O armata nevazuta de 2.000 de lunetisti este impinzita in Iasi

luni, 27 decembrie 2004, 00:00
4 MIN
 O armata nevazuta de 2.000 de lunetisti este impinzita in Iasi

O armata nevazuta a Iasului „pindeste” cu aproape 2.000 de tevi indreptate amenintator. Tragacii sint instruiti, stiu sa ocheasca perfect tinta si s-o doboare dintr-o lovitura. Au capatat experienta pe fondurile de vinatoare din imprejurimile orasului, sau pe fisia de frontiera din estul tarii. Cel mai tinar are 27 de ani. Decanul de virsta a implinit 87 de ani. Nu sint lunetistii armatelor talibane, nici agenti secreti, si nici macar angajati ai MAI. Sint iesenii care au autorizatii de detinere a unei arme.
Numarul vinatorilor ieseni il egaleaza pe cel al militarilor si jandarmilor din unitatile militare iesene. Cei 1.406 ieseni autorizati de specialistii Biroului AEST Iasi sa posede arme de foc figureaza in evidente cu un total de 1.839 de arme. Semn ca multi au cel putin doua arme. „Armata” este insa mult mai mare. „Zeci de tineri au pistoale cu aer comprimat, care nu sint supuse regimului autorizarii. Dar de la 1 ianuarie 2005, toti posesorii acestui gen de arme vor fi obligati sa le declare, pentru a fi luati in evidentele Biroului AEST”, ne-a spus comisarul Gelu Costin, seful AEST Iasi.
Doar 7 magistrati au pistol
Cei mai multi amatori de senzatii tari pe cimpul de „atac” detin arme de vinatoare model rusesc IJ 43, model ceh ZB, sau Shul, dar si cele aduse din state dezvoltate, model Kawasaki. Celor 1.406 posesori de arme de vinatoare li se alatura detinatorii de pistoale cu gaze, in numar de 216, unii deputati si magistrati care se pot mindri cu un total de 7 pistoale militare, dar si colectionarii de arme de panoplie, care si-au atirnat pe pereti, in jurul trofeelor, un numar de 27 de arme cu percutorul taiat. Dintre acestia, doar 1.100 persoane s-au inscris la Asociatia Judeteana a Vinatorilor si Pescarilor Sportivi din Iasi.
Cel mai batrin vinator
Cel mai experimentat veteran iesean a tras prima data cu arma in urma cu peste 5 decenii. Vasile Florea s-a nascut in timpul primului razboi mondial, are 87 ani si detine permis de arma inca din 1952. Timp de 21 de ani a fost seful magazinului de arme din Iasi, azi situat in sediul AJVPS, iar in ultimii ani si-a petrecut sfirsiturile de saptamina iesind la partide de vinatoare cu Nicolae Ivanciu, fost vicepresedinte al CJ. „Ivanciu este seful de grupa. In medie, ne adunam cite 20 de membri din Asociatie si, in functie de sezon, vinam iepuri, fazani sau rate. Chiar duminica am fost la Scheia, la vinat de iepuri”, ne-a povestit Vasile Florea, cel mai batrin vinator din Iasi.
Lazile cu arme veneau de la rusi
Vasile Florea si-a amintit ca in timpul regimului comunist, periodic, securistii luau la puricat registrele in care erau trecuti cumparatorii de arme. „Cind eram seful de magazin, linga Mitropolie, primeam arme de la rusi, cite 20-30 de lazi, la un anumit interval de timp. Venea apoi Securitatea, ne verifica evidentele si lua numele cumparatorilor si membrilor asociatiei. Urmareau exact si cita munitie distribuiam cu amanuntul: cita pulbere, cite capse, cita alice”, a mai precizat Vasile Florea. El se mindreste ca, desi se apropie cu pasi repezi spre al noualea deceniu de viata, inca mai tine pasul cu vinatorii tineri. „Exista o lege nescrisa, ca vinatorii care depasesc virsta de 80 ani sa mearga singuri pe fondul de vinatoare. Eu, Slava Domnului, inca mai tin pasul cu ceilalti vinatori si merg in grup cu ei”, s-a laudat batrinul.
„Sintem vinatori, nu profesori, ingineri, colonei”
Din cele 7 iesence curajoase care s-au incumetat sa-si achizitioneze o arma de vinatoare, Claudia Guraliuc Antaluta (27 ani) este cea mai tinara. Ea este jurist si administrator la o firma ieseana si se poate lauda ca a promovat cursurile de vinatoare in aceeasi promotie cu fostul primar al Iasului Constantin Simirad si cu avocatul Adrian Mogos. „Am luat cu brio examenul pentru permisul de arma, promotia 2001. Mi-am achizitionat apoi o arma ruseasca IJ 43, calibru 12 milimetri”, se mindreste Claudia Guraliuc Antaluta. Desi examenele sint dure, legislatia aspra, iar posesorii de arme de foc trebuie sa fie constienti de responsabilitatile si riscurile pe care si le asuma, cel mai batrin vinator si cea mai tinara vinatoreasa au descris atmosfera de pe cimpul „de lupta” ca fiind degajata. „Sint niste reguli care trebuie respectate. N-ai voie sa mergi cu pusca incarcata de la un punct la altul. Nu trebuie sa-ti schimbi locatia stabilita si trebuie sa asculti de seful de grupa. Pe fondul de vinatoare sintem vinatori, nu profesori, nu ingineri, nu colonei”, a punctat Vasile Florea. Desi nu a fost vreodata la vinatoare cu alta femeie in echipa, celei mai tinere vinatorese i-a fost usor sa intre in pielea „pradatorului”. „Trebuie sa intri in atmosfera si sa te concentrezi. Cind iti stabilesti tinta, dispare sentimentul de mila fata de animale, iti urmezi traiectoria si totul devine ca un joc”, a descris atmosfera Claudia Guraliuc. (Anca TELEOJAN)

Comentarii