Procurorul iesean Tudor Pop amusina o casa ca lupul la stina

luni, 02 noiembrie 1998, 00:00
6 MIN
 Procurorul iesean Tudor Pop amusina o casa ca lupul la stina

Ea a incheiat un contract de vinzare-cumparare cu o cunostinta de-a procurorului, insa nu a primit nici un leu din cele 183 de milioane cit valoreaza locuinta
speriat de declansarea unei anchete penale, Petrica Olariu, cel care a semnat actul de vinzare-cumparare, i-a inapoiat casa batrinei, pierzind astfel 10 milioane lei pe taxele notariale
desi a participat la ambele tranzactii imobiliare, procurorul Pop sustine ca nu a vrut decit sa o ajute pe Floarea Jimblaru
Procurorul Tudor Pop, de la Parchetul de pe linga Judecatoria Iasi, a intrat, voit sau nu, intr-o afacere de pe urma careia o batrina in virsta de 66 de ani a fost pe punctul de a-si pierde casa. O serie de evenimente petrecute in perioada august – septembrie a.c., la care au participat si doi dintre notarii ieseni, au facut ca asupra "cazului" sa planeze numeroase semne de intrebare. Discutind cu cei implicati, reporterul de la "Monitorul" a ajuns la concluzia ca, dintr-un motiv bine determinat, cel putin o persoana are tot interesul sa ascunda adevarul.
Floarea Jimblaru, o batrina ce locuieste singura in blocul la parterul caruia functioneaza Agentia "Tarom", a incercat in cursul acestui an sa-si vinda apartamentul cu patru camere. In luna august a.c., Cristi Asandei, un vecin de-al doamnei Jimblaru, i-a spus acesteia ca procurorul Tudor Pop este interesat de apartament. In plus, procurorul ar fi dispus sa ofere cu 3 milioane peste pretul cerut, daca proprietarul il asteapta pina cind revine din concediul de odihna. De aici, lucrurile incep sa capete un aspect cetos. Declaratiile celor implicati se bat cap in cap, iar unele nu au nici o sustinere bazata pe documente. Cert este ca, pe 31 august, Floarea Jimblaru i-a vindut apartamentul unui anume Petrica Olariu, actul fiind autentificat de notarul Kamelia Norocea. La distanta de numai o luna de zile, pe 28 septembrie, Petrica i-a revindut apartamentul aceleiasi doamne Jimblaru, in fata notarului Gheorghe Zaharia. De subliniat ca la fiecare vinzare suma trecuta pe contract a fost de 183 milioane lei, insa nici una dintre parti nu a primit vreun ban. Singurii cistigati de pe urma tranzactiilor – cei doi notari – au incasat fiecare cite o taxa de 5 milioane lei, bani oferiti in ambele cazuri de Petrica Olariu. Lucru iesit din comun, intrucit, ulterior, Petrica Olariu nu a parut deloc interesat sa-si recupereze cele 10 milioane de lei aruncate pe taxe notariale. Aceasta in conditiile in care el sustine ca apartamentul l-ar fi cumparat pentru sora lui, revenita in tara dupa o excursie in Italia.
Cine vinde si cine cumpara
Cine este insa Petrica Olariu si ce legatura are cu procurorul Pop? Potrivit spuselor sale, Petrica Olariu, de meserie timplar, l-a cunoscut cu totul intimplator pe Tudor Pop. Ultimul a incercat, dupa cum afirma, sa o ajute dezinteresat pe Floarea Jimblaru sa-si vinda locuinta, gasindu-l in acest scop pe tinarul Olariu.
"Dupa ce am venit din concediu, nu am mai avut bani sa cumpar apartamentul. Vecinul doamnei Jimblaru m-a rugat sa-i gasesc totusi un cumparator. Astfel am ajuns la Petrica Olariu", ne-a precizat procurorul Pop. Declaratia procurorului vine in totala contradictie cu ceea ce ne-a relatat Floarea Jimblaru: "Niciodata nu a fost vorba de un alt cumparator in afara de Tudor Pop. Pe Petrica Olariu l-am vazut prima data inainte de a merge la notar, insa nici prin gind nu mi-a trecut ca el ar avea vreo legatura cu cumpararea apartamentului. Eu am stiut numai de procurorul Pop, in care am avut incredere". La notarul Norocea, pe 31 august, Floarea Jimblaru a semnat contractul convinsa fiind ca cel care ii va da banii va fi Tudor Pop. "Cind m-a intrebat notarul daca am primit banii, m-am uitat la Pop si acesta mi-a facut semn ca totul este in ordine. Am inteles ca mi-i va da acasa la mine, imediat ce vom semna. Am ramas uimita cind am vazut ca in locul procurorului Pop a semnat contractul Petrica Olariu", ne-a mai spus Floarea Jimblaru.
Apartament "vindut" pe gratis
