Pe urmele mitei

luni, 21 februarie 2000, 00:00
4 MIN
 Pe urmele mitei

Economistul Vasile Chebac, comisarul sef al Garzii Financiare Iasi, sustine indirect ca prioritatea numarul 1 in activitatea subordonatilor sai este atragerea unor venituri la bugetul de stat, prin aplicarea de amenzi: "Ministrul de Finante, Decebal Traian Remes, a comentat normele interne ale Garzii si ne-a dat de inteles ca trebuie sa aducem cit mai multi bani la buget" . Evident ca, in conditiile recompensarii comisarilor cu un procent din veniturile rezultate in urma confiscarii diferitelor marfuri, devine usor de intuit atitudinea reprezentantilor Garzii: constatarea faptei, aplicarea unei amenzi, confiscarea bunurilor. Intrebarea care se ridica la un moment dat este in ce masura agentul economic prins pe picior gresit trebuie sanctionat numai cu o simpla contraventie, fara sesizarea Politiei sau a Parchetului. Conform Legii 87/94 de combatere a evaziunii fiscale, comisarii Garzii Financiare pot incadra o anumita fapta fie la capitolul "Contraventii", fie la "Infractiuni". Daca exista cel mai mic dubiu ca o contraventie ar putea imbraca forma unei infractiuni, comisarul constatator are obligatia de a informa Politia sau Parchetul, singurele organe in masura sa stabileasca vinovatia agentului economic din punct de vedere penal. In cursul anului trecut, Garda Financiara Iasi a luat la puricat nu mai putin de 3157 de firme de stat si particulare, fiecare comisar efectuind in medie un act de control la trei zile lucratoare. Surprinzator insa, desi se stie ca fenomenul evazionist a capatat proportii ingrijoratoare, numai in 10 cazuri comisarii au stabilit ca sint indicii de incalcare sub aspect penal a Legii de combatere a evaziunii.
Plutonierii de politie, mai "tari" decit comisarii Garzii
Seful Garzii Financiare Iasi, Vasile Chebac, a incercat sa explice de ce nu au fost mai multe sesizari catre Politie sau Parchet: "Ar trebui sa trimitem in fiecare an la Politie cite 3000 de acte constatatoare, sa-i bombardam pur si simplu pe politisti cu astfel de sesizari" . De subliniat ca, in aceeasi perioada a anului trecut, politistii au dat de urma a nu mai putin de 101 cazuri de evaziune fiscala, in conditiile in care Serviciul de Combatere a Criminalitatii Economico-Financiare nu lucreaza decit cu "o mina" de ofiteri si subofiteri. "Este inadmisibil ca in decursul unui an Garda Financiara sa nu faca la Parchetul de pe linga Judecatorie macar o singura sesizare legata de evaziuni fiscale. Cum este posibil ca un simplu plutonier din Politie sa descopere intimplator o infractiune de evaziune fiscala, in timp ce Garda Financiara sa dea din colt in colt ?" , s-a intrebat, retoric, un procuror iesean care a solicitat anonimatul. Si mai grav este faptul ca Garda Financiara a incercat la bilantul de sfirsit de an sa-si atribuie niste merite pe care nu le are. Comisarul sef Vasile Chebac a prezentat atunci doua dintre marile succese ale Garzii pe anul 1999: "Milenium" SRL si "Alfincool" SA. Tot la capitolul "Realizari" au aparut si cele 14 cazuri de evaziune fiscala din comuna Grajduri, de la firmele conduse de minoritarii romi. Seful Garzii Financiare a lasat sa se inteleaga faptul ca dosarele respective au avut ca punct de plecare sesizarea comisarilor din subordine. Ofiterii Serviciului de Combatere a Criminalitatii Economico-Financiare din cadrul IPJ l-au contrazis pe comisarul Chebac. "In cele 14 cazuri de la Grajduri, politistii au facut o adresa catre Garda Financiara, solicitind un control ce viza infractiuni de evaziune fiscala" , a afirmat unul dintre ofiterii ieseni. Dosarul legat de exporturile fictive de alcool de la societatea "Alfincool" SA nu a avut, de asemenea, ca punct de plecare o sesizare a Garzii Financiare, cei responsabili de declansarea anchetei fiind politistii si vamesii.
Comisarii ieseni au inchis ochii in Dosarul Milenium
Cazul Milenium este insa unul cu totul si cu totul special. Pe 15 iulie anul trecut, comisarii ieseni Gheorghe Bolohan si Ioan Apetri au descins la sediul firmei "Milenium" SRL si in final au intocmit un proces-verbal de constatare. "In total, in lunile aprilie si mai 1999, firma «Milenium» a comercializat marfuri (benzina si motorina – n.r.) fara provenienta legala in valoare de 1,117 miliarde lei" , se arata in procesul verbal redactat de comisari. Fara sa-si puna problema vreunei infractiuni, acestia s-au multumit sa incadreze fapta la "Contraventii", amenda fiind stabilita la nivelul a 2 milioane lei. Mai mult decit atit, nu s-a pus in discutie confiscarea marfii, asa cum prevede legea. Constatind dupa o evaluare sumara ca in acest caz nu poate fi vorba de vreo infractiune, atit cei doi comisari cit si seful lor, Vasile Chebac, nu au anuntat Politia sau Parchetul. Dupa o perioada, cu ocazia unei verificari la firma "Milenium", politistii au dat de urma procesului verbal semnat de comisari si au intrat in alerta. Pentru ofiterii de la IPJ, infractiunea era clara ca lumina zilei. A urmat intocmirea unui dosar penal si arestarea preventiva a directorului firmei si a unui angajat. In prezent, avocatii societatii "Milenium" au solicitat o expertiza contabila, dosarul aflindu-se in lucru pe masa politistilor. Cu alte cuvinte, afacerea Milenium nu are cum sa treaca drept un succes al Garzii Financiare Iasi. Fara a generaliza, nu putem totusi sa nu ne intrebam daca nu cumva au mai existat cazuri similiare celui de la Milenium. Astfel stind lucrurile, nu pare deloc fortata recenta atentionare a comisarului general adjunct Marian Pasuleam, de la Garda Financiara centrala: "Solicitam sectiilor Garzii Financiare sa acorde o mai mare importanta problemelor legate de evaziunea fiscala si contrabanda si, pe cale de consecinta, solicitam intocmirea de procese verbale de control" . (Adrian ONCIU)

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii