Profesorii mai au de asteptat salariile marite

luni, 24 aprilie 2000, 23:00
2 MIN
 Profesorii mai au de asteptat salariile marite

Intirzierea cu care este adoptata si in acest an Legea Bugetului de Stat da peste cap intreg invatamintul – atit cel preuniversitar, cit si cel universitar. Nestiind pe ce sume pot conta in acest an, atit scolile cit si universitatile sint "in amortire", asteptind subventiile de la Ministerul Educatiei Nationale (MEN). Ceea ce este mai grav este faptul ca foarte multe investitii stagneaza din lipsa de fonduri, iar ordonante ale guvernului nu pot fi aplicate din cauza lipsei unei legi a bugetului.
Universitatea "Alexandru Ioan Cuza" se gaseste in situatia ingrata de a astepta pina cind Parlamentul si MEN se indura sa se hotarasca asupra modului cum vor fi impartiti banii in acest an. Sperantele sint cu atit mai mari cu cit s-a spus ca in acest an invatamintul romanesc va fi prioritate nationala, urmind sa primeasca 4% din PIB. "S-a facut foarte mult tam-tam legat de prioritatea nationala pe care o reprezinta invatamintul in acest an, insa din semnalele pe care le avem pina acum se pare ca vom primi mai putini bani chiar si fata de anul trecut", a declarat Bogdan Plescan, directorul general administrativ al universitatii. Conform declaratiilor acestuia, Universitatea "Cuza" va primi cu 50% mai putini bani decit ar avea nevoie in mod normal. "Dupa ce ca sint foarte putini bani, vor fi dati si cu mare intirziere. Nestiind pe ce sume putem conta, nu vom putea respecta nici ordonanta de guvern care prevede majorarea salariilor in invatamintul universitar", a adaugat Plescan. In acelasi timp, toate investitiile pe care le are universitatea stagneaza din cauza lipsei de fonduri. "Din acest punct de vedere, este foarte semnificativa situatia reparatiilor la Caminul 1 din Tirgusor: lucrarile au fost incepute in 1998 si inainteaza in functie de momentul in care este adoptat bugetul de stat sau rectificarile de buget", a incheiat Plescan.
Nici invatamintul preuniversitar nu este intr-o situatie mai buna. Desi Ordonanta 8/2000 prevede majorari substantiale de salarii si in invatamintul preuniversitar, la acest moment nu se stie sigur daca acesti bani vor mai fi dati in luna aprilie. "Exista destule scoli care deruleaza investitii cu bani de la MEN. Data fiind intirzierea adoptarii bugetului central, lucrarile au fost sistate in majoritatea cazurilor din lipsa de fonduri", a spus Camelia Gavrila, inspector scolar general. In plus, bugetul fiecarei scoli depinde si de suma care este alocata de la bugetul local. Legea finantelor publice locale stabileste ca bugetul local este votat in termen de 30 de zile dupa votarea bugetului central. Astfel, pentru a-si putea plati cheltuielile fata de regii si pentru a sustine unele investitii, scolile vor trebui sa mai astepte inca o buna perioada de timp pentru a putea primi primii bani pe anul 2000. In acest timp datoriile la regii se acumuleaza si cresc si penalitatile pe care vor trebui sa le plateasca scolile. (Adrian MITESCU)

Comentarii