPS Iasi pina in 1996, a folosit un alt argument de pomina: acordul FPS pentru a se incheia tranzactia. De fapt, cind au votat legea 18/1991, parlamentarii nu s-au gindit nici o clipa sa amestece Fondul Funciar cu Fondul Proprietatii de Stat. Si nici nu aveau cum sa o faca, pentru ca FPS nici nu fusese inventat la acea data (legea a aparut in februarie, iar FPS in august). Mai concret, Legea 18, singura care raspundea, pina anul trecut, de problema funciara in Romania, are alocat un singur articol care stabileste conditiile in care pot fi admise anumite schimburi de teren. Iar conditia pusa este esentiala: avizul Ministerului Agriculturii, pe care nici Mircea Artenie, si nici Toader Berlea nu l-au avut vreodata.
Berlea si-a aprobat singur transferul de actiuni
Ajuns in virful ierarhiei Fondului Proprietatii de Stat, Toader Berlea a profitat din plin de functia de director al filialei Iasi. Acum patru ani, fostul sef al FPS Iasi a pus la punct un mecanism ingenios de transfer al unui teren din Birlad la Iasi. El mostenise 1,8 ha de teren in comuna Zorleni, reusind sa-l schimbe pe o parcela de aceleasi dimensiuni, aflata la un kilometru de la iesirea din Iasi, in viile de la Sorogari.
Toader Berlea a ocolit procedurile prevazute de Legea 18/1991 (Legea Fondului Funciar), care ar fi complicat prea mult situatia transferului unui teren dintr-un judet intr-altul. Plecind de la premisa ca statul este actionar majoritar la fostele IAS-uri, seful FPS a obtinut un aviz favorabil al conducerii celor doua filiale FPS, din Vaslui si Iasi, pentru transferul actiunilor corespunzatoare unei suprafete de teren de 1,8 hectare. In ce priveste acordul FPS Iasi, Berlea a indeplinit o pura formalitate, avind calitatea de director.
Legea e clara cu asemenea situatii
In 1992, fratii Berlea au obtinut o decizie a Comisiei Judetene de Fond Funciar (CJFF) din judetul Vaslui pentru stabilirea drepturilor de actionari, in calitate de mostenitori, pe o suprafata de 5 hectare, la societatea "Prodagro" Zorleni.
In a doua jumatate a anului 1996, in perioada in care Lucian Flaiser ocupa interimar functia de prefect, cetatenii Toader, Gheorghe si Ioan Berlea au reusit sa aduca o bucata din pamintul de la Birlad la Iasi. CJFF Iasi a decis, in 1996, transferul actiunilor corespunzatoare unei suprafete de 1,875 hectare de la SC "Prodagro" SA Zorleni la SC "Podgoria" SA Copou. Restul suprafetei de teren, de pina la 5 hectare, a ramas in administrarea societatii din Zorleni.
Aceasta procedura nu este prevazuta de nici o lege din Romania, orice transfer al actiunilor intre societatile agricole cu capital de stat putind avea loc numai cu avizul Ministerului Agriculturii. In articolul 72 al Legii 18/1991 este prevazut, la aliniatul 2, faptul ca "schimbul de terenuri dintre persoane juridice care au in administrare terenuri asupra carora statul are majoritatea actiunilor sau dintre acestea si persoanele fizice se face numai cu avizul Ministerului Agriculturii si Alimentatiei sau al Ministerului Apelor, Padurilor si Protectiei Mediului, dupa caz".
Nici un paragraf al legii nu se refera la un posibil accept al FPS in asemenea situatii. Strecurata in dosarele Arhivei de Fond Funciar in ultimele zile ale interimatului asigurat la Prefectura de Lucian Flaiser, actualul presedinte al Consiliului Judetean, hotarirea prin care era aprobat transferul a fost semnata pe 6 decembrie 1996. Ce a parut imposibil in conditiile legii a devenit o pura formalitate pentru unul din personajele importante ale orasului.
Articolele de lege invocate in decizia Comisiei nu au nici o legatura cu transferul de actiuni. Pentru a da o aparenta legala, a fost pomenit articolul 93, care se refera la scoaterea terenurilor din circuitul agricol.
Pentru a nu exista nici o indoiala, prefectul Florin Vitan a caracterizat cazul lui Toader Berlea ca fiind lovit de nulitate: "Actiunile de la societatile agricole nu au acelasi regim cu cele din industrie si nu exista nici un articol care sa implice acordul FPS. Transferul este posibil numai cu avizul Ministerului Agriculturii, toate celelalte aprobari sint lovite de nulitate". Ieri, Florin Vitan si-a manifestat chiar regretul de a nu mai avea timp sa inceapa procedura de anulare a titlului de proprietate obtinut de Toader Berlea. (Fanica DUMITRASCU)

Comentarii