Premiera absoluta, la Iasi: o asociatie cere de la CET 300 de milioane, chirie pentru tevile din subsol

marți, 13 aprilie 2004, 23:00
3 MIN
 Premiera absoluta, la Iasi: o asociatie cere de la CET 300 de milioane, chirie pentru tevile din subsol

O asociatie de locatari din Iasi vrea chirie pentru tevile de caldura din subsolul blocului. Sint tevi care tranziteaza subsolul blocului si alimenteaza cu apa calda si caldura alte blocuri vecine. Sefii Uzinei de Furnizare a Energiei Termice (UFET), din cadrul CET, sustin ca nu au cum sa platesca o astfel de chirie. Suma ceruta de asociatie, reprezentind chiria pentru trei ani, este de 282 milioane lei, exact cit datoreaza asociatia la UFET. In cazul in care cererea nu le va fi rezolvata favorabil, sefii asociatiei de locatari ameninta cu sistarea caldurii si apei calde la blocurile vecine. Cererea este semnata de Eronim Ichim, presedintele asociatiei, si Adrian Valcu, vicepresedinte. „Pe linga aceasta cerere, am mai primit si o serie de sesizari prin care ni se cere devierea conductelor de apa calda si caldura de pe terenuri pe care proprietarii doresc sa realizeze diverse constructii”, a declarat Constantin Ciofu, directorul UFET.
Se invoca principiul aprobarii tacite
Pe linga cererile obisnuite, pentru debransare sau pentru sistarea caldurii, sefii UFET primesc si cereri mai ciudate. O astfel de cerere a venit din partea asociatiei de locatari Bloc D, PT 10 Cantemir. Prin subsolul blocului de pe Soseaua Nationala 194 trec, pe linga conductele care alimenteaza blocul respectiv, si conductele aferente altor blocuri. „Conductele de apa calda si caldura care traverseaza subsolul blocului D alimenteaza blocurile C1, C2, C3 si C4”, a spus Costica Neculai, inginerul sef al UFET. Pentru ca prin subsolul lor trec si alte conducte, asociatia a hotarit sa ceara chirie de la UFET. Pentru inceput, locatarii au dorit achitarea chiriei pentru ultimii trei ani, in valoare de 282 milioane lei. Suma acopera si reparatiile pe care sefii asociatiei spun ca le-au facut la tevi. Cum nu au primit nici un raspuns la cerere in termen de 30 de zile, dupa principiul aprobarii tacite acestia au considerat cererea admisa. Mai mult, sefii UFET au fost invitati sa semneze un nou contract, pentru anul 2004. „Nu se pune problema sa achitam o astfel de chirie. Noi nu avem nici o responsabilitate, asa a fost proiectat sistemul de alimentare. Oricum, noi vom modifica traseul conductelor, prin exterior”, a afirmat Ciofu. Exista si alte cazuri in care i se cere UFET-ului sa modifice traseul conductelor, pe terenuri din Oancea, Tatarasi si Socola.
Interesul legitim
„O astfel de cerere privind plata chiriei catre asociatia de proprietar, de catre CET, nu are sanse de reusita”, spune avocat Carmen Bernic. „Conductele respective au fost motate inainte sau odata cu ridicarea blocului. Asociatiile de proprietari s-au infiintat in urma cu 4-5 ani. Or nu poti sa reclami o situatie care exista deja. Mai mult decit atit, trebuie sa existe un «interes legitim» al partii vatamate. Ei cer plata chiriei pentru niste conducte care trec prin subsolul blocului lor si care alimenteaza alte blocuri. Dar conducta care alimenteaza blocul lor cu energie termica trece la rindul ei prin subsolul altor blocuri, iar proprietarii de acolo nu au solicitat chirie de la CET. Cade si interesul legitim, pentru ca situatia le este imputabila si solicitantilor”, a incheiat Carmen Bernic. (F. GUZGA, V. MIRON)

Comentarii