Femeia sustine ca, imediat ce a iesit de la notar, Tudor Pop i-a promis ca ii va da banii cel tirziu pe 4 sau 5 septembrie, dupa care va face un imprumut in banca. De cealalta parte, magistratul iesean si-a argumentat prezenta la notar cu totul diferit: "Am fost la notarul Norocea la rugamintea lui Cristi Asandei, ca sa nu se mai stea la rind. Nu am participat, ca martor, la semnarea actelor". Implicata fara voia ei intr-o afacere nu tocmai ortodoxa, Kamelia Norocea l-a contrazis pe procurorul Pop: "La semnarea actelor au participat Floarea Jimblaru, Petrica Olariu si Tudor Pop". Dupa termenul limita de 5 septembrie, batrina a intrat in panica vazind ca nu a primit banii. Ea a revenit la notarul Norocea, i-a povestit cele intimplate si a incercat sa-l convinga sa-l gaseasca pe procuror. Toate demersurile Floarei Jimblaru de a ajunge la o intelegere cu Tudor Pop au ramas fara rezultat. In disperare, femeia a depus o plingere penala. Asa cum se specifica in contractul de vinzare-cumparare, banii fusesera primiti, astfel ca in orice moment apartamentul isi putea schimba proprietarul. Plingerea depusa la Politie si Parchet a prins pe picior gresit cel putin o persoana: Petrica Olariu. Contactat in legatura cu cele intimplate, acesta a facut trimitere la avocatul sau, singurul in masura sa ofere relatii. La o zi dupa, probabil avind acceptul avocatului, Petrica Olariu si-a intrerupt munca de pe santier pentru a clarifica problema.
Intrebari fara raspuns
"Procurorul Pop este cel care m-a pus in legatura cu Floarea Jimblaru. Inainte de a merge la notar, am semnat o intelegere scrisa de mina prin care ma obligam sa platesc apartamentul la 30 de zile de la data intocmirii si autentificarii contractului de vinzare-cumparare. Batrina nu a avut rabdare si a facut o plingere la Parchet, asa ca m-am lasat pagubas de afacere, chit ca am pierdut 10 milioane de lei", ne-a declarat Petrica Olariu. Intrebat despre existenta acelui act scris de mina, care facea referire la plata apartamentului dupa 30 de zile, Petrica Olariu a afirmat ca singurul exemplar intocmit se afla la Parchetul de pe linga Curtea de Apel. Pe de alta parte, Floarea Jimblaru afirma ca, dupa ce a depus plingerea penala, procurorul Pop a vizitat-o pentru a-i cere sa declare in scris ca banii trebuiau primiti la 30 de zile de la data vinzarii. Daca intr-adevar a fost semnat un act intre batrina si Petrica Olariu, lucru negat categoric de proprietara apartamentului, ramine curios faptul ca nu a ramas nici macar o copie a intelegerii scrise, asa cum era normal in astfel de cazuri. Totodata, daca se dorea incheierea unei tranzactii "curate", se pune intrebarea de ce in actul intocmit de notar s-a stipulat ca "banii au fost primiti". De ce intelegerea cu privire la plata dupa 30 de zile nu s-a regasit in actul notarial? De ce nu s-a asteptat venirea "adevaratului" cumparator, din Italia, care nici macar nu stia exact cum arata un apartament de 183 milioane lei? De ce Petrica Olariu nu doreste sa-si recupereze cele 10 milioane de lei, in ciuda faptului ca se considera o victima?
Inselaciune sau ghinion?
Imediat dupa ce Floarea Jimblaru a depus plingerea penala la Parchet, lucrurile au inceput sa se precipite. In mod subit, sora lui Petrica Olariu nu a mai parut a fi interesata de apartament. Cu numai doua zile inainte de expirarea asa-zisului termen limita de 30 de zile, tinarul Petrica Olariu s-a grabit sa-i dea batrinei apartamentul inapoi, pierzind astfel cele 10 milioane de lei. Tranzactia s-a incheiat la notarul Gheorghe Zaharia, in prezenta deloc intimplatoare a procurorului Tudor Pop. In biroul respectivului notar s-a derulat un alt moment controversat. Petrica Olariu afirma ca a schimbat in lei citeva sute de dolari si i-a inminat banii procurorului Pop, insa acesta "nu-si aminteste" sa-i fi dat vreun ban notarului, ca taxa. Nici Gh. Zaharia nu a retinut cum s-au intimplat cu exactitate lucrurile, adica cine a platit taxele. Dupa cum sustine procurorul Pop, prezenta sa la notarul Zaharia a avut ca unic scop urgentarea semnarii contractului de vinzare-cumparare, prin "sarirea peste rind". De remarcat efortul dezinteresat al procurorului de a se deplasa pina in Podu Ros, unde se afla biroul notarului Zaharia, in conditiile in care i-ar fi fost mult mai la indemina sa dea un simplu telefon. Amintim ca Tudor Pop s-a implicat in aceasta afacere, dupa cum afirma, in scop "umanitar", la rugamintea vecinului doamnei Jimblaru. Daca ar fi sa tragem linie si sa adunam, am putea concluziona ca mai multe persoane au pierdut timp, bani si energie din cauza dispozitiilor de moment ale unei batrine. Privind dintr-un alt unghi, la fel de bine am putea spune ca doi indivizi au incercat sa insele o batrina, luindu-i apartamentul fara sa-l plateasca. Insa nu noi sintem cei abilitati sa tragem astfel de concluzii. (Adrian ONCIU)

Comentarii