Poli Iasi, pe lista de intretinere a tuturor iesenilor

miercuri, 25 august 2004, 23:00
4 MIN
 Poli Iasi, pe lista de intretinere a tuturor iesenilor

Luxul de a avea o echipa de fotbal in divizia A va fi simtit de toti iesenii, chiar daca unii nu si-l doresc. Fiecare familie din Iasi, Tirgu Frumos sau Pascani va cotiza pentru ca pe Stadionul „Emil Alexandrescu” Poli Iasi sa poata juca fotbal. Refacerea stadionului din Copou va scoate din buzunarele iesenilor 96 miliarde lei. Schimbarea conductelor uzate si reducerea pierderilor din retea au ajuns, astfel, o preocupare secundara pentru RAJAC si pentru sefii judetului. O buna parte a fondurilor destinate investitiilor RAJAC vor lua drumul noului sediu al regiei si stadionului din Copou. Doar o treime din banii RAJAC vor fi utilizati pentru investitii in reteaua de alimentare cu apa. In acelasi timp insa, RAJAC a solicitat si a obtinut din partea Consiliului Judetean majorarea cu 4,22% a pretului apei livrate populatiei, pina la 17.407 lei/mc. „Este aberant ca populatiei sa i se pretinda sa plateasca mai mult pentru apa, iar banii sa mearga la stadion”, apreciaza opozitia din Consiliul Judetean.
RAJAC si-a prevazut pentru acest an un fond de investitii de 218 miliarde lei. Pentru modernizarea retelelor de distributie sau inlocuirea conductelor vechi se va folosi doar 40% din suma, respectiv 86,5 miliarde lei. Inca 60,5 miliarde vor fi folosite pentru achizitionarea de noi utilaje. In schimb, Stadionul „Emil Alexandrescu” va inghiti in total 96,7 miliarde de lei. In acest an aici vor fi cheltuite 20,5 miliarde lei, dupa ce anul trecut se mai cheltuisera inca 31,7 miliarde pentru aceeasi destinatie. Asadar, in final, refacerea stadionului din Copou va costa 96,7 miliarde lei, bani care vor fi scosi, indirect, din buzunarele iesenilor pina in 2007. Mai mult, banii vor fi suportati si de locuitorii din Hirlau, Tirgu Frumos sau alte comune care au aductiuni cu apa ale RAJAC, chiar daca acestia nu au nici in clin, nici in mineca cu Poli Iasi.
„Stadionul se darima pur si simplu”
„Cind am preluat in administrare stadionul, acesta se darima pur si simplu. Trebuia sa il consolidam, pentru ca daca murea cineva administratorul intra in puscarie”, a argumentat directorul RAJAC, Ion Toma. Ca urmare, cele aproape 100 de miliarde platite de ieseni vor fi utilizate pentru consolidarea structurii stadionului, inlocuirea scaunelor si finisarea constructiei. Culmea, RAJAC face la stadion munca voluntara, intrucit acesta se afla in proprietatea Consiliului Local, fiind doar administrat de RAJAC. Concret, RAJAC si-a asumat, pe banii iesenilor, fara a le cere acestora parerea, renovarea stadionului pentru CL. Adica, in loc ca banii necesari consolidarii sa fie platiti de Primarie, ei sint platiti de regia de apa-canal. „Cu ce obraz putem sa aprobam scumpirea apei cu o mina, iar cu cealalta sa virim zeci de miliarde in stadion? Daca tot bagam bani in consolidarea stadionului si vorbim de management performant la RAJAC, vreau sa stiu si eu citi bani va cistiga RAJAC de pe urma stadionului”, a spus consilierul PNL Cristian Adomnitei. Solicitarea consilierului a ramas practic fara raspuns. „Planul de investitii a fost aprobat de CJ si in 2003, si in 2004. Noi nu facem decit sa-l actualizam”, a replicat sec Toma.
Refacerea stadionului, mai scumpa decit noua cladire a aeroportului
Pradoxal, refacerea stadionului din Copou va ajunge sa coste mai mult chiar decit noua cladire a Aeroportului. Pentru aceasta, Consiliul Judetean a platit in decurs de aproape 5 ani aproximativ 70 miliarde lei, in preturi exprimate la nivelul anului 2001. Stadionul va costa cu aproape 50% mai mult, in preturi exprimate la nivelul anului 2004. Practic, costul refacerii stadionului este aproape dublu fata de cel al Aeroportului, aceasta in conditiile in care presedintele CJ, Lucian Flaiser, a reusit sa obtina finantari din partea Guvernului pentru Aeroport, fara a scoate banii din buzunarele iesenilor.
Mai mult, RAJAC va pune in miscare masina de tocat bani si pentru noul sediu al regiei. Pentru construirea si amenajarea sediului, RAJAC va cheltui in total 80 de miliarde lei, din care 40 de miliarde doar in acest an. Spre comparatie, pentru modernizarea retelei de distributie si contorizare la blocurile ANL din Metalurgie, RAJAC a alocat in acest an doar 2,7 miliarde lei, din 7,2 miliarde necesare. Lucrarile se vor finaliza in iunie 2005, banii urmind sa fie alocati in continuare cu tiriita.
Opozitia s-a abtinut de la vot
Consilierii aliantei PNL-PD au refuzat sa voteze planul de investitii propus de RAJAC. Grupul liberal-democrat s-a abtinut in bloc de la vot. „Chiar daca votam contra, rezultatul ar fi fost acelasi. Masina de vot a PSD functioneaza impecabil. Noi am vrut sa tragem un semnal de alarma, pentru ca marea problema a RAJAC nu este stadionul sau noul sediu, ci pierderile din reteaua de distributie. Sintem de principiu de acord cu investitiile, dar in functie de prioritatile iesenilor”, a precizat consilierul PNL Relu Fenechiu, liderul filialei iesene a acestui partid.
Refacerea conductelor vechi nu este prioritate la RAJAC
Din totalul sumelor alocate de RAJAC pentru investitii, doar aproximativ o treime ia drumul refacerii retelei de distributie sau inlocuirii instalatiilor uzate. In 2003, din 66 miliarde alocate investitiilor, doar 24 s-au regasit in lucrari la retea. Acelasi raport s-a mentinut si in acest an. Aceasta in conditiile in care pierderile RAJAC in reteaua de distributie ajung la aproximativ 40%. „Sint pierderi care apar oricum. Oriciti bani am investi in refacerea retelelor, nu am putea reduce pierderile cu mai mult de 10%”, afirma purtatorul de cuvint al RAJAC, Tudor Tudose.
„Partea proasta este ca nici in 2005 nu avem mari sperante ca lucrurile se vor schimba. RAJAC a prevazut in planul de investitii pe anul viitor alocarea a 30 de miliarde pentru baza de productie. Banii care se dau acum pentru noul sediu vor ajunge la anul intr-un nou punct mort, fara ca iesenii sa beneficieze cu ceva. In opinia noastra, chiar si 50% din investitii alocate in alta parte decit in refacerea retelei de distributie este mult. Un raport de 75%/25% este exagerat. Sa nu uitam ca ne asteapta cresteri masive de preturi la energie si combustibili, odata cu integrarea in Uniunea Europeana. Acestea vor duce la cresterea pretului apei, si asa mult prea mare”, au apreciat liberalii din CJ. (Alex ZANOAGA)

Comentarii