Medicii ieseni i-au provocat infarct unei paciente, pentru a o salva

miercuri, 24 aprilie 2002, 23:00
6 MIN
 Medicii ieseni i-au provocat infarct unei paciente, pentru a o salva

Pentru citeva minute, viata unei femei de 59 de ani a fost in miinile medicilor de la Centrul de Cardiologie Iasi. In mod cu totul si cu totul exceptional, pentru a-i salva viata, au fost nevoiti sa-i provoace un infarct controlat, metoda folosita foarte rar in medicina si numai in ultimii doi ani. Era singura sansa de a-i "repara" inima bolnava, medicii avind de ales intre a o lasa sa moara si interventia chirugicala foarte dificila care nu s-a facut pina acum la Iasi si care presupune riscuri importante. Pina acum, de tratament prin provocarea unui infarct controlat au beneficiat doar aproximativ 200 de pacienti in toata lumea, numai citiva in Romania si nici unul la Iasi. Interventia consta in introducerea unei cantitati infime de alcool in artera ce alimenteaza zona bolnava din muschiul cardiac. Alcoolul este impiedicat sa intre in circulatia corporala printr-un "dop" special format dintr-un balonas special. Alcoolul localizat in capatul arterei respective determina necrozarea tesutului muscular care acopera aproape in totalitate calea de iesire a singelui din inima si revenirea la dimensiuni normale a peretelui inimii. La cinci zile de la operatie pacienta se simte bine si nu-i vine sa creada ca a scapat de durerile cumplite din piept si ca va putea sa faca din nou treaba in gospodarie. Ieri, medicii au efectuat a doua interventie de acest fel si totul a decurs fara nici un fel de probleme.
"Mi se facea rau si cind dadeam cu matura prin casa"
Rodica Tudorache , 59 de ani din localitatea Slobozia, comuna Schitu Duca este primul pacient din Iasi si printre foarte putinii din tara care a beneficiat de acest tip de interventie. Femeia avea probleme cu inima de vreo cinci ani si in ultimul timp nu mai putea face mai nimic pentru ca obosea repede si i se facea rau. "Ma durea foarte tare in piept, uneori chiar fara sa fac nici un efort. Simteam ca inima bate asa de tare ca vrea sa-mi sparga pieptul si ma invaluia o caldura puternica si mi se incetosa privirea de nu mai puteam face nimic si trebuia sa ma asez. In ultimul timp nu mai puteam sa duc nici o galeata cu apa si mi se facea rau chiar cind dadeam cu matura prin casa" , ne-a spus pacienta. A urmat un tratament recomandat de medicul de familie insa boala nu ceda si din toamna anului trecut a fost internata de mai multe ori la Spitalul "Sf. Spiridon". La inceputul acestui an i s-a recomandat internarea in Centrul de Cardiologie Iasi unde a urmat un tratament special mai multe luni si la sfirsitul saptaminii trecute a fost supusa unei interventii numita "Ablatie transeptala cu alcool in cardiomiopatia hipertrofica obstructiva" .
Inainte de interventie, femeia putea muri oricind
Cardiomiopatia hipertrofica obstructiva este o boala destul de rar intilnita care consta intr-o ingrosare a septului interventricular (peretele ce desparte cele doua ventricule) al inimii. In timpul contractiei muschiului cardiac, din cauza acestei ingrosari a septului se obtureaza iesirea din ventricul care se ingusteaza foarte mult si se creaza o presiune interioara care poate genera probleme deosebite. "Cresterea presiunii in interiorul inimii din cauza ingrosarii septului poate determina chiar moartea subita. Dr. Igor Nedelciuc si dr. Laura Briota au apelat la o metoda care este prezentata in literatura de specialitate si se practica cam de doi ani. Numarul pacientilor care au beneficiat de avantajele metodei pe tot globul este de ordinul citorva sute. Stiu ca s-au facut citeva si in Romania dar nu am vazut publicat nici un studiu in acest sens. Este o premiera absoluta la Iasi, realizata de echipa de tineri medici foarte buni care lucreaza in aceasta unitate" , ne-a spus prof. dr. George Georgescu , seful Centrului de Cardiologie Iasi.
Rezultatul interventiei este eliberarea caii de iesire din ventricul, mult ingustata. Medicii spun ca acest lucru se poate face si pe cale chirugicala dar este mai dificil pentru ca se opereaza pe cord deschis fiind necesara indepartarea partii din muschiul cardiac care obtureaza iesirea.
"Largirea" arterei blocate se face cu un "balonas" special si alcool
"Metoda aplicata consta in alegerea unui vas care iriga septul si realizarea unui infarct controlat, indus artificial numai pentru acea zona din inima. Practic se blocheaza circulatia in vasul respectiv printr-o metoda speciala. Acest gen de interventie nu poate fi aplicata la toti pacientii din cauza dispunerii vaselor coronariene care nu intotdeauna permite oprirea circulatiei numai in zona septului interventricular" , ne-a spus dr. Laura Briota medic specialist cardiolog. Interventia se face sub anestezie locala, dureaza citeva minute si reduce foarte mult durata de spitalizare si riscurile ce pot apare ulterior, inclusiv o eventuala recidiva a bolii. "Prin intermediul unui cateter introdus prin artera femurala, se introduce un balonas care ajunge la acea artera septala blocind-o. Se introduc in zona respectiva, dupa balonas, 1 pina la 3 mililitri de alcool care produce o necrozare (stringere a muschiului – n.r.) a zonei respective si deci o eliberare a iesirii din ventricul. Singura conditie este ca vasul respectiv trebuie sa nu irige si alte zone ale inimii. Balonasul are rolul de a impiedica alcoolul sa intre in circulatia corporala. Dupa aproximativ 10 minute alcoolul se disipeaza in muschi si isi face efectul provocind necroza portiunii ingrosate excesiv. Se repeta procedura de doua- trei ori cu controlul tensiunii pina se obtine efectul dorit. Avem control permanent pe monitor a presiunii la iesirea in aorta dar si in ventricul si se poate verifica rezultatul pina la egalizarea presiunii in cele doua parti. Dupa interventie se impune continuarea tratamentului si control periodic" , a explicat dr. Igor Nedelciuc , medic primar cardiolog cel care a avut curajul sa aplice aceasta metoda la Iasi.
"Nu credeam ca o sa mai fiu iar un om ca toti oamenii"
Boala este destul de rara dar nu in toate cazurile poate fi aplicata aceasta metoda. Medicii spun ca au mai avut in jur de 10 – 20 de apcienti cu aceasta afectiune dar la majoritatea anatomia vaselor coronare nu a permis aplicarea metodei. "In evidentele centrului sint vreo doi pacienti la care se pare ca metoda poate fi aplicata si vor fi chemati pentru investigatii" , a spus dr. Briota.
Rodica Tudorache este multumita ca se simte mai bine si nu-i vine sa creada ca nu-i mai este asa de rau. "Nu credeam ca o sa mai fiu iar un om ca toti oamenii. Medicii de aici au un suflet mare si miini de aur, altfel nu ma scapau de chin", a spus pacienta care in citeva zile va fi externata. Ieri, inca un pacient a fost supus cu succes aceluias tip de interventie.
Laboratorul de cateterism condus de dr. Mihai Rotaru functioneaza din ianuarie 1998, la citeva luni dupa infiintarea Centrului de Cardiologie. Aici, prin investigatiile efectuate se pot diagnostica problemele de natura coronariana. "Efectiv se gasesc vasele de singe bolnave si se identifica problema si gravitatea leziunilor acestor vase de singe. In functie de rezultate se analizeaza daca este necesara interventia chirugicala sau se dilata stenoza vaselor afectate, urmata de implantarea unor proteze numite stent-uri coronariene. Procedura poate fi facuta atit in regim de urgenta la pacientii cu infarct miocardic acut dar si la cei cu dureri anginoase" , a explicat dr. Laura Briota. Procedeul consta in aducerea unui balonas in zona "gituita" de placile de aterom (depuneri de colesterol) din vasul afectat care prin umflare redeschide vasul infundat. Dupa ce se degaja vasul cu ajutorul acestui dispozitiv se introduce proteza care se monteaza ca o armatura sub forma de plasa, din materiale biocompatibile si care are rolul de a mentine acelasi diametru interior al vasului de singe care tinde sa se ingusteze. "Avantajul este ca se face sub anestezie locala, poti comunica cu bolnavul si se reduce timpul deci costurile de spitalizare. Se fac cam 150-200 interventii de acest fel in fiecare an" , a precizat dr. Igor Nedelciuc. Au fost interventii si pentru alte vase cum ar fi carotida, sau cele de la membre superioare inferioare sau chiar la rinichi. (Cristian DONOSE)

Comentarii