Moastele Sf. Gheorghe au fost aduse la Iasi

joi, 05 octombrie 2000, 23:00
3 MIN
 Moastele Sf. Gheorghe au fost aduse la Iasi

Pe Aeroportul Iasi, astazi, la ora 12.00, vor sosi cu un avion special, din regiunea greaca Livadia, moastele Sfintului Mare Mucenic Gheorghe, Purtatorul de Biruinta. Alaturi va fi asezat drapelul de lupta al voievodului Stefan cel Mare, canonizat de Biserica Ortodoxa Romana. La ora 15.00, sfintele moaste vor fi asezate in Catedrala Mitropolitana, unde vor ramine timp de zece zile.
Cine a fost Sf. Gheorghe?
Evlavia ce i-o poarta poporul roman este simbolizata in icoanele bisericesti de un soldat roman cu o sulita, care a invins balaurul. In sinaxarul din Mineul de Aprilie editat de PF Iustin, patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane, sint descrise patimirile Sfintului Gheorghe pe calea marturisirii credintei in Hristos. "Maritul si minunatul si vestitul Mare Mucenic Gheorghe a trait pe vremea imparatului Diocletian, tragindu-se din Capadochia, de neam stralucit si minunat, iar cind a fost sa patimeasca era la cinstea dregatorilor de comis. Avind imparatul gind sa porneasca asupra crestinilor, a dat porunca sa se invredniceasca de cinstiri imparatesti si de daruri cei ce se vor lepada de Hristos. Sfintul a declarat ca este crestin". Sfintul a suferit martiriul la inceputul anului 303. Conform calendarului macedonean, aceasta s-a petrecut in ziua de vineri, 23 aprilie, din Saptamina Luminata de Pasti. In sinaxar se spune ca "l-au bagat in temnita, l-au intins pre dinsul la pamint si picioarele i le-au bagat in butuc, iar deasupra pre pieptul lui au pus o piatra mare si grea. Asa a ramas Sfintul pina a doua zi. Apoi, legindu-l de o roata tintuita cu fiare ascutite, care a fost pornita de sus spre vale, si rupindu-se de trupul lui in mai multe bucati, cu ajutorul dumnezeiescului inger a ramas sanatos. Dupa aceasta, i-au incaltat picioarele cu incaltaminte de fier ce avea cuie si l-au silit sa alerge".
Pentru romani, sfintul este cel ce aduce primavara
Una din minunile infaptuite de Sfintul Gheorghe a fost invierea unui mort, ingropat inainte cu 300 de ani inaintea lui Hristos, la cererea unui supus al imparatului. Sfintul a mai facut un chip de idol sa marturiseasca daca el este Dumnezeu si de i se cuvine sa i se inchine lui oamenii. "Iar demonul cel ce era intrinsul plingind a raspuns ca unul este Dumnezeul adevarat Hristos", se spune in sinaxar.
In credinta populara, sarbatoarea Sfintului Gheorghe este cunoscuta sub denumirea de Singeorz, unul din cele mai importante personaje din mitologia romaneasca. Singeorz este o sinteza intre venerarea sfintului crestin si cultul unei divinitati pagine agro-pastorale. Ziua de Sfintul Gheorghe este considerata sarbatoarea inceputului de an pastoral, existind convingerea ca Marele Mucenic a primit de la Dumnezeu cheile vremii. "Cind Sfintul Gheorghe alearga cu calul sau imprejurul pamintului, iarba inverzeste, codrul infrunzeste, pamintul se deschide si primavara vine", se spune in credinta populara.
In folclor, a ramas zicala "Sfintul Gheorghe tocmeste, iar Sfintul Dumitru plateste". Primavara, oamenii se tocmeau pentru pascutul animalelor, iar toamna se faceau platile. Balaurul ucis de Sfintul Gheorghe este, in credinta romaneasca, un simbol arhetipal, intruchiparea fortelor raului din Univers. Uciderea balaurului semnifica instaurarea ordinii sociale.
In oras a inceput curatenia generala
Primaria a inceput ieri pregatirile speciale pentru Sarbatorile Iasului si pelerinajul la moastele Sfintului Gheorghe.
In perioada 6-13 octombrie se va inchide circulatia pe traseul bld. Anastasie Panu – intersectia de linga Banca Turco-Romana, iar in zilele de 13-15 octombrie circulatia va fi interiza pina la Casa Modei.
"Citadin" va efectua activitati speciale de curatenie in oras, fiind refacute marcajele rutiere si spatiile verzi de pe strazile situate in centrul orasului. Statuile personalitatilor culturale iesene au fost supuse unei "operatiuni cosmetice", dupa zece ani de nepasare. Poetul Vasile Alecsandri, cronicarul Miron Costin, mitropolitul Dosoftei si-au recapatat stralucirea de odinioara, prin aplicarea unui tratament special de restaurare.
In centrul orasului vor fi instalate grupuri sanitare. Pentru pastrarea ordinii si linistii publice au fost mobilizati sute de politisti, jandarmi si gardieni. (Fanica DUMITRASCU)

Comentarii