Planurile viceprimarului Nichita pentru Iasi

miercuri, 18 iunie 2003, 23:00
3 MIN
 Planurile viceprimarului Nichita pentru Iasi

Gheorghe Nichita s-a instalat ieri in „cabinetul doi” al Palatului Roznovanu. In prealabil, biroul a fost evacuat de fostul viceprimar Vasile Dumitriu, care a luat cu el citeva articole de papetarie, piese de ceramica, precum si un maldar de dosare. Primul lucru pe care Nichita l-a facut in calitate de viceprimar a fost sa-i asigure pe sefii din Primarie ca nu le-a pus gind rau. „Se vorbeste pe la colturi ca am statut de zbir. Nu este adevarat, nu vreau sa fac schimbari de personal si nu vreau sa dau in cap nimanui. Stiu ca exista unele sectoare unde se lucreaza ineficient, si ma astept sa fiu informat corect despre cum evolueaza lucrurile. Nu vreau sa fiu iubit, ci respectat ca si functie”, a punctat Nichita in sedinta cu sefii din Primarie. Ulterior, el si-a prezentat prioritatile pentru mandatul sau de viceprimar. Nichita si-a propus sa aduca in Primarie bani europeni si noi metode de lucru. „Rezultatul depinde foarte mult de gradul de libertate pe care mi-l va acorda primarul Constantin Simirad”, a subliniat Nichita.
O varianta de a face rost de bani: obligatiunile
Noul viceprimar sustine ca a reusit sa-l convinga pe primarul Simirad sa accepte surse de finantare alternative, in principal imprumuturi externe. „Primarul s-a aratat deschis, mai ales spre finantarile nerambursabile puse la dispozitie prin programele Comisiei Europene. Prin urmare, ne vom orienta spre programele europene de protectia mediului, care sint cele mai la indemina. Consider ca groapa ecologica este o initiativa cu mari sanse de finantare. De asemenea, daca mizam tot pe cartea ecologica, am putea obtine finantare pentru utilarea CET. Am putea nu numai sa cumparam utilaje pentru neutralizarea noxelor, ci sa initiem o intreaga retehnologizare a regiei de termoficare”, a declarat Nichita. El a indicat drept alta posibila sursa de finantare o emisiune de „bonduri” municipale, sau obligatiuni. „Aceasta initiativa s-a bucurat de succes in orase mai mici, precum Mangalia sau Tirgu Jiu. Pentru a face acelasi lucru la Iasi avem insa nevoie de aprobarea Executivului”, a subliniat viceprimarul. Potrivit acestuia, cei din Guvern vor decide mai intii care sint orasele care pot apela la acest mod de autofinantare, precum si procedura pe care trebuie s-o urmeze acestea, cum ar fi valoarea si numarul obligatiunilor.
Experti care sa analizeze sursele de venit
Nichita a declarat ca va incerca sa dirijeze banii spre acele servicii municipale care merg in acest moment in pierdere: transportul in comun, termoficarea, lucrarile publice. „Vom investi foarte mult in aceste servicii, astfel incit sa se poata autosustine si sa aduca chiar bani Primariei. Din momentul in care vom scapa de povara finantarii acestora, am putea dirija mai multe fonduri catre alte sectoare de mare importanta: sanatate, cultura sau invatamint”, a explicat viceprimarul. El s-a declarat deschis la propunerile sefilor de regii si societati din subordinea municipalitatii. „Ma astept ca fiecare director sa-si pregateasca un plan de investitii si redresare. Daca nu se gindesc sa faca asa ceva, le voi da sarcina sa-si conceapa singuri astfel de proiecte. Voi infiinta in cadrul Primariei o Comisie Tehnico-Economica, care va analiza aceste proiecte inainte de a fi trimise spre aprobare in CL”, a subliniat Nichita. In ceea ce priveste elaborarea proiectului de buget pentru anul viitor, el se va sprijini pe consultanti special tocmiti in acest scop. „Voi aduce o echipa de experti care va analiza sursele de venituri, cheltuielile si pe baza acestora va stabili trendul bugetului. In functie de recomandarile lor, vom stabili o strategie clara in ceea ce priveste politica bugetara”, a adaugat viceprimarul. (Mihai POPA)

Comentarii